kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
  » Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Göbek havası
Seri mi, siftah mı?
Finalin hakemi Bülent Demirlek

Göbek havası

F.Bahçe, Beşiktaş'ın zayıf karnı hava toplarında etkili. Kartal'ın savunmadaki zaafı olan göbek, hücumda ise en önemli kozu. İki takımın gollerinin dörtte biri duran toplardan.

Kanarya'nın kanatları iyi
F
enerbahçe bu sezon resmi maçlarda 110 gol attı. Sarı-lacivertli ekibin hücumda en önemli silahı kanatlar. Her iki kanattan hareketli toplarda toplam 34 gol atan Fenerbahçe, duran top (korner ve serbest vuruş) ortalarıyla da 18 gol daha buldu ve kanatlardan toplam 52 gol kaydetti. Beşiktaş'ın yediği 49 golün 19'unun (yüzde 39) kanatlardan gelmesi, bu bölgelerden savunmasının çok hata yapmadığını gösteriyor. Frikik ve penaltılar eklendiğinde F.Bahçe'nin duran toplardan gol sayısı 27. Bu da F.Bahçe'nin gollerinin neredeyse dörtte biri. F.Bahçe'nin bu sezon Beşiktaş'a attığı dört golün ikisi duran toplardan, ikisi ise göbekten geldi. Beşiktaş'ın yediği gollerin üçte birinin kafayla atıldığı düşünülürse 25 kafa golü bulunan F.Bahçe'nin yine böyle gol bulma ihtimali yüksek. Kaleciden ve direkten dönen toplar eklenince Beşiktaş'ın göbekte zaafiyeti olduğu da (Yenen 49 golün 25'i - yüzde 51) ortada. Sarı-lacivertlilerin attığı 110 golün sadece 16'sı (yüzde 14.6) ceza alanı dışından gelirken kaleciden ve direkten dönen toplarda da 6 gol kaydedildi.

KAFAYLA KOLAY GOL YEMEZ
Bu sezon resmi maçlarda 53 gol yiyen Fenerbahçe'nin hücumdaki silahı olan kanatlar, kalesini savunurken de zaafı olarak ortaya çıkıyor. Sarı-lacivertlilerin kanatlardan yediği gol sayısı 27. Duran toplardan toplam 12 gol yiyen Fenerbahçe'nin bir önemli özelliği de rakiplerine kolay kolay kafa vurdurmaması. Sarı-lacivertlilerin yediği gollerin sadece 6'sı (yüzde 11) kafa ile.

TEMKİNLİ BAŞLIYOR

F.Bahçe'nin attığı ve yediği gollerin dakikalarına bakılınca ikinci yarılar, özellikle de son 15 dakikalar
ön plana çıkıyor. Kanarya, gollerinin yüzde 65'ini ikinci yarılarda atmış; yediklerinin yüzde 62'si ikinci yarılarda... Son 15 dakikada 33 (yüzde 30) golleri var. Bu bölümde yenen 15 gol ise yüzde 28'e denk geliyor. Fenerbahçe'nin bu sezon ilk 5 dakikada gol yemediğini, ilk 15 dakikalarda kalesinde sadece beş gol gördüğünü de hatırlatalım.

Beşiktaş'ın menzili uzun
B
eşiktaş, bu sezon resmi maçlarda 78 gol attı. Kaleciden dönen toplarla atılanlar da dahil edildiğinde siyah-beyazlıların göbekten bulduğu gol sayısı 38 oluyor. Bu da toplam gollerin neredeyse yarısı yapıyor. Dolayısıyla Beşiktaş'ın önemli silahı olarak göbekten geliştirdiği ataklar öne çıkıyor. Beşiktaş'ın duran toplardan bulduğu gol sayısı 20. Yüzde 26'lık bu oran dikkat çekici. Beşiktaş'ın ceza alanı dışından attığı gol sayısı ise 17. Bu da toplam gollerin yüzde 22'si yapıyor ki, bu da ortalamanın üzerinde bir oran.

SOLAKLARA DİKKAT

Beşiktaş'ın sol ayaklı silahlarının fazlalığı gol istatistiklerine de yansıyor. Siyahbeyazlıların attığı gollerin 30'u (yüzde 38) sol ayakla. Kafa golü sayısı ise sadece 8. Bu istatistikteki yüzde 10'luk oran ve Fenerbahçe savunmasının hava topu hakimiyeti yüksek toplarda Beşiktaş'ın işinin zor olduğunu gösteriyor. Bu sezon resmi maçlarda 49 gol yiyen Beşiktaş'ın gol yollarında silahı olan ortadan hücumlar defansta başını ağrıtıyor. Tıpkı F.Bahçe'nin kanatlardan atıp kanatlardan yemesi gibi. Kanatlardan yediği gol sayısı 19 olan Kartal, kalesinde göbekten 25 gol görmüş. Beşiktaş, gollerin yüzde 27'sini duran toplardan yemiş. Siyah-beyazlıların kendi kalelerine attıkları
gol sayısının 3 olduğunu da hatırlatalım (F.Bahçe'nin kendi kalesine golü yok).

DEVRE YARAMIYOR

Beşiktaş'ın attığı ve yediği gollerin dakikalarına bakılınca ilk yarının sonuyla, ikinci yarının başındaki çarpıcı fark dikkat çekiyor. İlk yarının son 15 dakikasında sadece bir gol yiyen ve 11 gol atan siyah-beyazlılara soyunma odası yaramıyor. Beşiktaş, ikinci yarının ilk 15 dakikasında 12 gol yerken, sadece 9 gol atabilmiş. Bu fark, Beşiktaş'ın yediği gollerin devrelere dağılımına da yansıyor. İlk yarıda 19 gol (yüzde 39) yiyen siyah-beyazlılar ikinci yarıda kalelerinde 30 gol (yüzde 61) görmüş. Beşiktaş'ın her iki devrenin ilk 15 dakikasında toplam 20 gol (yüzde 41) yemiş olması da dikkat çekici.

YILDIRIM: 8-9

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, bu göreve geldiği 15 Şubat 1998 tarihinden bu yana 20 Beşiktaş derbisi yaşadı. Fenerbahçe bu maçlarda 8 galibiyet, 9 yenilgi alırken, beraberlik sayısı sadece üç oldu.

DEMİRÖREN: 2-1
Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören ise 30 Mayıs 2004'te geldiği bu görevde 4 Fenerbahçe derbisi yaşadı. İki galibiyet, bir yenilgi ve bir beraberlik gördü.

F.BAHÇE 1-0 ALIR
Yarınki Türkiye Kupası finaliyle F.Bahçe ve Beşiktaş Mayıs ayında 40. kez karşı karşıya gelecek. Bugüne kadarki 39 maçtan 15'ini Fenerbahçe, 13'ünü Beşiktaş kazandı; 11 karşılaşma berabere bitti. Fenerbahçe 60, Beşiktaş 52 gol attı. İki takım arasında 3 Mayıs'ta oynanan iki karşılaşmayı da Fenerbahçe kazandı. Sarılacivertliler 1959'daki özel maçı ve 1961'deki lig randevusunu aynı sonuçla 1-0 galip tamamladı.

MURAT DEMİRYAS


1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Zor bir seçim
 Nic'in kupa hesabı
 Şampiyon olacağız
 Altı üstü heyecan
 Ayhan, İnönü'de beyaz sayfa açacak
 Destek çağrısı
 Yıldırım'a kınama
 Paralar hesaba yattı
 Federasyona A.Gücü-Antep tepkisi!
 Bu Türkiye'nin gururu ve onuru
 Son pençe Kartal'dan
 Sponsorlarda Rooney paniği
 Minderde Çeçen krizi zor önlendi
 Süreyya'ya tam destek
 Süper Lig panoraması
 Günün içinden
ÖMER ÜRÜNDÜL
Semih daha ne yapsın?
Medyada benden başka kimsenin...
MURAT DEMİRYAS
Düşenin dostu
Her sezon yaşanan bir manzaradır:...
AK Partili vekil Afrodit'i kucaklayıp alacak
AK Partili vekil Afrodit'i kucaklayıp alacak
AK Parti Gaziantep milletvekilleri Aslan ve Sarı, Adana müzesinde...
İran'la terör işbirliği
İran'la terör işbirliği
İran İçişleri Bakanı, iki ülkenin terörist sızmalara karşı birlikte...
Kolombiya podyuma çıktı
Kolombiya podyuma çıktı
Dünya moda merkezlerine, yeni bir adres eklendi. Medellin kentinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu