kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
  » Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkler kendine özgü balık kültürünü yaratıyor!
Türkler kendine özgü balık kültürünü yaratıyor!
Ruhunuzu bedeninizi şımartın!
Böylesini görmedim
Kim nerede nerede ne yaparken?

Türkler kendine özgü balık kültürünü yaratıyor!

Çoğu balık tutkunu "Balığı balık gibi yemek" gerektiğini savunur. Yani lezzetini, tadını veya kokusunu değiştirebilecek hiçbir malzeme katmadan, ızgarada veya yağda kızartıp yenmesini önerir. Ama buna rağmen son yıllarda aşçılarımız balığa yapmadığını bırakmadı! Balığı öyle sos ve sebzelerle karıştırdılar ki; soğuk mezesinden ara sıcağına, ana yemeğinden kokoreçine kadar girmediği hal kalmadı. Bunları yazmam eleştirdiğim anlamına gelmesin, bunların yapılmasının gerektiğini savunuyorum. Zaten balık restoranlarında sözünü ettiğim balık mezesi, ara sıcağı, ana yemeği gibi yiyeceklerin büyük rağbet görmesi de bu konuda yalnız olmadığımı gösteriyor. Hatta balık yemeyenlerin bile aşçıların yarattıkları bu yeni yiyecekler sayesinde balık yediklerine şahit oluyorum. Ben ilk başlarda balık kullanarak yapılmış yiyeceklerin bir trend olduğunu, Akdeniz ülkelerinden zamanla bize de sıçradığını düşünüyordum ama yurtdışına gittiğimde özellikle dikkat ettiğimde bu durumun sadece bize özgü olduğunu anladım. Yani onlarca çeşit balık mezesi ve yemeğinin mucidi bizim aşçılarımız. Şimdi size patenti Türk aşçılarına ait olan balık yemeklerinden biraz örnek vereyim. Önce mezelerden başlayalım isterseniz; örneğin lakerda... Ki bence Türk sushi'si desek yeridir. Çiğ balıktan yapılan mezelere devam edelim; levrek marine, uskumru salamura, izmarit salamura, akya veya somondan yapılan pastırma...

SİZ HİÇ PORTAKALLI LEVREK YEDİNİZ Mİ?
Ara sıcaklara gelince; alışılmış karides güveç ve kalamar tavaya şimdilerde yenileri eklendi. Aslında bunların bir çoğunu artık ara sıcak değil de ana yemek gibi bile düşünebiliriz. İşte onlara birkaç örnek: Fileto levreğin içine değişik deniz mahsülleri sararak güveçte özel sosla pişen levrek 'sarma' veya 'lokma..' Krepte deniz mahsülü, sarı kanatın içine mozeralla ve karides konarak ızgarada pişirilen 'sarıkanat dolması', 'beşamel soslu dil...' Şimdi de sıra ana yemeklerde: Beyaz etli balık (özellikle fener) mantar, arpacık soğanı, çeri domates, biber ve mantarla tereyağında güveçte pişen 'balık kavurma', kereviz veya enginardan yapılan 'deniz mahsülü dolma', közde patlıcan ve balığın güveçte pişirilip özel sosla servis yapıldığı 'beğendili balık', jülyen doğranmış patatesi kızartıp güveçe yerleştirdikten sonra üzerine ızgarada pişmiş balık parçaları ve sosla servis yapılan 'balık külbastı' (Bugüne kadar külbaştının üç farklı çeşidini yedim, çeşitlilik sosundan kaynaklanıyor), portakal suyunda dinlendirilmiş levreğin güveçte pişirilerek servis yapılanı 'portakallı levrek'. Kimbilir belki, bunlar da Japon'ların sushi'si gibi dünya mutfak kültürüne Türk yemek çeşidi olarak girer...

Anadolu yakasında İdealtepe sahilindeki Poyraz Balık, balık mezeleri ve balık yemekleri konusunda çok iddialı. Eğer sözünü ettiğim balık mezeleri ve yemeklerini merak ediyorsanız, bunların hepsini bir arada bulabileceğiniz Poyraz Balık'ı tavsiye ederim. Tel: 0216 518 97 36

Sinan Özedincik

DİĞER MAGAZİN HABERLERİ
 Güzide Duran koreografları kızdıracak...
 Baş başa kutladılar!
 Çapkınların aşkı!
 Ömer Koç çalışıyor
 Acayip sallamışlar!
 Dernekte işler yolunda!
 Annenizi şımartın!
 Tipi değişti!!!
 Kos'tan sınır dışı edildiler
 Türbanından vazgeçmiyor
 Provaya gecikenleri türküyle oynatıyor
 Kupa, Hollywood'a program değiştirtti
Set dışında da baba-kız gibiyiz
Set dışında da baba-kız gibiyiz
atv'nin sevilen dizisi Azap Yolu'nda Kadir İnanır'ın kızını...
Dünya starları Cannes'da
Dünya starları Cannes'da
Brad Pitt, Keanu Reeves, Penelope Cruz, Bruce Willis ve diğerleri...
El salladı gitti
Yönetmen el salladı, gitti. Boşluğu hissettiniz mi? Adı Atıf Yılmaz'...
Tuzla'daki atıklar yabancı değil
Tuzla'da ortaya çıkan zehirli varillerle yeniden gündeme gelen...
Sorularla Sosyal Güvenlik Reformu
...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.