kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Yunanlılar BDDK'ya başvurmalı"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Finansbank ve Tekfenbank'ın satışına ilişkin olarak, ''Her iki bankayla da ilgili olarak işlemler için BDDK'ya müracaat yapılması gerekiyor. Şu ana kadar herhangi bir müracaat yapılmış değil. Ama taraflar arasındaki anlaşmaları biz de takip ediyoruz'' dedi.

Şener, Doğan Yayın Holding tarafından düzenlenen, ''Kurumsal Yönetimde Trendleri Konuşmak'' başlıklı toplantı sonrası basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de sağlanan siyasi ve ekonomik istikrar
ile AB'ye katılım sürecinin, ülkeye doğrudan yabancı yatırım gelmesini sağladığını belirten Şener, çok farklı sektörlere yabancı ilgisinin artmaya devam ettiğini söyledi.

Şener, bankacılık sektöründe de yoğun bir yabancı ilgisi yaşandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bildiğiniz gibi daha önce Finansbank, National Bank of Greece tarafından talep edilen bir banka olarak ortaya çıkmıştı. Son günlerde de Tekfenbank üzerinde yine bir Yunan bankacılık grubunun anlaşması söz konusudur. Her iki bankayla da ilgili olarak işlemler için BDDK'ya müracaat yapılması gerekiyor. Şu ana kadar herhangi bir müracaat yapılmış değil. Ama taraflar arasındaki anlaşmaları biz de takip ediyoruz.''

Bunun, Türkiye'de gerçekten yabancı sermaye ilgisinin olduğunu ve devam ettiğini gösterdiğini aktaran Şener, bu durumun Türk ekonomisi açısından önemli ve olumlu bir gelişme olduğu kaydetti.

Şener, küresel dünyada artık ülkelerin işbirliğini nasıl geliştirdiklerinin sorgulanması gerektiğini dile getirerek, ''Düşmanlıkların değil, dostlukların artırılması çok önemlidir.

Başarının anahtarı dostluk hanesinin gelişmesiyle, işbirliği alanlarının gelişmesiyle ortaya çıkmaktadır'' dedi.

''TÜRK BANKACILARI DIŞ DÜNYADA TALEP OLUŞTURABİLİR''

Doğrudan yabancı yatırım olayının tek taraflı bir niteliğe sahip olmadığına da işaret eden Bakan Şener, şunları kaydetti:

''Bir yandan yabancı ülkelerdeki sermaye gelir sizin ülkenizde yatırımlar yapar veya ülkenizdeki mevcut yatırımları satın alır, ortaklıklar kurar, işbirlikleri kurar. Ama aynı zamanda sizin ülkenizin sermaye grupları da yabancı ülkelerde yatırım yapabilir, yabancı ülkelerde işbirliklerini geliştirebilir.

Yani iki yönlü işleyen bir mekanizmadır. 2005 yılında Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımın 9,7 milyar dolar olduğunu söyledim. Ama aynı zamanda Türkiye'den dışarıya giden doğrudan yatırım miktarlarına bakıyoruz. 2003 yılında 499 milyon dolar olmuştur, 2004 yılında 859 milyon dolarlık bir sermaye Türkiye'den dış ülkelere yapılan yatırım olarak ortaya çıkmıştır. 2005 yılında ise bu rakam 1 milyar doları aşmıştır.

1 milyar 48 milyon dolar diğer ülkelere gitmiştir. Dikkati çekmek açısından kürsüdeki konuşmamda (Bakın dünya Türkiye'ye geliyor. Türkiye'deki bankalara talip oluyor. Türk bankacılarımız da komşularından başlamak üzere dış dünyada talepler oluşturabilir) diye vurgu yapmak istedim.''

''BANKACILIK SEKTÖRÜ SAĞLIKLI BİR ZEMİNE GİRMİŞTİR''

Bankacılık sektöründeki yabancı payının artmasına yönelik bir soru üzerine de Bakan Şener, gelinen nokta itibariyle bankacılık sektöründeki yabancı sermaye payının belli sınırlar içinde olduğunu belirtti.

Şener, ''Pazarlıkları süren anlaşmalar birlikte değerlendirildiğinde bile henüz yüzde 20'nin altında bir görüntü vermektedir. Bu boyutu itibariyle izlemekte fayda olduğu şeklinde değerlendirebiliriz'' dedi.

Mevzuatta risk sınırlaması olarak tanımlanmış bir sınırlama olmadığını aktaran Şener, bankacılık sektörünün sağlıklı işleyebilmesi için bağımsız bir kurul olan BDDK'nın oluşturulduğunu, bu kurulun konuyu her yönüyle takip ettiğini, gerekli kararları aldığını söyledi.

Şener, Tekfenbank için teklif edilen fiyata ilişkin bir soru üzerine de, konuyu fiyat bazında incelemediklerini belirterek, ''Genel eğilime uygun olarak şunu söyleyebiliriz; sektör Türkiye'de sağlıklı bir zemindedir. Bankacılık sektörü sağlıklı bir döneme girmiştir'' dedi.

CARİ AÇIK

Abdüllatif Şener, cari açığa ilişkin bir soru üzerine, ''Gidişe ve gelişmelere baktığımızda şu anda öngörülerimizde herhangi bir değişiklik düşünmüyoruz'' dedi.

Yılın ilk yarısında olunduğunu ve trende bakıldığında bir cari açığın söz konusu olduğunu ifade eden Şener, Doğu Avrupa ülkelerinin de AB müzakere sürecinde benzer trendleri yaşadığını ve uzun yıllar yüksek cari açıklar verdiklerini söyledi.

Şener, şöyle konuştu:

''Diğer taraftan sermaye girişi devam etmektedir. Çok yüksek miktarda sermaye girişi devam ediyor. 2005 yılında cari açık 22,8 milyar dolar olmuştur. Fakat sermaye girişi 44,4 milyar dolar olmuştur. Bunun yüzde 57'si de doğrudan yatırım ve uzun vadeli sermaye girişi olarak gerçekleşmiştir. Yani doğrudan ve uzun vadeli sermaye girişi 25 milyar doları bulmuştur. Şimdi bu trend 2006'da daha da iyileşmiş olarak devam etmektedir. İlk iki ayda 13 milyar doların üzerinde sermaye girişi ki bunun yüzde 75'i doğrudan yatırım ve uzun vadeli sermaye girişidir. Dolayısıyla işin sermaye boyutuna baktığımızda finansman kalitesinde iyileşme görmekteyiz.''

Bakan Şener, yıl sonu itibariyla yüzde 5 enflasyon hedefi bulunduğunu anımsatarak, ''Bu hedef, gerçekleştirilebilecek bir hedeftir. 2006'da enflasyon hedeflemesi uygulanmaktadır. Hükümetimiz mali politikalara dikkat etmektedir. Mali disipline uygun olarak bütçe dengelerini kurmuştur ve uygulamaktadır. Dolayısıyla yıl sonu itibariyle hedef aralığı da dikkate alınmak suretiyle 2005 yılı hedefimizin gerçekleşeceğini düşünüyoruz.''

Bir başka soru üzerine de Şener, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına ilişkin olarak, konunun 2007 yılı bütçesinde dikkate alınabileceğini söyledi. Şener, Bakan Kürşad Tüzmen hakkında soruşturma açılması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin sorulara ise cevap vermedi.


''TÜRK BANKACILARIDA YUNAN BANKALARIYLA İLGİLENMELİ"


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ''Türk bankacıların aynı şekilde, diğer AB ülkelerine olduğu gibi Yunan bankalarına da ilgisi görülmelidir'' dedi.

Türkiye'ye ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na doğrudan yabancı ilgisinin olduğunu ifade eden Bakan Şener, ''AB sürecinin Türkiye ekonomisi üzerindeki en olumlu etkisi Türkiye'nin dış piyasalarda algılanmasıdır'' diye konuştu.

Şener, Finansbank'ın ardından Tekfenbank'ın Yunanistan'ın önde gelen bankalarından Eurobank EFG'ye hisselerinin yüzde 70'ini satacağını anımsatarak, şöyle dedi:

''Bu aslında çok önemli bir gelişmedir. Ancak AB süreci tek taraflı bir ilişki demek değildir. İki taraflı mütekabil ilişkiler demektir. Tabii Türk bankacıların aynı şekilde, diğer AB ülkelerine olduğu gibi Yunan bankalarına da ilgisi görülmelidir.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Cari açık 3 milyar dolar oldu
 Gurbetçinin emeklilik sistemi değişiyor
 TMSF Erol Aksoy ile anlaştı
 Özel okullar cep yakıyor
 Borsa günü 44 bin 563 puandan kapadı
 Hazine net 368, 1 milyon YTL borçlandı
 Danıştay'dan, Koç'a Tüpraş için vize çıktı
 Bu da sakallı yabancı talebi
 'Her şeyimi kaybettim onurumla dönüyorum'
 'IMF borcunu ekonomik mantığı olursa kapatırız'
 CHP: Kamer'i kayırdılar Kamer: Haberim bile yok
 Patronların yarısı açlık sınırındaymış!
 Yunan EFG, Tekfen'i 182 milyon dolara aldı
 Sabancı, enerjiye 3 milyar $ yatıracak
 Çeşme Limanı'na 8 teklif
 Erdoğan ile Tüzmen'in 'kemer altı vurma' atışması
 Enflasyonun ardından martta artan sanayi üretimi de şaşırttı
 Unakıtan başkanlığında 9 saatlik beyin fırtınası
 13 kat taleple Coca-Cola 7.25 YTL'den borsada
 Medyatik Latsis ailesi aldı
 Taksi jetler Türkiye'de satılacak
 Trichet: Rahat olma zamanı değil
 İstihdama yüzde 40 vergi ve sigorta indirimi geliyor
 Doğum yapan sigortalı daha az prim ödeyecek
 İş Bankası, ilk 3 aydaki kârını yüzde 100 artırdı
 YKB'den 3 ayda 55 milyon YTL kâr
 Ülker eurobond ihraç edecek
MELİHA OKUR
Türkiye turizmde İran'ı kaybediyor mu?
Türkiye'nin en...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Betonculara rekabet incelemesi
Rekabet Kurulu,...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Cari açık yanında bir de enflasyon riskimiz...
Gerçek katil o değil
Trabzon'daki rahip cinayetinin saklanan görgü tanığı Gülhan Kılıç...
'Ramazana kadar tatil'
Yaşları beş ile 11 arasında değişen 11 çocuktan kurulu "Minik Dualar...
82'lik Fethi Dede'ye 'haddi bildirilecek'
82'lik Fethi Dede'ye 'haddi bildirilecek'
Selanik'teki Atatürk defterinde bulunan yazısı nedeniyle Başbakan...
Bergama'da gergin ayin
Bergama'da gergin ayin
Aziz Yuhanna ayini Ülkü Ocakları, MHP ve İP'nin protestosuna rağmen...
IMKB
E: 44.668 D:% 1,03
DOLAR
S: 1,319 D:% -0,076
EURO
S: 1,682 D:% 0,239
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu