kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
  » Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yıldırım derbisi
İşte Kupa Şöleni

Fener 23 BJK 8 yıldır bekliyor

Fortis Türkiye Kupası'nda bu akşam, 23 yıldır kupaya hasret olan Fenerbahçe ile 8 yıldır kupa kaldıramayan Beşiktaş karşı karşıya. İzmir Atatürk Stadı'nda saat 20.00'de başlayacak final derbisinde Kanarya'da kale Volkan'ın, Kartal'ın umudu ise Gökhan...

Yıldırım derbisi

Bugün İzmir'deki kupa finalinde F.Bahçe 23, Beşiktaş 8 yıllık hasretine son vermek istiyor. Ayrıca maç öncesi karşılıklı kılıçları çeken başkanlar da kozlarını paylaşıyor.

Kupayı ne onlardan fazla kimse isteyebilir, ne de onlardan daha susamışını bulabilirsiniz. Sadece bu neden, bu karşılaşmayı taktik disiplin veya rakip analizinden çıkartıp, oyuncuların omuzlarına yüklüyor. Beşiktaş yaralı aslan gibi. Bomboş geçen bir sezonun acısını tek maça, tek finale, tek hedefe bağlamış durumda. Haftalardır maç kaybediyorlar, yine tribünlere çağırılıyorlar. Beşiktaş taraftarı bu üzüntüleri sadece bu final için sineye çekti. Oyuncularından kupayı istiyor. Daha büyük istekleri ise F.Bahçe'yi yenmeleri. F.Bahçe, geçen sene finalde G.Saray'a kaybetmişti. 23 yıllık hasretle kupa bekliyorlar. Rakiplerinden farkları, şampiyonluğu da kovalamaları. Üst üste gelen derbilerin sonuncusunda, hesabı kupayla kesmek istiyorlar. Teknik direktörler, oyuncularını motive etmek için ekstra bir çaba sarf etmeyecekler. Zaten onlar gece yatarken, sabah kalkarken bu maçı üstlerine giyiyorlar. Bu aşamada saha planları işin içine girecek. Çok istemek, çok koşmak, çok arzulu olmak yeterli değil maçı kazanmak için. Çok da akıllı olmak zorundalar. Soğukkanlı kalacak, stratejilerini belirleyecek ve az hata yapacaklar. F.Bahçe'nin maçı kazanmak gibi zorunluluğunun olmaması en büyük avantajı. Berabere biten 90 dakikanın uzatmaları var, olmadı penaltı atışları var. Dolayısı ile risk almak zorunda değiller. Bu nedenle Saracoğlu sendromu bu maçın etken maddesi olmayacak. Kontrollü oynayacaklar, tempoyu düşük tutacaklar. Yani her zamankinden farklı değiller. Tek şansları puan kaygısı taşımamaları.

FENER'İN CAN SİMİDİ VAR

Bu etapta baskıyı hissedecek olan Beşiktaş. F.Bahçe'nin can simidi (şampiyonluk) daha iki hafta boyunca geçerliliğini yitirmeden, oyuncuların elinde duruyor. F.Bahçe'nin orta saha ustaları; Appiah, Aurelio ve Selçuk maçın dümenine geçtikleri anda zaten kupanın yönü de belli olur. Bu orta saha ile baş
edecek bir takım değil Beşiktaş. Tigana macera aramayacak, kendi sahasında bekleyecek, 2-2'lik maçta olduğu gibi spontane pozisyonlarla üstünlük arayacaktır. F.Bahçe'nin hemen her maçta gol bulduğuna dikkat edersek, Beşiktaş'ın, maçı en azından uzatmalara götürmesi için gole ihtiyacı var. Sezon içinde F.Bahçe karşısına galip gelmek için çıkıp da, bunu başaran takım olmadı. Fenerbahçe'yi yenenlerin hepsi kalelerini savundular, şanslarına sarıldılar. Rakibinin üstüne gitmek isteyecek, kendi alanında boşluklar bırakacak bir Beşiktaş'ı bu maçta bekleyen sadece yenilgi olmaz. 22 Nisan'daki son derbiyi ders gibi çalışmak zorundalar. F.Bahçe sadece kupanın değil, omuzlarına takacağı üç yıldızlı apoletin de peşinde. 10 gün içinde üçüncü büyük rakibini yenmek istiyor. Galatasaray ve Trabzon'dan sonra Beşiktaş'ı da yenmek, her takıma kolay kolay nasip olmaz.
GÜRCAN BİLGİÇ

***

İnanamıyorum! Beşiktaş, F.Bahçe maçını oynamadan kaybetti. Nasıl mı? Anlatayım... Mösyö Tigana'nın A planı: Beşiktaş klasik anlamda 4-4-2 oynuyor. Bu sistem sahada çok özel uygulanıyor ve 4-3-1-2'ye dönüyor. 4'lü savunma ve önünde bir ön libero (Kleberson), onun önünde iki orta saha ile hücum organizasyonunu yöneten bir oyun lideri (Tümer Metin) ve çift santrfor... Maçın taktik çalışmasında Tümer Metin "Hazır değilim" dedi. "Belki oynarım, o da maç gününde belli olur" diye ekledi. Mösyö Tigana B planını hazırladı... "Tümer Metin yoksa Ahmed Hassan var" dedi. Tümer, takımdan ayrı idman yaparken Hassan Beşiktaş'ın oyun lideriydi. Mösyö Tigana'nın affedilmez antrenörlük hatası işte burada:
1- Afrika Kupası'nın en iyi oyuncusu seçilen ve altın ayakkabı alan Ahmed Hassan'ı bir gün geç geldi diye Fulya'ya sürgüne gönderen, cezalandıran Tigana şimdi bakın ne diyor:
"Beni ve Beşiktaş'ı kurtar Ahmeeeed!"
2- Beşiktaş'ın zafere dönüştürdüğü şu 2-2 lik maçın kahramanı Sergen Yalçın'la tartıştığı için onu yedek soyunduracak. Maç kötü giderse büyük ustayı sahaya sokacak ve bağıracak: "Beni ve Beşiktaş'ı kurtar Sergeeeen!" Şimdi soru şu: "O zaman Sergen, Tigana ve Beşiktaş'ı kurtarır mı?" Diyeceksiniz ki: "Beşiktaş kupayı alırsa Sergen Yalçın önce kendini kurtarır."

KUPA GELMEZSE GENEL KURUL

Bu özel noktada şu özel satırları altını çizerek yazıyorum... Motivasyon diye bir gerçek var. Tigana, Sergen'e sırtını dönerse, Sergen de ona sırtını döner. (Maalesef hayatın gerçeği bu.) Mösyö Tigana'ya buradan sesleniyorum;
1- Sergen Yalçın, büyük maçların büyük oyuncusudur. (Unuttuysan hatırlatayım. Fener maçına tek başına o damgasını vurmadı mı?)
2-
Tümer Metin iyiyse oynar. Çünkü o da özel maçların özel oyuncusudur. (Unuttuysan hatırlatayım: Arnavutluk ve Ukrayna maçlarını tek başına aldı.)
3-
Elbette Ahmed Hassan, F.Bahçe'ye karşı oynamalı. O da çok özel bir oyuncudur. (İbrahim Akın'ı unuttuysan hatırlatayım. Beşiktaş 9 kişiyle Fener'i yenerken Akın sahanın yıldızıydı.) Sona geldik. "Beşiktaş nasıl kazanır?" derseniz şunu derim: Yalçın, Metin ve Hassan üçü birlikte oynamalı. Ayrıca Beşiktaş çok koşarsa, yüreğini koyarak mücadele ederse ve sabırla beklerse Fenerbahçe'yi eler, kupayı alır. Teknik analizde söyleyeceğim şudur: Tigana, meslektaşı Gerets'in yaptıklarını yapmasın yeter. Yani savunmayı geriye yaslatmasın, iki kenarı bloke etsin, Tuncay ve Anelka'ya koşu alanı bırakmasın. Ölü toplarda (yani topun başına Alex gitmişse) savunma adam paylaşımına dikkat etsin. Bobo bile yardıma gelsin.
SON SÖZ: Beşiktaş kupayı alamazsa... Başkan Demirören'in prestiji biter... Takımın yarısı gider... Ve olağanüstü genel kurul yapılır.
KAZIM KANAT

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Kupayı kim verecek?
 Galatasaray'ın şahıslara ihtiyacı kalmayacak
 Kızıl'a dev destek
 Akatlar düştü
 Fenerbahçe'de Daum'un zor seçimi
 Kartal'da süper prim
 Ödül yerine ceza
 Song: G.Saray'da kalmak istiyorum
 Emre gelebilir
 Beşiktaş, Güneş'i farklı mağlup etti
 Esenler hazır
 Sözleşme gerginliği
 Chelsea'nin Sheva aşkı
 Serkan da gelemiyor
 Final günlüğü
 Günün içinden
 İddaa sonuçları
REHA MUHTAR
Bu yemeğin amacı ne?
Beşiktaş Başkanı Yıldırım...
AHMET ÇAKAR
Rezillikler içerisinde bir final
Bugün Türkiye...
Babam paşa, dedem MİT'çi beraat hakkım
Babam paşa, dedem MİT'çi beraat hakkım
Türkbank davasında yargılanan Güneş Taner, son savunmasını yaptı.
'Sınır ötesi operasyon yapabiliriz'
'Sınır ötesi operasyon yapabiliriz'
Genelkurmay, Güneydoğu'daki birliklerin sınır ötesi harekât...
Sıra Peru'ya geldi
Sıra Peru'ya geldi
Yerli modacıların dünyaya açılmasını sağlamak için özel etkinlikler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu