kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sunay Akin @ SABAH
 

Akgün Akova fotoğraf çekmese ne olur?

O, Ankara'da okuyordu, ben İstanbul'da... 1980'li yılların başıydı; iki genç şair adayı olarak edebiyat dergilerinin sayfaları paylaşıyorduk. Adına bir de 1986 yılında, Haliç'in kıyısındaki Personel Yedek Subay Okulu'nun yemekhane nöbet defterinde rastlamıştım!.. Karlı bir kış gecesinde 3-5 nöbetini tutuyordum. Oyalanmak için nöbet defterinin sayfalarını geriye doğru çeviriyordum ki, adına rastladım birden: "Akgün Akova"... Dergi sayfalarında yan yana şiirler yayınladığımız Akgün Akova da burada nöbet tutmuş, demek!.. El yazısını ve imzasını ilk kez görüyordum. Ertesi gün, dört ay önce yedek subay temel eğitimi aldığını ve Eskişehir'in Mihallıçcık İlçesi'nde görev yaptığını öğrenmiştim. O gün karar vermiştim; kura torbasından çekeceğim yere gider gitmez ona mektup yazacaktım. Hassa!.. Evet, Hatay'ın Suriye sınırında şirin bir ilçe Hassa çıkmıştı kura torbasından. Askerlik şubesi başkanlığının koltuğuna oturur oturmaz mektup yazdım. Çok geçmeden gelen mektubunun ilk tümcesi şöyleydi: "Senin orada ne işin var?.. Ben seni kız sanıyordum!.." Böyle kuruldu Akgün Akova'yla yıllar geçtikçe güçlenen dostluk köprümüz. İkimiz de edebiyata, hayata, yıldızlara, çocuklara aynı gözlerle bakıyor, kuşağımızın birbirini çekemeyen şairlerinin kıskançlıklarına, küçük hesaplarına, ödül oburluklarına gülüyor, eğleniyorduk. Yüzlerce söyleşide yan yanaydık; ülkemizde ve yurtdışında pek çok edebiyat etkinliğine de birlikte katıldık... Kız Kulesi'ni Şiir Cumhuriyeti ilan ederken de, Oyuncak Müzesi'ne Amsterdam'daki bir antikacıdan oyuncak alırken de hep yanımdaydı Akgün... Sonra o fotoğraf sanatına el attı. Son yıllarda eskisi kadar sık görüşemez olduk. Ben de, yaptığım uçak yolculuklarında hasret gidermeye başlamıştım; Türk Hava Yolları'nın dergisi Skylife'ta birbirinden güzel yazıları ve fotoğrafları yayınlanıyordu Akgün'ün. Başımı dergiden kaldırıp bir an bulutlara baktığımda, ikimizin de ak düşen saçları geliyordu aklıma.

İP ATLAYAN GÜVERCİN
Bir yazısında Midyat'ı anlatıyordu... Sokağın birinde karşılıklı ip çeviren iki kız çocuğu görür Akgün... İp atlayan da bir güvercindir!.. Yanlış okumadınız, iki kız çocuğu bir güvercine ip atlatmaktadır... Akgün, gördüğü manzara karşısında o kadar şaşırır ki, fotoğraf çekmek yerine yalnızca "Heyy, ne yapıyorsunuz?" diyebilir, şaşkınlıkla... Güvercin uçarak uzaklaşırken, çocuklardan biri karşılık verir: "O bizim arkadaşımız!"... Öteki çocuğun yanıtı da bir o kadar güzeldir. "Biz bişe yapmıyoz abi, kendi geliyo, atlıyo..." Gezi fotoğrafları çeken, yazılar yazan birbirinden başarılı insan var... Ama Akgün Akova'nın yeri apayrıdır. Bunu yazarken, öteki sanatçılara haksızlık yapmamak gerekir. Akgün'ü farklı kılan şair kimliğidir. O, bir şair gözüyle fotoğraf çekiyor ve yazının düzlüğünde de şiir atlarını ustalıkla koşturuyor. Gezi edebiyatında Akgün Akova ölçü dışı bırakılmalıdır. Çok iyi bir şair oluşu onu hileli kılmaktadır çünkü!.. Türk Hava Yolları'nın en yükseğe çıkan uçağı hangisidir bilemem ama THY, bugüne kadar çıkardığı yayınlar arasında en yüksek irtifalı uçuşunu yaptı; bu kitap Akgün Akova'nın fotoğraflarının ve yazılarının yer aldığı "Işığın Sevinci Türkiye" kitabıdır. Kitabın sayfalarında ancak bir şairin çekebileceği fotoğraflar ve yine ancak bir şairin yazabileceği yazılar büyük bir şölene çağırıyor okuru. Kitabın her sayfasında ülke sevgisi sanatın büyüsüyle sarıyor insanı. Bu kitabı okuyanların Türkiye'ye hayran kalmaması olası değildir. İşte bu yüzden, kitabın İngilizce baskıları mutlaka doğru insanlara ulaştırılmalıdır. Dünyada sanat, spor, politika alanında öne çıkan her insanın elinin bu kitaba değmesini sağlamalıyız. Aralarında eğer Türkiye hakkında olumsuz düşünce besleyen varsa Akgün'ün fotoğraflarına bakıp, yazılarını okuduğunda fikirlerini değiştirecekler, en azından birkaç adım geri atacaklardır. Bu harika kitapla kazanan ne THY ne de Akgün Akova'dır... Bir tek kazanan var bu kitapta; Türkiye!.. Bir örnek vermek istiyorum kitaptan... Fotoğraf anlatılmaz ama deneyelim yine de; Rumeli Hisarı'nı kar altında düşünün... Hisarın taşları pencerenin tülüne sarınmış bir kız çocuğunun sarı saçları gibi görünüyor... Ve tam önünden elma şekeri renginde kırmızı, kıpkırmızı bir gemi geçiyor!.. İşte böylesine şiirsel bir fotoğrafın yanında yer alan Rumeli Hisarı hakkındaki yazısını, şu benzetmeyle bitiriyor Akgün Akova: "Hep merak ederim, yanı başına köprü yapılırken ne düşündü! Köprüden geçenlerin ardından bir kova su dökmek için mi kulelerini bir kovaya benzetiyorum yoksa!?."

HİSSİ SENETLER
Bir de, yazılarından bir başlangıç örneği verelim: "Şu anda neredesiniz bilmem ama siz bu satırları okurken Safranbolu'da rüzgar çıkmışsa, evlerin saçak köşelerine uğur getirsin diye asılan geyik boynuzları sallanır. Eski konakların merdiven üstlerinde cevizler, camların önünde biberler kurutulur. Yaşlı kadınlar, büyük kentlere çalışmak için giden çocukların resimlerini koydukları çerçevelerin camlarını silerler..." Akgün Akova fotoğraf çekmese, yazı yazmasa ne mi olur? Hissi senetler hisse senetleri karşısında hızla düşüşe geçer!..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tay tay!..   / 22-04-2006
 Hayal ve ay ışığı   / 15-04-2006
 53 yıl önceydi   / 08-04-2006
 Amigo padişah!   / 01-04-2006
 Bir dilim kahkahadır karpuz   / 25-03-2006
 Akgün Akova fotoğraf çekmese ne olur?   / 18-03-2006
 Ne Londra konferansı   / 11-03-2006
 Merdiven 40'a dayanır!..   / 04-03-2006
 Denizaltıcıları anmak!..   / 25-02-2006
 Cin Ali ile Berber Fil   / 18-02-2006
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Herkesin bir hikayesi vardır
Vardır tabii. Hem de ne...
FİLİZ AKIN
'Fahri doktor da olduk şu hayatta'
Türkan Şoray'ı uçakta...
ÜLKÜ TAMER
Kendinden kahraman öyküsü
Mrs. MacNeal ya da tam adıyla...
SUNAY AKIN
Kitapsızlığın sızısı
Kitap bir pencere aralığına...
Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
BBC'nin 'Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler', 'Yapılması Gereken Şeyler'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.