kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kısa ayrılıklar erotizmi besler
Kısa ayrılıklar erotizmi besler

Bilgi Üniversitesi'nin konuğu psikiyatrist Ester Perel, uzun süreli ilişkilerde cinsel arzuyu ayakta tutmanın yollarını anlattı ve ekledi 'Evlilikten her şeyi beklemeyin'.

Geçtiğimiz perşembe Bilgi Üniversitesi'nde bir konferans düzenlendi. Konferans'ın konusu 'Uzun Süreli İlişkilerde Cinsellik'ti. Konuşmacı ise 20 yılı aşkın süredir New York'ta çalışan Amerikalı psikoterapist, Ester Perel. Perel, aynı zamanda New York Üniversitesi Tıp Fatültesi Psikiyatri Bölümü Aile Çalışmaları Birimi'nde görevli. Kültürel kimlik, kültürlerarası ilişkiler ve etnik dinler arası evlilikler üzerine de pek çok çalışması var. Bu arada evli ve çocuklu, üstelik 25 yıldır. Merak ettik ve konferansı izlemeye gittik. Bakalım, Perel bir 'Amerikalı psikoterapist' olarak cinsel hayatımızı kurtarmak için neler önerecekti? İşte "Kadın-erkek ilişkisi söz konusu olduğunda hiçbir şeyin kesin çözümü yoktur" diyen Perel'den, evlilik ve cinsellik üzerine ilginç notlar...

OYUNLAR OYNAYIN
"Herkes aslında daha iyi bir cinsel hayatı arzular, ne kadar uzun süredir beraber olurlarsa olsunlar... Ama bunun için kimse fazla çaba harcamaz. Arzuyu sürekli kılmak için üzerinde çalışmanız, evinizde bile kendinize oyun alanları açmanız gerekir. Bunlara 'erotik oyunlar' da diyebiliriz. Örneğin birbirinizi heyecanlandıracak sürprizler, eşinizin sizi özlemesine fırsat vermek, evde hoş bir ortam hazırlayıp birlikte dans etmek bile olabilir."

SEKS BENCİLDİR
"Erotizm uzun süreli ilişkilerde hep arka plana itilir. Ondan sonra da çiftler birbirlerinden sıkıldıklarını söylemeye başlarlar. Bunun bir evlilik olduğunu düşünürsek yaşanan şudur: Evli olduğunuz kişiyi kollar, korur ve onun için endişe duyarsınız. Hatta kendinizden önce karşınızdakinin sorumluluğunu almışsınızdır, özgür değilsinizdir. Oysa seks özgürlük ister ve bencildir. O yüzden evlenmeden önce hem sevgi hem de iyi bir seks hayatı vardır. Ama zaman geçtikçe bu yerini duygusal bir yakınlığa, arkadaşlığa bırakır."

KISKANÇLIK İŞE YARAR
"Negatif duygular arzuyu tetikler: Kıskançlık, öfke, tartışmalar... Ama önemli olan, bu duyguları dozunda yaşamak. Çünkü ölçüyü kaçırdığınız an sizi felâkete sürükler. Örneğin bir davette eşine ilgi gösterildiğini gören bir erkek, aslında ne kadar hoş bir kadın olduğunu hatırlayıp, eşini hem kıskanıp hem de ona daha fazla arzu duyabilir. Ama kıskançlığın dozu kaçarsa, eve döndüklerinde 'O adamla resmen flört ediyordun,' diye, eşine şiddet uygulayabilir."

EŞİNİZDEN AYRI VAKİT GEÇİRİN

"Sürekli iç içe ve beraber olmak hiç sağlıklı değil. Kısa süreli ayrılıklar ise tam tersi ilişkide erotizmi besler. Örneğin haftada bir iki gün eşinizden ayrı, kendi arkadaşlarınızla yemeğe çıkmak, bazı sabahlar kahvaltınızı tek başınıza çok sevdiğiniz bir kafede yapmak, size ve ilişkinize çok iyi gelecektir. Eşinizle aranızda bir mesafe bırakmak, her an ne yaptığını bilmemek ve onu merak etmek ona olan ilginizi artırır."

ZOR OLAN ÇEKİCİDİR
"Kadın ya da erkek fark etmez, herkes kendisinden farklı olan ve onu en çok zorlayan kişiyle birlikte olmak ister. Çünkü 'bilinmeyen' her zaman çekicidir. Oysa uzun yıllardır beraber olan çiftler birbirlerinin her şeyini bilir. Belli bir süre sonra fazlasıyla içli dışlı olunur. Birbirinizden saklayacak hiçbir şeyiniz kalmamıştır. Bu kadar iyi tanıdığınız, çözdüğünüz ve sizin için hiç sürpriz yanı olmayan bir erkeğe ya da kadına nasıl arzu duyabilirsiniz ki? Dolayısıyla benim tavsiyem, her iki tarafın da kendine bir şeyler saklaması. Ne bileyim, bu evin içinde her zaman çırılçıplak dolaşmamak bile olabilir... Kaldı ki artık tuvalette bile birbirini görüyor insanlar, bunun çekici bir şey olduğunu hiç sanmıyorum."

SEKSİ ÇAMAŞIR ÇÖZÜM DEĞİL
"Kadın dergilerinde kocalarını etkilemek için, kadınlara seksi iç çamaşırları giymeleri önerilir. Eğer erkeğin karısına duyduğu cinsel istek tamamen bitmişse, iç çamaşırları bir işe yaramaz. Ama erkek kadından böyle bir şey talep eder ve daha seksi şeyler giymesini isterse başka..."

ANAHTAR KELİME 'SABIR'
"Günümüzde herkes evlilikten çok şey bekliyor. Çiftler hem iyi aşk, hem iyi seks, hem iyi iletişim istiyor. Oysa ilişkiler zaman zaman durağanlaşabilir. Birbirinize olan sevginizde hiç eksilme yokken, belli bir dönem eskisi kadar sık sevişmeyebilirsiniz. Bu gayet doğal. Hatta inişli-çıkışlı bir evredesinizdir ve bir süre iletişiminiz de kopabilir. Ama ilişkiler sabır ister. Ben 25 yıldır aynı adamla evliyim. İki çocuğum var. Bu 25 yıl içinde üç kritik evremiz oldu. Ve ben her seferinde üç farklı adamla evlendiğimi hissettim. Ama gördüğüm bu üç adamdan da hiç sıkılmadım. Çünkü bir şekilde ilgimi çekmeyi ve beni şaşırtmayı başardı."

ÇOCUK, SEKSE ENGEL DEĞİL
"Erkekler bir başka kadını arzulasa, onunla beraber olsa da düzenini bozmak istemez. Kadınlar için ise kocasıyla sevişememesi, yani 'kötü seks' aile düzenini bozmak için iyi bir sebep değildir. İşin içine çocuk girdiğinde çiftlerin seks hayatı tamamen sekteye uğruyor. Çünkü anneler çocuklarına çok daha fazla vakit ayırıyor ve onları hayatlarının merkezine koyuyorlar. Oysa çocuklara rağmen birbirine vakit ayırmak, hatta onlarsız tatile çıkmak çiftlerin mutlaka yapması gerekenler arasında. Çocuk olduğunda eve kapanmak, hayattan ve seksten elini ayağını çekmek ise yapılabilecek en büyük hata."

EN BAŞARILI BREZİLYALILAR

"Dünyanın birçok ülkesinde çalışma yaptım, çiftleri gözlemledim. Brezilyalılar bu işin üstesinden en iyi gelen millet! Katolik olmalarına rağmen yaşları kaç olursa olsun, kadın-erkek aşktan ve seksten asla vazgeçmiyorlar. İlişkilerinde hem sevgi ve yakınlık hem de tutku var. Bunun en önemli nedenlerinden biri de dans etmeleri bence. Dans etmek onlara enerji verdiği gibi, müthiş bir çekicilik de katıyor."

İlknur K. AKMAN

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Vücudunuzu yenileme zamanı
 Sağlıklı beslenme hurafeleri
 Dernek hayatlarını değiştirdi
 Doktorları daha çok kadınlar şikayet ediyor
 Japon kadınları neden her daim genç ve zayıf
 Yürüyüş stresi azaltır kolesterolü düşürür
 Kanseri yendi hastalara umut oldu
 Karlı dağların dişi komandoları
 Çileği seviyorsunuz peki ya vücudunuz?
 Sağlığınızı kendiniz yaratın
 Stresin nedenini çözmelisiniz
 Kendinize güvenin herkes sizi beğensin
 Stresin götürdüklerini önemseyin
 Yoksullara bedavaya estetik
 Hayattan yüksek beklenti ve stres sağlığı bozuyor
 Enerjinizi tekrar depolamak için
 Rahat bir vücutla deliksiz uyku uyuyun
 Başkalarının hayatını yaşamayın
 Botoksun Fransız kralı
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
'Ercan dedi diye tesettüre bürünemem'
'Ercan dedi diye tesettüre bürünemem'
"Erkek egemen bir toplumdayız, ne kadar olursa olsun işte yanında...
'Kadınlar komik adama güler, ağırbaşlıyla sevişir'
'Kadınlar komik adama güler, ağırbaşlıyla sevişir'
Okan Bayülgen yukarıdaki cümleyi söylüyor ve devam ediyor: "Bunu...
Son Babalar Babası
Mafyaya katılmak için ilkokul birinci sınıfta öğrenimini terk eden,...
Ünlü ama bilinmeyen dâhi
Auguste Comte Fransa'nın en iyi yüksek okulundan...
Zengin olmanın derdi başka
William Cash adlı yayıncının işi, dünyadaki zenginlerin listesini yapmak ve...
Bize de mi lolo?
Göbekli marul ve kıvırcık salata sofralarımızın başlıca yeşil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.