kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
  » Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İtalyan futbolunda skandal
İtalyan futbolunda skandal

İtalyan futbolu, son dönemlerin en geniş kapsamlı soruşturmasıyla karşı karşıya.

Napoli Savcılığı'nın uzun süredir yürütmekte olduğu soruşturma, futbol dünyasında tam bir deprem etkisi yaratacak nitelikte görünüyor. Yaklaşık bir yıldır dinlenen telefon konuşmalarından elde edilen bilgiler ve bu veriler ışığında 2004-2005 sezonundaki maçların izlenmesi neticesinde, 18 maçta şike şüphesi ortaya çıktı.

Şike kuşkusunun bulunduğu karşılaşmaların 12'sinin İtalya'nın ünlü futbol takımı FC Juventus'un maçları olması da dikkat çekiyor.
Yöneticilerden hakemlere, kulüplerden oyunculara kadar uzanan kuşkulular listesinde, haklarında tahkikat başlatılan kişi sayısı daha şimdiden 50'yi aşmış durumda. İtalya'daki Birinci Futbol Ligi'nden FC Juventus, ACF Fiorentina, SS Lazio, Udinese, AC Siena ve FC Messina, İkinci Futbol Ligi'nden (Serie B) ise Arezzo, Crotone ve Avellino, mercek altına alınan kulüpler arasında yer alıyor.

Bunlardan, aralarında FC Juventus'un da bulunduğuna kesin gözüyle bakılan 3 takım, ''sporda hilecilik'' suçlamasına muhatap olmaları nedeniyle, çok ağır cezalara maruz kalma riskiyle karşı karşıya. Diğer 6 takımın soruşturmaya konu olmalarının ise daha çok, FC Juventus'un Genel Direktörü Luciano Moggi hakkındaki ''transferlerde usulsüzlük'' suçlamasıyla ilgili olduğu tahmin ediliyor.

Deprem etkisi yaratmaya aday görünen soruşturmanın basına yansımasının ardından geçtiğimiz günlerde, İtalya Futbol Federasyonu Başkanlığı görevinden istifa eden Franco Carrara'nın da Napoli Savcılığı tarafından dinlenebileceği ileri sürüldü.

Carraro ise, kendisinin de soruşturmaya tabii tutulacak kişiler arasında olduğu yönündeki iddialara karşılık, şunları söyledi:

''Konuya ilişkin haberleri şaşkınlıkla karşılıyorum. Ancak yargıya güveniyorum. Futbola yaptıkları katkı nedeniyle kendilerine müteşekkirim. Soruşturmaya tabii tutulacağım yönündeki iddia doğru olsa dahi, ben son derece rahatım. Ben daha önce de soruşturmalara muhatap oldum. Ancak hepsinden beraat ettim.''

SORUŞTURMADAN EN FAZLA ETKİLENEN TAKIM FC JUVENTUS


Serie A şampiyonu FC Juventus, İtalyan yargısının futbol konusunda başlattığı soruşturmadan en fazla etkilenecek kulüpler arasında yer alıyor.

Siyah-beyazlı kulüp hakkında, Napoli Savcılığı'nın yanı sıra, Torino ve Roma Savcılıkları tarafından da tahkikat başlatıldı. Dün, Torino Savcılığı'nın da, ''bütçede sahtekarlık'' suçlamasıyla FC Juventus'un Asbaşkanı Antonio Giraudo hakkında soruşturma açıldığı ortaya çıktı.

FC Juventus'un Genel Direktörü Moggi de, en ağır suçlamalara muhatap olan en ünlü şahsiyet konumunda. Moggi hakkındaki suçlamalar, FC Juventus'un maçları kazanması için yapılan manevralardan çeşitli kulüplerin futbolcu transferlerinde usulsüzlük yapmaya kadar uzanıyor.

Moggi'nin oğlu Alessandro Moggi'nin denetiminde olan, ayrıca çok sayıda futbolcunun menajerliğini üstlenmiş bir şirket konumundaki ''Gea World'' hakkında da soruşturma açıldı.

İtalyan spor basını, Moggi'nin, FC Juventus'taki Genel Direktörlük görevinden istifa etmesinin yakın olduğunu ileri sürüyor. Haberlere göre, FC Juventus'un Asbaşkan Giraudo'yu da bir başka isimle değiştirme yoluna gitmesi de ihtimal dahilinde olduğu belirtiliyor. FC Juventus'un Teknik Direktörü Fabio Capello'nun ise önümüzdeki sezon için FC İnter'i tercih edeceği konuşuluyor.

İtalya'daki yasalarda, şike ve benzeri durumlarda, ''sporda çok taraflı hilecilik'' suçunun sabit olması durumunda, ''men'' cezası öngörülüyor. ''Men'' futbolcular için belirli bir süre ''maç yasağı'', federasyon bünyesindeki yöneticiler ve hakemler için ise 3 yıl görevden uzaklaştırılma anlamına geliyor.

Sporda hilecilik suçu için ise daha ağır cezalar verilebiliyor. Bu suçun başkan, asbaşkan, genel direktör veya teknik direktör tarafından işlendiğinin kanıtlanması durumunda, ilgili kulüp ''doğrudan sorumlu'' addediliyor. Bu durumda verilecek ceza, ''ligin son sırasına indirilmek ile ligden ihraç'' arasında değişebiliyor.

Suçun, anılan yöneticiler tarafından ''dolaylı'' biçimde işlenmesi durumunda ise kulüp ''göreceli biçimde sorumlu'' sayılıyor. Bu durumda verilecek ceza da, ''puan silmek ile ligden ihraç'' arasında değişiyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Ülkerspor: 70 Galatasaray: 54
 Roberto Carlos'a 5 milyon avro
 Canaydın: Şampiyonluk şansımız yüzde 50
 "Sergen'e teklif götürmedik"
 'Borcunuzu ödeyin'
 1982 gibi olmasın!
 Cuper Trabzon'a iddiası
 Tekke kalıyor
 Önce tokat sonra çark
 Yönetime salladı
 Bütün suç kulüp başkanlarının!
 Boğa fena ezdi: 4-0
 Toledo Kayseri'de
 Kaleye en yakını Vedran Runje
 Fener'i yeneceğiz
 Nokta Efes'ten
 Garantiyi biz veririz
 Nuri Albayrak umut dağıttı
 Bakan Şahin 'popülizm' dedi
 'Cordoba'ya yapılanlar büyük terbiyesizlik'
 G.Saray Adası için 4 ciddi teklif
 Banvit yolu yarıladı
 Kartal Tekel'in nefesini kesti
 TED tura kenetlendi
 Oktay'ın Sergen isyanı
 Kayseri Avrupa'yı hak ediyor
 Günün içinden
VEDAT BAYRAM
İhanet mi kader mi?
Vestel Manisa maçında Rüştü,...
ÖMER ÜRÜNDÜL
Mükemmel Sevilla
İki takım seyircisinin de büyük...
AKP'li Ürün eşini hem aldatmış hem dövmüş
AKP'li Ürün eşini hem aldatmış hem dövmüş
Eski Konya Belediye Başkanı AKP Konya Milletvekili Halil Ürün'ün eşi,...
Demirel: Hata bizim baraj temeli atılsın
Demirel: Hata bizim baraj temeli atılsın
Kayıp işadamı Kemal Uzan'ın ilk kez ortaya çıkan günlüklerinde...
Yine mayokini
Yine mayokini
"Mayo kadar rahat, bikini kadar seksi" sloganıyla satılan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu