kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emekli Sandığı haksız maaşların peşinde
Emekli Sandığı haksız maaşların peşinde

Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer, ''Denetimlerde, 1 kişiden 433 defa akciğer grafisi alınması, 361 defa strip ile idrar muayenesi ya da 18 bin 73 defa eklem hareket açıklığı ölçümü gibi gerekçesi anlaşılamayan işlemler bulundu'' dedi.

TBMM KİT Komisyonunda, Emekli Sandığı'nın 2002, 2003 ve 2004 yılı hesaplarının görüşülmesine başlandı. Komisyon Başkanı Nurettin Canikli, sosyal güvenlik sisteminin bütçeye büyük bir yük getirdiğini, sadece geçen yıl sosyal güvenlik kuruluşlarına, bütçeden, toplam yatırımların 1.5 katı para
verildiğini söyledi. Son 11 yılda bu kuruluşların açıklarının finansmanı için bütçeden aktarılan kaynağın, faiziyle birlikte nominal olarak 578 katrilyon liraya ulaştığını kaydeden Canikli, ''Bu inanılmaz bir rakamdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu yükle istediği hizmetleri gerçekleştirmesi mümkün değildir'' dedi.

SANDIK, HAKSIZ MAAŞLARIN PEŞİNDE

Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer de komisyondaki sunuş konuşmasında, nüfus kayıtlarının karşılaştırılması sonucu vefat ettiği belirlenen ve evlendikleri halde aylık almaya devam eden 2 bin 757 kişinin aylıklarının kesildiğini söyledi.

Sandıktan fazla ve yersiz ödenen 14 milyon 182 bin 564 YTL'nin takip ve tahsiline başlandığını vurgulayan Özyer, şu ana kadar bunun 1 milyon 223 bin YTL'lik bölümünün geri alındığını belirtti.

Aynı dosyadan aylık almadığı için borçları genel hükümlere göre tahsil edilecek bin 624 kişiye çıkartılan 8 milyon 136 bin 210 YTL'lik borcun, bu kişilerin Sandıkla bir ilgileri bulunmaması nedeniyle tahsilinin biraz zaman alacağını anlatan Özyer, şöyle devam etti:

''Sandığımızda haksız ödemelere ilişkin bu işlemler yürütülürken, Merkez Nüfus İdaresi Sistemi kayıtlarındaki sıkıntılar nedeni ile zaman zaman problemler de yaşanmaktadır.

Örneğin son çalışmamızda vatandaşlık numaraları çakıştırılıp Mernis kayıtlarında evli olduğu görünen 4 bin 337 dul-yetimin sicil bazında tek tek yapılan incelemesinde, bunlardan sadece 311'inin evli olduğu tespit edilerek aylıkları kesilmiştir. 3 bin 851 kişinin medeni durumu dul olmasına rağmen Mernis'de evli görünmesi nedeniyle ekstra araştırma yapılması gerekmiştir.''

Kurumdan yaşlılık aylığı alan 13 bin 217 kişi üzerinde de inceleme başlatıldığını kaydeden Özyer, sağlık karnelerine yönelik tarama sonucunda 44 bin 641 kişiden 40 bin 55'inin sağlık karnelerinin iptal edildiğini anlattı.

İŞTİRAKÇİ KÜTÜĞÜ OLUŞTURULUYOR

Emekli Sandığının çeşitli projeleri hakkında da bilgi veren Özyer, bu projeler arasında yer alan on-line emekliliğin hem iştirakçilerin takibi, hem de emeklilik işlemleri açısından çok önemli olduğuna işaret etti.

Proje çerçevesinde iştirakçi kütüğü oluşturulmakta olduğunu anlatan Özyer, bu şekilde Emekli Sandığının devlet memurlarına ilişkin gereksinmelerinin karşılanacağını, kesenek ve karşılıkların kişi bazında tutulacağını ve Sandık alacaklarının daha iyi takip edileceğini söyledi.

Özyer, bu kapsamda şu ana kadar 54 bin 937 kurumdan 24 bin 431'ine şifre verildiğini, kurumlardan 705 bin 449 kişinin nüfus, 7 bin 51 kişinin kesenek ve 11 bin 724 kişinin hizmet bilgilerinin alındığını kaydetti.

SAĞLIK GİDERLERİ

Emekli Sandığı Genel Müdürü Özyer, sağlık giderlerini azaltmaya yönelik tedbirler sonucunda da ilaç harcamalarında 61 milyon 821 bin YTL, bütçede 3 milyon 85 bin YTL, yeşil kartlılara yönelik ödemelerde de 46 milyon 476 bin YTL tasarruf sağlandığını bildirdi.

Uygulamalar sonucunda 2005'de Emekli Sandığının gözlük camı ödemelerinin 22 milyon 534 bin YTL, tıbbi malzeme ödemelerinin ise 5 milyon 69 bin YTL azaldığını ifade eden Özyer, sağlık denetimleri için de şu açıklamada bulundu:

''Denetimlerde, tahakkuk fişlerinde yapılan toplama hataları veya 1 kişiden 433 defa akciğer grafisi alınması veya 361 defa strip ile idrar muayenesi ya da 18 bin 73 defa eklem hareket açıklığı ölçülmesi gibi gerekçesi anlaşılabilir olmayan işlemler bulunmuştur. Aynı şekilde fatura toplamının icmale yanlış aktarılması gibi Sandık zararına yol açan talepler de belgeler üzerinde yapılan incelemeler sonucunda reddedilmektedir.''

SANDIK ALACAKLARI

Sandık alacakları hakkında da komisyona bilgi sunan Özyer, bu alacaklar içinde en büyük payın belediyelere ait olduğunu söyledi.

Yüksek miktarda borcu bulunan 338 belediyenin Teftiş Kurulu Başkanlığınca incelemeye alındığını belirten Emekli Sandığı Genel Müdürü, 2 bin 30 belediyeye de 31 Aralık 2004 tarihine kadar olan dönem için 438 milyon 811 bin 798 YTL ana para ve 102 milyon 609 bin 57 YTL faiz olmak üzere 586 milyon 420 bin 855 YTL borç çıkarıldığını vurguladı.

Bir diğer borçlu Devlet Demiryolları için terkin işlemine başvurulduğunu ve 308 milyon 281 bin YTL borcun terkininin gerçekleştirildiğini bildiren Özyer, Sandığın faturalı alacaklarının toplamının da 30 Haziran 2005 itibarıyla 118 milyon 808 bin YTL olarak hesaplandığını ifade etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Nisan enflasyonu yüksek çıktı
 EPDK'ya çifte inceleme
 Borsa günü 44 bin 647 puandan kapadı
 Bank Kapital davası Yargıtay'da
 "Kredi kartı krizi geçmedi"
 "IMF borcunu kapatabiliriz"
 İş Bankası'ndan kurumlar vergisi rekoru
 Petrole İran ve Bolivya ateşi
 Çiftçiler kayıp pirincin peşinde
 Akel pirinçte de geleceği görmüş!
 Telsim'i Danıştay onayladı Vodafone imzaya kaldı
 Çin ve İran tehdidi yüzünden kibrit sektörü tarihe karışıyor
 İstanbul'un 2015 yılındaki konut ihtiyacı 2.1 milyon
 Çimento ve demire gelen zam konut fiyatlarını da arttıracak
 Bakanlığın 'panik tasarısı' özel sektörden alım garantisi...
 Telekom'dan 3.5 milyar $'lık tatlı kâr
 Teşvikle birlikte Adıyaman'a 36 fabrika geldi
 Bernanke: Beni yanlış anladınız
 Özongun ve Altuğ yeniden başkan
 TEPAV: Bütçe açığı 1 değil 3.2 milyar YTL
 Bank Pozitif'e 40 milyon $ sendikasyon
 İş Yatırım'da yeniden yapılanma
 Etek nisanda zam şampiyonu
 'IMF'ye erken ödeme planı yok'
 Enerji içeceği üreticilerine darbe
 Turkcell'de Genel Kurul 22 Mayıs'ta
 Oyakbank: İlgilenen yabancılarla görüşüyoruz
 Tekfenbank'ta, iki Yunan bankası ve Oger finale kaldı
 İranlılar kısa mesajı çok sevdi
 Türkler Irak gümrüğüne takıldı
 Alman Ascent fonu yatırıma geldi
 'Ucuz altın ve elmas satabiliriz'
ŞELALE KADAK
Bu ülkede oteller arıtma tesislerini niye...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Lüks konut doygunluk sınırında sıra diğer gelir...
İngiltere: Risk var
Türkiye: Risk yok
Guardian gazetesi İngiliz hükümetinin resmi belgesine ulaştı:...
Cemevine ışık yok!
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, cemevlerinin elektrik...
Babam paşa, dedem MİT'çi beraat hakkım
Babam paşa, dedem MİT'çi beraat hakkım
Türkbank davasında yargılanan Güneş Taner, son savunmasını yaptı.
'Sınır ötesi operasyon yapabiliriz'
'Sınır ötesi operasyon yapabiliriz'
Genelkurmay, Güneydoğu'daki birliklerin sınır ötesi harekât...
IMKB
E: 44.030 D:% 0,34
DOLAR
S: 1,321 D:% 0,000
EURO
S: 1,666 D:% -0,240
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu