kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bugün ameliyat ertesigün okulvar!
Ameliyata ne zaman karar vermek gerekir?
Gerekliyse ameliyat olur

Bugün ameliyat ertesigün okulvar!

International Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, Türkiye'de son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlanan 'ısıyla yapılan bademcik ameliyatları'yla ilgili soruları yanıtladı:

* 'Thermal Welding' yani ısıyla yapılan bademcik ameliyatları nedir?
Klasik yapılan bademcik ameliyatlarında yaklaşık 2 hafta kadar sürebilen iyileşme süreci, yeni yöntemle son derece kısaldı. Eğer olursa hastanın boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü gibi şikayetleri de, birkaç günden fazla sürmüyor. Bu nedenle bademcik ameliyatı olan kişiler, özellikle de çocuklar normal yaşamlarına hatta okullarına bir an evvel dönebiliyorlar.

* 'Thermal Welding' yöntemi ile ameliyat yapılan çocuklar ertesi gün okula gidebiliyor mu?
Bu yöntemle yapılan bademcik ameliyatları, çocuklar tarafından daha rahat kabul ediliyor. Çocuklar ertesi gün okula gönderilebilir ama yine de ailenin çocuğunu en az bir hafta gözetimde tutmasını öneriyoruz.

* Her bademcik bu yöntemle ameliyat edilebilir mi?
Hastaların çoğunda ameliyat bu teknikle yapılabilir. Ancak eğer bademcik dokusu çevre dokulara çok yapışıksa, çalışma sırasında aralıklı olarak klasik yönteme de başvurulabilir.

* Bu yöntemle yapılan bademcik ameliyatının diğerlerinden farkı nedir?
Bademcik ameliyatlarında klasik olarak en sık kullanılan yöntemde, 'bademcik disektör' denilen bir aletle bademcik çevre dokulardan ayrılır. Klasik yöntemde dokunun ayrılması aşamasında oluşan yara yüzeyleri, kendiliğinden zaman içinde iyileşmektedir. Kısmen iyileşene kadar belli bir süre hasta ağrıdan yakınabilir. Ameliyat esnasında kanama oluştuğunda, kanayan bölge çeşitli materyallerle bağlanır veya dağlanır. Son yıllarda geliştirilmiş olan 'Thermal Welding' sistemi sayesinde ise bademcikler, çevresindeki dokulardan kolaylıkla ayrılabilmektedir. Bu yeni yöntemin avantajı; dokunun ayrılması aşaması ile aynı anda, yara yüzeylerinin ısı ve basınç ile kaynamasının gerçekleşmesidir. Böylece hiç kanama olmamakta veya çok az görülmekte, ameliyat sonrası ağrı ise çok az olmaktadır. Narkoz alım süresi kısaldığında, ağrının da az olması durumunda, hastaneden kalış süresi kısalacak, ameliyat yapılan gün hasta taburcu edilebilecektir. Diğer yöntemlerle yaklaşık 2-3 hafta sürebilen biyolojik yara iyileşme süresi, en fazla bir hafta ile sınırlıdır.

* Kaç yaşından sonra bu ameliyatı yapmak gerekir?
Bademcik ameliyatları, zorunlu haller dışında üç yaşın altında genellikle uygulanmaz. Ancak solunumu ileri derecede engelleyen büyük bademcikler, üç yaşın altında da alınabilir. Genellikle bademcik ameliyatlarının en sık yapıldığı yaşlar, 3 ila 10 arasıdır. Bununla birlikte 20'li yaşlarda da zaman zaman ameliyat gerekli olabilir. 30 yaşın üzerinde bademcik ameliyatı ise çok nadirdir.

* Bademcik ameliyatlarındaki en üstün yöntem hangisidir?
'Bademcik ameliyatlarında en üstün yöntem' diye bir şey yoktur. Her uzmanın alışkın olduğu tekniği kullanması en güvenlisidir ve en iyi sonucu verir. 'Thermal Welding', çalışma sırasında kanamayı azaltan bir araçtır. Ancak klasik tekniklere alışkın deneyimli bir uzman, bu aracı kullanmaksızın klasik teknikle de ameliyat hiç kanamasız yapabilir.

* Aileler neden özellikle bademcik ameliyatlarında narkozdan korkar?
Halk arasında narkozun fazla verilmesine bağlı sorunlar olduğuna dair yaygın bir inanış vardır. Aslında ameliyat sorunları çoğu kez donanım ve bakım koşullarının yetersizliğinden olabiliyor.

* Bademcik ameliyatının riskleri nelerdir?
Bademcik ameliyatının en önemli riski kanamadır. Hastalar çoğu kez çocuk olduklarından, olası bir aşırı kanama bu riskin sorumlusudur. Günümüzde gelişen genel anestezi koşulları ve hastanelerin olanaklarının artmış olması bu riski çok azaltmaktadır. Bununla birlikte bademcik ameliyatı teknik olarak basit gözüken, fakat aslında bir büyük ameliyat ciddiyetiyle hazırlık yapılması gereken bir ameliyattır. Bir bademcik ameliyatı olurken dikkat edilmesi gereken en önemli şey; hastanenin yoğun bakım ünitesi de olan tam donanımlı bir hastane olmasıdır. Koşulları yeterli olmayan, poliklinik ve muayenehane gibi yerlerde bademcik ameliyatı risklidir.

* Çocuklar ameliyattan çıkınca neler hissediyor?
Ameliyat süresinin kısa olması, narkoz alım süresini kısaltıyor. Bu nedenle çocuk daha kısa sürede kendine geliyor. Açık yara yüzeylerinin oluşmaması nedeniyle de ağrı ya hiç olmuyor ya da çok az oluyor. Ameliyat sonrası hasta odası ziyaretimizde genellikle, yatağında oturarak bekleyen, 'dondurmamı ne zaman yiyeceğim' diyen ve çoğu kez teşekkür edebilecek kadar iletişimi yüksek bir çocuk ile karşılaşıyoruz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Eyvah Çocuğum Cinselliği Konuşuyor
 Benden Hastaları Bildirmem İstendi
 Şizofrenlerin Sinsi Sorunu Damgalanma
 Ayda İki İğneyle Roman Yazar Nobel De Alırsınız!
 Sert Fırça Dayakçı Kocaya Benzer!
 Nedir Bu Aspirin, Lokman Hekim'in İksiri Olabilir Mi?
 Şizofreni Tedavisi Gören Bir Kadınla Evlenebilirim
 Bugün Ameliyat Ertesigün Okulvar!
 Ev Ödevleri Boşalma Sorununu Çözecektir
 Çocuk Sinüzitleri İhmale Gelmez
 İkiz Bebekler Artıyor
 Terli Terli Su İçmek Hastalık Yapmaz!
 Şehir Efsaneleri Doğru Mu?
 Akupunkturdan Sonra Çok Kilo Aldım
Merter'e hakarete 4 yıl hapis
Merter'e hakarete 4 yıl hapis
Ünlü tiyatrocu Almula Merter bir internet sitesinde kendisinin...
Sharon Stone böyle görse öper miydi?
Sharon Stone böyle görse öper miydi?
'Kurtlar Vadisi-Irak' filminde Sharon Stone ile öpüşen Necati...
'Hanım köylü' olmuş!
'Hanım köylü' olmuş!
Turkcell Süper Ligi'nde heyecan son haftaya kaldı. Pazar günü...
Sosyete Çeşme sezonunu açıyor...
Sosyete Çeşme sezonunu açıyor...
Çeşme, son birkaç yıldır eğlencenin başkenti Bodrum'la yarışır hale...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.