kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Selülit ve çatlak şişman-zayıf ayrımı yapmıyor
Selülit kremi nasıl seçilir?
Sağlık Sorunlarınızı Dinliyoruzsağlık

Selülit ve çatlak şişman-zayıf ayrımı yapmıyor

Yalnız değilsiniz; kadınların yüzde 90'ında selülit ve çatlak var. Önlemek için suyu elinizden düşürmeyin, kahveden ve yazın modası olan topuklu ayakkabılardan uzak durun

Güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte incecik etekler, kısacık şortlar, hatta bikini ve mayolar vitrinlerdeki yerlerini almaya başladı. Ancak kış boyu bakımını yapmadığınız vücudunuzdaki çatlak ve selülitler, mayo giymeyi sizin için bir kabusa dönüştürebilir. Selülit ve çatlaklarla ilgili sorularımızı yanıtlayan Osmanoğlu Kliniği Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Aksoy, kadınların yüzde 90'ının bu iki hastalıktan şikâyetçi olduğunu söylüyor. Genç-yaşlı, zayıf-şişman her kadında karşılaşılan selülit ve çatlak problemlerinin en önemli nedenlerinden biri hormonal olması... Çatlak ve selülitlerle baş etmek için yaşam şeklimizi değiştirmek gerekiyor. Sağlıklı beslenme, spor, bol sıvı tüketimi ve düzenli masajı yaşamımızın bir parçası haline getirmek ise bu sorunların artmasını önlüyor.

* Selülit, çağımızın hastalığı mıdır? Örneğin Rönesans Dönemi tablolarındaki çıplak ve şişman kadınların hiçbirinde selülit veya çatlak yok...
Selülit tabii ki insanlar olduğundan beri hep vardı ama bunu yavaş yavaş öğrendiler. Biz selülit ile 1920'li 30'lu yıllardan sonra, Fransız doktorlar sayesinde tanıştık. Bu yıllardan itibaren selülit kavramı ortaya çıkmaya başladı. Rönesans kadınlarında selülit yok muydu? Tabii ki vardı, dikkatli bakarsanız o resimlerdeki tombul kadınların bacaklarında da yağ öbekleri görürsünüz. Ancak ressam, gözü neyi görmek istiyorsa onu çizer.

* Selülit tam olarak nedir?
Tıptaki adı 'hydrolipodistrofi' olan selülit, derinin alt tabakasında, yağ dokusunun hemen çevresinde oluşan ve derinin üst bölümüne portakal kabuğu görüntüsü veren bir hastalıktır. Cilt altı yağ dokusundaki yağ hücrelerinin bağ dokusu ve elastik liflerle sıkı bir şekilde sarılması sonucu yağ hücreleri öbekleşir. Portakal kabuğu görüntüsünü de bu öbekler oluşturur. Parmakla sıkıştırıldığı zaman portakal kabuğu görüntüsü net olarak belirir. İleri dönem selülitlerde kişi ayaktayken de bu görüntüyü görürüz. Selülit, daha çok kozmetik problemler arasında kabul edilir.

BU HORMONAL BİR SORUN
* Selülitin yaşı var mı? Ağırlıklı olarak kaç yaşındaki kadınların sorunu?
Selülit bebeklik çağında yoktur. Buluğ çağından itibaren başlar ve daha çok kadınların problemidir. Çünkü hormonal bir problemdir. Östrojen yani dişilik hormonları aktif olan kişilerde, selüliti çok daha yoğun görüyoruz. Birinci nedeni bu, yani hormonal. Hamilelikte ve ergenlik çağında artar. Menopoz döneminde de artış gözlenir.

* Selülit genetik midir? Annemde varsa bende de mutlaka olacak mı?
Evet, selülitin bir diğer sebebi de genetik olmasıdır. Annesinde selülit olan kızlarımız selülitli olmaya adaydır. Bunu göz önüne alarak beslenmelerine dikkat etmeleri, sporu yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline getirmeleri, çok sık kilo alıp vermemeye özen göstermeleri gerekir.

* Selülit oluşumunda kilo önemli bir faktör mü? Neden zayıf kişilerde hatta mankenlerde bile selülit görebiliyoruz?
Kilo, selülit oluşumunda tabii ki önemli bir faktördür. Dengesiz beslenme ve hareketsizlik, en önemli selülit nedenleri arasında yer alır ki bu faktörler kişinin kilo almasına da neden olur. Ancak zayıf kişilerde hatta mankenlerde de selülit görülmesinin nedeni; genetik ve hormonal faktörlerdir. Bir hastam vardı çok hoş, çok güzel ve ideal ölçülerde bir hanımdı. Bu kızcağız bir güzellik yarışmasına katılmış ve ilk elemeyi geçmişti ama başı selülitleri ve çatlaklarıyla dertteydi. Önerilerimi yerine getirdi ve göze daha hoş görünmeye başladı çünkü problemleri hafiflemişti. Özen gösterince ve bir problemin üzerine eğilince çözümleniyor. Selülitin tedavisi tek yönlü değildir. Tek bir yöntemle, örneğin kremlerle başarılı sonuç elde edilmez. Beslenme, masaj ve medikal tedavi yöntemler de aynı anda uygulanmalıdır.

TOPUKLU ZARARLI
* Neler selülit yapar?
Aşırı kahve, kafeinli ve gazlı içeceklerin tüketimi selülit oluşumuna neden olur. Aşırı sigara ve alkol tüketimi de selüliti hızlandıran nedenler arasında yer alır. Çünkü bunlar hücrelerin beslenmelerini bozar. Duruş bozuklukları ve yüksek topuklu ayakkabılar da, kan dolaşımını bozarak selülite neden olur. Kabızlık, guatr hastalıklarının varlığı, doğum kontrol haplarının kullanımı da selülit yapar. Karaciğer fonksiyonlarında düzensizlik olanlarda daha kolay oluşur. Sinirsel sorunları olan ve kortizon tedavisi gören hastalarda da sıkça rastlanır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Şehir Efsaneleri Doğru Mu?
 Akupunkturdan Sonra Çok Kilo Aldım
 Erken Teşhis Hayat Kurtarır
 Şizofreni Ataklarına Hobi Engeli Konuluyor!
 Hayaller Hayat Olunca Hastalık Başlıyor
 Doktorum Benim Kankardeşim
 Sağlık Hattı
 45 Dakikada Dimdik Göğüs Ve Popo Yapılır
 Radyo Dalgalarıyla Selülite Son Vermek Artık Mümkün
 Gözaltı Halkalarına Masaj Yapın
 Ağız Kokusunun İlacı Elma
 'onları Deli Danadan Korumaya Çalışıyoruz'
 Düzenli Masaj Ve Nemlendiriciler-le Selüliti Yok Edin
 Seçilmiş Bebekler Talasemiye İlaç Oluyor
Deprem korkusu yüzünden prefabriğe merak saldı
Deprem korkusu yüzünden prefabriğe merak saldı
Podyumların ünlü mankeni Tuğba Özay, deprem korkusu nedeniyle...
Şengül BALIKSIRTI: Benim şöhretli bir insan olmam lazım!
Canı sıkkın günlerinde telefon açmış, "Buluşabilir miyiz" demişti. O...
Dadılıktan kurtuldu!
Dadılıktan kurtuldu!
İrem Tuncalı, eşi Emre Muratoğlu'nu Mori'deki ortağı Ari Duek...
Modacı da 'pişti' olursa!
Modacı da 'pişti' olursa!
Kadınların korkulu rüyası olan 'bir örnek giyinmek' artık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.