kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şehir efsaneleri doğru mu?
Kadınlarda cinsel isteksizlik yapmaz
Doğru Bildikleriniz Yanlış Olabilir
Sağlık Sorunlarınızı Dinliyoruz

Şehir efsaneleri doğru mu?

Doğum kontrol haplarının cinsel isteği azalttığı, yumurtalıkta kist oluşumunu sağladığı ya da meme kanseri yaptığı söylenir. Ama şimdi haplarla ilgili tüm önyargınızı bir kenara bırakmalı ve bu yazıyı okumalısınız

Dünyada yaklaşık 50 yıldır kullanılan doğum kontrol hapları (DKH), ülkemizde de yıllardır yaygın olarak kullanılmaktadır. Jinemed Hospital Başhekimi Dr. Meriç Karacan, yaygın olarak sorulan ve hastaların ilaçları bırakmasına neden olan soruları cevaplandırdı:

Doğum kontrol hapları hormonları bozar mı? Doğum kontrol hapları, içinde belli miktarlarda östrojen ve progesteron içerir. Bunlar yıllar içersinde geliştirilerek sentetik olarak üretilmiş ve insandaki hormonlara benzer etki yapmak üzere hazırlanmıştır. Bu nedenle hormon düzenini bozmazlar, tam tersine hormon bozukluğu olan kadınlarda belirli bir düzen sağlar. Düzensiz kanaması olan hastalar, hap kullandığında düzenli kanamaları olur. Aynı zamanda adet kanamasının miktarını azaltma etkileri de vardır. Ancak bu olumsuz bir etki değildir. Bazı hastalarda bu şekilde aşırı kanama önlenmiş olur. Piyasada satılan doğum kontrol haplarının içindeki hormonlarda bazı değişiklikler olmakla birlikte, ürünler genellikle birbirine benzer. Size en uygun doğum kontrol hapını ise doktorunuz belirleyecektir.

Doğum kontrol hapları, kadına kilo aldırır mı? Doğum kontrol hapları, kullanılmaya başlandığı ilk dönemlerde iştahı açar ve su tutulmasına neden olur, bu nedenle hafif kilo artışı yaşanır. Ama uzun dönemde kilo alımına neden olmadıkları kabul edilmektedir. Bu nedenle ilk aylarda oluşabilecek değişiklikler nedeniyle doktorunuza danışmadan hapınızı bırakmayın ve hap kullanırken dengeli beslenmeye ve hareketsiz kalmamaya dikkat edin.

Doğum kontrol hapları, yumurtalıklarda kist yapar mı? Yumurtalıklarda saptanan kistler çok çeşitli nedenlere bağlı olabilir, ancak 'folikül kisti' adı verilen ve içinde yumurta bulunan kesenin çatlamamasına bağlı olarak gelişen kistler, zararsızdır ve birkaç ay takip edilirlerse kendiliğinden geriler. Folikül kistlerinin gerilemesi ve küçülmesi amacıyla hekimler sıklıkla doğum kontrol haplarını kullanırlar. Dolayısıyla doğum kontrol hapları, yumurtalıkta kist oluşumuna neden olmaz, tam tersi bazı kistlerin tedavisinde kullanılabilir.

Doğum kontrol hapları tüylenme yapar mı? Doğum kontrol hapları içerdikleri hormonlar nedeniyle vücutta tüylenme yapan hormonları baskılarlar; yani tüylenme yapmazlar. Hatta doğum kontrol hapları, özellikle bazı tüylenme şikâyeti olan kadınlarda da tüylenmeyi önlemek amacıyla kullanılır.

Hapı kullandıktan sonra çocuk sahibi olmak istersem, gebe kalma şansım azalır mı? Doğum kontrol haplarının etkileri kullanıldığı dönemlerde geçerlidir. Diğer bir deyişle; hap kullanımı bırakıldıktan sonra etkileri yoktur. Ancak hap kullanan kadınların yüzde 1'inde, hap kullanımı sırasında adet görememe olabilir. Ama bu da bir süre sonra normale döner. Doğum kontrol hapı kullanımı, hap bırakıldıktan sonra gebelik şansını azaltmaz ve adet düzensizliğine neden olmaz.

Acaba doğum kontrol hapları rahim kanserine yol açar mı? Yapılan çalışmalarda doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda, rahim kanseri riskinin kullanmayanlara oranla daha düşük olduğu saptanmıştır. Doğum kontrol hapları, düzenli ve dengeli miktarlarda östrojen ve progesteron hormonları içerdiklerinden; bu rahmin iç tabakasının düzenli gelişip dökülmesine neden olur ve kanser riski de buna bağlı olarak azalır.

Peki hap kullanımı, yumurtalık kanseri riskini arttırır mı? DKH kullanımı, yumurtlamayı baskılayarak etki gösterdiği için yumurtalıkları bir anlamda dinlenmeye sevk eder. Araştırmalar sonucu hap kullanımının yumurtalık kanseri riskini azalttığı ortaya çıkmıştır.

Peki ya rahim ağzı kanseri? Yapılan bazı çalışmalarda; doğum kontrol haplarının rahim ağzı kanseri sıklığını çok az da olsa artırdığı görülmüştür. Ancak bu çalışmalar tekrar değerlendirildiğinde, bu kadınların zaten kanser için riskli grupta olduğu belirlendi. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanımının, rahim kanseri riskini artırmadığı ancak yine de hap kullanan kadınların düzenli olarak her yıl kanser taraması amacıyla 'vaginal smear' testi yaptırmaları önerilir.

Meme kanseri riskini arttırır mı? Doğum kontrol haplarının meme kanseri üzerine etkileri, halen tartışmalı olmakla birlikte günümüzde kanser riskini artırmadıkları kabul edilir. Hatta selim meme hastalıkları olan kadınlarda doğum kontrol haplarının kullanımının bu hastalıkla gelişmeyi durdurduğu bilinmektedir.

Haplar baş ağrısı yapar mı? Hapların içerdikleri östrojen ve progesteron nedeniyle, nadiren baş ağrısına neden oldukları ve bu nedenle migreni olan hastalarda kullanılmaması önerilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Eyvah Çocuğum Cinselliği Konuşuyor
 Benden Hastaları Bildirmem İstendi
 Şizofrenlerin Sinsi Sorunu Damgalanma
 Ayda İki İğneyle Roman Yazar Nobel De Alırsınız!
 Sert Fırça Dayakçı Kocaya Benzer!
 Nedir Bu Aspirin, Lokman Hekim'in İksiri Olabilir Mi?
 Şizofreni Tedavisi Gören Bir Kadınla Evlenebilirim
 Bugün Ameliyat Ertesigün Okulvar!
 Ev Ödevleri Boşalma Sorununu Çözecektir
 Çocuk Sinüzitleri İhmale Gelmez
 İkiz Bebekler Artıyor
 Terli Terli Su İçmek Hastalık Yapmaz!
 Şehir Efsaneleri Doğru Mu?
 Akupunkturdan Sonra Çok Kilo Aldım
Merter'e hakarete 4 yıl hapis
Merter'e hakarete 4 yıl hapis
Ünlü tiyatrocu Almula Merter bir internet sitesinde kendisinin...
Sharon Stone böyle görse öper miydi?
Sharon Stone böyle görse öper miydi?
'Kurtlar Vadisi-Irak' filminde Sharon Stone ile öpüşen Necati...
'Hanım köylü' olmuş!
'Hanım köylü' olmuş!
Turkcell Süper Ligi'nde heyecan son haftaya kaldı. Pazar günü...
Sosyete Çeşme sezonunu açıyor...
Sosyete Çeşme sezonunu açıyor...
Çeşme, son birkaç yıldır eğlencenin başkenti Bodrum'la yarışır hale...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.