kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuğunuzun boyu bir yıldır uzamıyorsa hormon tedavisi şart

Çocuğun boy ve kilo ölçümlerini iyi takip etmelisiniz. Bir yıl içinde eteği ya da pantolon paçası kısalmıyorsa; çocuğunuzun tedaviye ihtiyacı olabilir

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Bereket, çocukların gelişimiyle ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor:

* Büyüme nasıl takip edilmeli? Doğumdan sonra, özellikle ilk iki-üç yıl çocuklar hızlı büyür. O nedenle her doğan bebeğin 6'ncı aya kadar düzenli olarak her ay, 1 yaşına kadar 2 ayda bir, 1-2 yaş arasında 3'er ay arayla olmak üzere düzenli büyüme ve sağlıklı kontrollerinin yaptırılması gerekir. Bu kontrollerde dikkat edilecek noktalar; çocuğun boy artışı, kilo artışı ve baş çevresinin büyümesidir. Çocuğun ilk aylarda, ayda ortalama 3'er cm uzaması beklenir. İlk ayda 3-3.5 cm'den daha az uzama doğumsal hipotiroidinin ilk belirtisi olabilir. Bu ölçümlerin güvenilir olması için, ölçü alımının dikkatli yapılması temel kuraldır. Kontroller düzenli yapılırsa, büyümedeki yetersizlik erken dikkati çekecektir.

* Anne-babalar nelere dikkat etmelidir? Eğer bir çocuk özellikle 4-10 yaş arasında yılda 5 cm'den az uzuyorsa, bu büyümenin yetersiz olduğunu gösterir. Bu uzama 6-7 cm'ye çıkabilir, bu da uzun boylu ebeveynler nedeniyle olabilir ama 4-5 cm'in altına inerse 'problem var' demektir. Düşük doğum ağırlığı ile doğmuş bebekler, yani 9 ayını tamamlamasına rağmen anne karnında gelişmemiş ve 2.5 kilonun altında doğmuş bebeklerin büyümesi çok iyi takip edilmelidir. Bu çocukların yüzde 10-15'i normal büyümeyi yakalayamazlar. Bu çocuklarda da büyüme hormonu tedavisi başarılı olabilir. Anne-babalar genel olarak uyanık olmalı ve öncelikle çocuklarının gelişimlerini kendileri yakından takip etmelidir. Çocukta diğer kardeşlerden farklı bir gelişme varsa, çevredeki bebeklerden farklı bir durum gözlenirse, mutlaka doktora danışılmalılar. Özellikle anneler bu konuda çok dikkatli olmak zorunda. Herhangi bir problemi ancak, dikkatli bir anne erken ve iyi yakalayabilir. Beraberinde rutin doktor kontrolleri aksatılmamalı, büyüme grafiklerini kayıtları saklamalılar. Boy artışı ile birlikte tartı artışı da dikkate alınmalıdır.

* Büyüme hormonu eksikliği tedavisinin başarı oranı nedir? Bugün tedavide; 'rekombinant' teknolojisiyle üretilen, birebir insan büyüme hormonu ile eşdeğer olan, herhangi bir yan etkisi olmayan ilaçlar kullanılıyor. Bu hastalar sosyal güvence altındadır. Yani; bu hastalıkta kullanılan ilaçlar devlet tarafından ödenir. Zamanında teşhis edildiğinde çok başarılı sonuçlar alınabiliyor. Kesinlikle tedavisi mümkündür. Büyüme hormonu tedavisinin düzenli yapılması gerekir. Gün içinde aksatılmaması, her akşam yatarken aynı saatte yapılması önemlidir. Bu, günde bir kez basit bir enjeksiyonu gerektiren tedavidir, 7-8 yaşından sonra çocuğun evde ebeveyn gözetiminde kendisinin de yapabileceği, kolay bir tedavi şeklidir. Bu arada tedavinin başarısında; beslenme, enfeksiyonlardan korunma, çocuğun psikolojik ve moral faktörlerinin iyi olması, sağlıklı bir ortam içinde olması da etkilidir. Büyüme hormonu eksikliği tedavisine başladıktan sonra ilk yıl 10-12 cm büyüme görülür. Bu çocuklar her ay ortalama 1 cm büyürler. İkinci yıl, 7-9 cm, üçüncü yıl da 6-7 cm uzuyorlar.

* Büyüme hormonu eksikliği çocuğun zekâ gelişimini nasıl etkiler? Büyüme hormonu eksikliği çocuğun zekâsını hiçbir şekilde olumsuz etkilemez. Tiroid hormonu eksikliği ve iyot eksikliğinde zekâ geriliği olabilir. Boy kısalığı ile zeka gelişiminin bir ilişkisi yoktur. Ancak bu çocuklarda moral ve özgüven sorunları olabilir.

* Sporun büyümedeki yeri nedir? Çocukların genel olarak spor yapmasını öneriyoruz. Çocukta moral faktörünü artırıyor, 'endorfin' denilen mutluluk hormonlarının salgılanması neden oluyor ve çocuğun normal gelişimine katkı sağlıyor ve çocuğu şişmanlıktan koruyor. Böylece spor yapan bir çocuk, daha sağlıklı gelişiyor ve büyüyor.

* Çocuklarda vitamin eksikliği veya protein takviyesi büyümede ne kadar etkili? Çocuk nasıl beslenmeli? D vitamini eksikliği, özellikle büyümede çok etkili. Ancak D vitamininin yanı sıra kalsiyum alımının da yeterli olması gerekir. Bunun için her gün iki su bardağı süt, 1 kase yoğurt ve bir dilim peynir yenmelidir. İyot alımının yeterli olması lazım. Sürekli olarak eksik alıyorsa tiroid hormon sentezi yetersizleşiyor, buna bağlı guatr, tiroid eksikliği ve büyüme yavaşlığı görülüyor. Proteinler büyümenin yapıtaşı, onlar olmazsa büyüme olmaz. Özellikle dikkat ediyoruz; protein açığı olmaması gerekiyor ki, büyüme baskılanmasın.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 'onları Deli Danadan Korumaya Çalışıyoruz'
 Düzenli Masaj Ve Nemlendiriciler-le Selüliti Yok Edin
 Seçilmiş Bebekler Talasemiye İlaç Oluyor
 Selülit Ve Çatlak Şişman-zayıf Ayrımı Yapmıyor
 Doktor Bana Babam İle İlgili Bilgi Vermedi
 Fazla Spor Gençlerde Kemik Erimesi Yapıyor
 Onların Şurubu Bol Bol İçecekleri Demli Çay
 Çocuğunuzun Boyu Bir Yıldır Uzamıyorsa Hormon Tedavisi Şart
 Küçük Başak'ın Büyük Dramı
 Şeker Babadan Çocuğa Geçmez
 Kanamayı Önleyen Bant
 Talasemi Aşka Engel Olamaz
 Herkes 'mucize' Diyor Ama Ben Bunu Başardım
 Ereksiyon Sorununuz Psikolojik Olabilir
Türkiye'de otomobil merakı hobi sayılmıyor
Türkiye'de otomobil merakı hobi sayılmıyor
Ahmet Şefik Öngün, Dünya Klasik Standartları 'FIVA'nın, Türkiye'deki...
Fransız Sokağı bahara 'merhaba' diyor
Fransız Sokağı bahara 'merhaba' diyor
Fransız Sokağı, bahara renkli bir festivalle merhaba diyor. Bugün...
Photoshop ve dijitale karşı
Photoshop ve dijitale karşı
Geçtiğimiz günlerde Zekai Demir'le birlikte Madagaskar'da...
Hemen ikinci çocuk gelecek
Hemen ikinci çocuk gelecek
Önümüzdeki ay doğum yapacak olan Demet Kutluay, ikinci bebek için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.