kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sert fırça dayakçı kocaya benzer!

Diş macunu değil önemli olan fırça
Dişleriniz
dört boyutludur. Ön, arka, yan ve çiğneyici yüzleri vardır. Mikrop plağı tüm yüzlere, özellikle girintili çıkıntılı yerlere yapışır. Ama insanlar genellikle sanki dişlerin sadece ön yüzleri kirlenirmiş gibi sadece oraları fırçalar. Fırçalanmayan yerlerde ise; özellikle arka dişlerin çiğneme yüzleri ve dişlerin ara yüzlerinde plak faaliyetleri bütün hızıyla devam eder. Bu nedenle yumuşak bir diş fırçası kullanılmalıdır. Pahalı ve çeşit çeşit diş macunlarının herhangi bir etkisi yoktur. Önemli olan fırçadır. Ben de en pahalı diş macunu ve en ucuz fırçayı değil, en ucuz diş macunu ve en pahalı fırçayı kullanıyorum.

AĞIZ TEMİZLİĞİ NASIL OLUR?
Diş
ve dişeti hastalıklarının nedeni daha önce de belirtildiği gibi ağızda -özellikle dişlerde- biriken mikrop plağıdır. Öncelikle bu sebebi ortadan kaldırmamız gerektiğini de artık biliyoruz. Ama nasıl?
Önce savaş silahlarını tanıyalım:

* Diş fırçası (2 adet kaliteli, soft-yumuşak),
* Diş ipi ya da özel diş kürdanı,
* Ara yüz fırçası,
* Diş macunu (flor içeren, tadını sevdiğiniz herhangi bir diş macunu),
* Dil temizleme aparatı,
* Plak kontrol tabletleri.

HER GÜN BİR TOKAT YİYEBİLİRSİNİZ

Daha
temiz olacağına inandığınız için dişlerinizi sert bir fırçayla fırçalıyor olabilirsiniz. Bunu, 'seviyorum' bahanesiyle eşinden her gün dayak yiyen kadına benzetiyorum. Sert fırça dişinize her gün bir tokat atar. Dişeti bu travma karşısında geri çekilir, diş kökleri açığa çıkar. Mine tabakası da aşınır ve buralarda çürükler oluşur.

ÇEKİM KABA KUVVET GEREKTİRMEZ

Hekimin
cinsiyeti önemli değildir. Diş çekimi sanıldığı gibi kaba kuvvet gerektirmez. Kaba kuvvet sadece dişin kırılmasına yol açar. Diş çekimi beceri, teknik ve kaliteli aletler gerektirir. Kendinizi hangi cinsiyette hekimle rahat hissediyorsanız onu seçin. Bayanlar daha titiz çalışır, detaycıdır. Erkekler ise uzun süre çalışmaya daha yatkındır. Geç saatlere kadar ya da hafta sonları erkek diş hekimine ulaşmak daha kolaydır. Bunların dışında ciddi bir fark yoktur.

SAHTE DİŞ HEKİMİ NASIL ANLAŞILIR?
Duvardaki
diplomada olan resim ile size müdahale eden, kendini hekim diye tanıtan kişi aynı olmalıdır. Diplomadaki resim sarışın, mavi gözlü narin bir bayan, sizi muayene edense bıyıklı, kara kaşlı, kara gözlü yağız bir delikanlı ise dikkatli olun. Kendisindeki bu başkalaşımın nedenini öğrenin. Mantıklı bir açıklaması varsa tedavinizi yaptırın. Yoksa arkanıza bakmadan oradan kaçın. Yüzde 90 korsanla karşı karşıyasınız.

DİŞİN DÜŞMANI ŞEKERLİ ÇAY-KAHVE

Çürük ve diş taşlarında boş yere sigarayı suçlayan bazı hastalar, şekerli çay ve kahveyi göz ardı ederler. Şeker, çay kaşığının ucuyla bile atılsa, içim sürecince ağız ortamını (PH) asidik düzeyini çürüme ve mikroplar için en uygun seviyede tutar. Sadece şekersiz çay içerek çürükten korunursunuz. Şekeri aniden kesecek ve bir hafta dayanacaksınız. Bir hafta sonra çayın, kahvenin gerçek tadını alacak, bunca yıl nasıl şekerli içtiğinize şaşıracaksınız.

DİŞ İPİ VE DENTAL KÜRDAN KULLANIN

Dental
kürdanı evde ya da kebapçıda kullandığınız sıradan kürdanla karıştırmayın. Dental kürdan; kızılcık ağacından yapılmış, üçgen kesitinde, ucu sivri ve özel kutusunda satılan kürdandır. Ülkemizde henüz çok kolay bulunamıyor. Yurtdışından arkadaşlarınıza 12 kutuluk bir sipariş verirseniz, bir yıl rahatça kullanabilirsiniz. Bulamazsanız diş ipi alın, ama kürdanın diş ipine göre kullanımı daha kolaydır.

ORUÇLUYKEN DİŞ ÇEKTİREBİLİRSİNİZ
Bazı
hastalar, protez yapımı aşamasında özellikle dolgu ve sabit -yapıştırılan- protezlerde abdestlerin kabul edilip edilmeyeceği hususunda rahatsızlık duyar. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre dolgu ve protez bir tedavi şeklidir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur. Tedavi her halükarda yapılabilir. Bir diğer sorun da; oruç ile ilgilidir. Diyanet İşleri'nin verdiği bilgiye göre; oruçluyken anestezik iğne yaptırabilir, dişinizi çektirebilirsiniz. Fakat çekim sonrası kanamaya izin verilmemeli, kan yutulmadan kanamanın durdurulması sağlanmalıdır.

DİŞ BAKIMI BEŞİKTE BAŞLAR

İlk dişler göründüğü andan itibaren bebeğinizin ağız bakımı başlar. Hatta dişler görünmeden damak bakımının başlaması gerektiğini de söyleyebiliriz. Süt dişleri çıkarken bebekte huzursuzluk ve ateş olabilir. Genelde ağrı kesici, ateş düşürücü bir şurup verilerek bu durumu atlatması beklenir. Damaklara dişinol sürülebilir. Bu durum uzun sürerse ve şurup bebeği rahatlatmıyorsa bir doktora gösterilmelidir. Doktor tarafından başka bir hastalığı olup olmadığı araştırılmalıdır.

SÜTE VE MAMAYA ŞEKER KOYMAYIN
Biberona
koyacağınız süte, mamaya şeker eklemeyin. Bebeğinizin sütüne, mamasına attığınız toz şeker, bal, reçel ilerde diş çürüğü ve kilo olarak geri döner. Bebeği besledikten sonra (emzirme dahil) gazlı bez ve tülbent gibi pamuklu temiz bir bez yardımıyla bebeğinizin dişlerini silmelisiniz. Büyüklerde olduğu gibi bebeklerde de çürüğe neden olacak plak, mutlaka diş yüzeyinden uzaklaştırılmalıdır. Bu silme işlemi; çocuk yaklaşık iki yaşına gelene kadar sürmelidir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Eyvah Çocuğum Cinselliği Konuşuyor
 Benden Hastaları Bildirmem İstendi
 Şizofrenlerin Sinsi Sorunu Damgalanma
 Ayda İki İğneyle Roman Yazar Nobel De Alırsınız!
 Sert Fırça Dayakçı Kocaya Benzer!
 Nedir Bu Aspirin, Lokman Hekim'in İksiri Olabilir Mi?
 Şizofreni Tedavisi Gören Bir Kadınla Evlenebilirim
 Bugün Ameliyat Ertesigün Okulvar!
 Ev Ödevleri Boşalma Sorununu Çözecektir
 Çocuk Sinüzitleri İhmale Gelmez
 İkiz Bebekler Artıyor
 Terli Terli Su İçmek Hastalık Yapmaz!
 Şehir Efsaneleri Doğru Mu?
 Akupunkturdan Sonra Çok Kilo Aldım
Merter'e hakarete 4 yıl hapis
Merter'e hakarete 4 yıl hapis
Ünlü tiyatrocu Almula Merter bir internet sitesinde kendisinin...
Sharon Stone böyle görse öper miydi?
Sharon Stone böyle görse öper miydi?
'Kurtlar Vadisi-Irak' filminde Sharon Stone ile öpüşen Necati...
'Hanım köylü' olmuş!
'Hanım köylü' olmuş!
Turkcell Süper Ligi'nde heyecan son haftaya kaldı. Pazar günü...
Sosyete Çeşme sezonunu açıyor...
Sosyete Çeşme sezonunu açıyor...
Çeşme, son birkaç yıldır eğlencenin başkenti Bodrum'la yarışır hale...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.