kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vücudunuzu hamileliğe hazır hissediyor musunuz?
Vücudunuzu tanıyor musunuz?
Doğru Bilinen Yanlışlar

Vücudunuzu hamileliğe hazır hissediyor musunuz?

Bir bebek sahibi olmayı henüz düşünmüyor olabilirsiniz ama yine de sağlıklı bir hamilelik yaşamak istiyorsanız; vücudunuza şimdiden dikkat etmelisiniz. Sigara ile alkolü bir an önce bırakmalı, içtiğiniz kahve sayısını azaltmalısınız. Düzenli olarak jinekolojik muayeneyi de unutmayın

Bir bebek sahibi olmaktan bahsedilince; herkesin fikrinin ne kadar farklı olduğunu görürüz. Kimi 16 yaşında bir bebeğin hayalini kurar, kimi adet günü bir gün gecikince panik olur. Pek çoğumuzun aklından geçen 'zamanı gelince, hazır olduğumu hissettiğim an bir bebek istiyorum'dur. Düşüncelerimiz ne olursa olsun; bir gün gerçekleşmesini istediğimiz bu harika duygu için vücudumuzu hazırlamamız gerekiyor. Bu sadece sağlıklı bir hamilelik için değil, doğum sonrasında da sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için gerekli. Ama vücudumuz için neyin daha iyi olduğuna karar vermek zor. Şimdi kendinizi hazır hissettiğiniz zaman, rahat bir şekilde bebek sahibi olabilmeniz için hangi noktaların önemli olduğuna bakalım.

* SİGARA İÇİYOR MUSUNUZ?
Artık herkesin bildiği bir gerçek var. Hamilelik sırasında sigara içmek pek akıl karı değil. Ama biliyor musunuz, hamile kalabilmek için sigara içmiyor olmak büyük bir artı. Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cengiz Alataş, "Sigara içerek yumurtalık rezervinizi azalttığınız bir gerçek. Bu, hamile kalma şansınızın azalması demek. En ideali hamile kalmayı denemeden 3 ay önce sigara içiminin bırakılması. Evde bir diğer kişinin de sigara içmesi olumsuz bir faktör. Sigara en bilinen haliyle bebeğin gelişiminin geri kalmasına, çok nadiren de 'in utero sudden arrest' dediğimiz bebeğin aniden, bilinmeyen bir sebeple kalbinin durması açısından bir risk faktörü" diyor.

* STRESLİ MİSİNİZ?
Bugüne kadar pek çok arkadaşınızın tatildeyken hamile kaldığına tanık olmuşsunuzdur. Bunun arkasında yatan sebebi hiç düşündünüz mü? Aklınıza ilk gelen sebep 'insanlar tatilde seks yapar' olsa da, belki de bundan daha baskın olan başka bir sebep daha var. İnsanlar tatilde stresten uzak, sakin ve dingindirler. Dr. Cengiz Alataş, "Son araştırmalar gösteriyor ki, stres altındaki kadınlar stresi dengelemek için daha fazla mutluluk hormonu oksitosin salgılıyor. Oksitosinin çok fazla olması uzun vadede doğurganlığı etkiliyor. Hatta stres hormonunun fazla olması periyotları bile etkileyebilir" diyor.

* KAHVENİN MÜDAVİMİ MİSİNİZ?
Her ne kadar Türkiye'de yaşayan kadınlar daha çok çay sevse de, kahve bağımlılığımız son yıllarda hızla artıyor. Artık sohbetlerimizi kahve içerek yapıyor, bir yerden bir yere koştururken elimizdeki kahve bardağımızı bırakmıyoruz. Her ne kadar güne güzel başlamak için hayalini kurduğunuz bir latte sizin için bırakılması gereken bir alışkanlık olmasa da, kafeinin fazlasının hamile kalmayı etkilediğini bilmelisiniz. Dr. Alataş, kafeinin vücudumuzun şeker dengesini bozduğunu ve nabzı etkilediğini söylüyor. Günde 600 mg. yani yaklaşık 8 fincan filtre kahveye karşılık gelen kafein miktarı sizin için üst sınır olmalı. Eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız en iyisi kendinizi 300 mg ile sınırlamak.

* NELER Yİ- YİYORSUNUZ?
Paranoyak olmaya gerek yok. Tüm bir hafta sonu abur cubur yemiş olabilirsiniz ama bu sizin hamile kalmanızı engellemeyecektir. Önemli olan sağlıklı bir beslenme programına sadık kalmak ve kırmızı et, yeşil sebzeler ve güçlendirilmiş müsliler yiyerek demir seviyenizi korumak.

* YETERLİ KİLODA MISINIZ?
Son yıllarda kilonuz sürekli inip çıkıyor mu? Cevabınız evetse; o zaman dikkat edilmesi gereken bir nokta var demektir. Karbonhidratları kesmişseniz ya da yakın zamanda hızla kilo kaybetmişseniz bu, doğurganlığınızı etkileyebilir. Dr. Alataş, vücut ağırlık endeksinizi 19-22 arasında tutmanın sağlıklı bir hamilelik için ideal olduğunu belirtiyor.

* RUTİN MUAYENENİZİ YAPTIRIYOR MUSUNUZ?
Doktorlar, kadınların hamile kalmayı planlamadan önce jinekolojik kontrole gitmesini öneriyorlar. Hamilelik öncesi yapılan bu muayenede ileride sorun olabilecek bir enfeksiyon olup olmadığına bakılıyor ve eğer bir enfeksiyon varsa tedavisine başlanıyor. Ayrıca rahim ağzı kanser taraması anlamına gelen 'smear' testi yapılıyor. 'Transvaginal sonografi' ile rahim ve yumurtalıklara ait sorunlar kontrol edilebiliyor.

* NE KADAR İÇKİ İÇİYORSUNUZ?
Pek çok hamilelik hikayesinde prezervatifin yırtılması ya da doğum kontrol hapının unutulması yatıyor. Ve genelde her iki durum da alkol alımıyla doğru orantılı görülüyor. Oysa "Aşırı alkol alan insanların hamile kalma olasılığı düşüktür. Fazla miktardaki alkol sağlıklı bir üreme sistemi için şart olan vücuttaki B vitamini ve mineralleri azaltır. Bu durumda yakın zamanda hamile kalmak istiyorsanız alkol miktarını azaltmakta ve en kısa zamanda hamile kalmak istiyorsanız alkolü tamamen kesmekte fayda var" diyor Dr. Alataş ve ekliyor: "Günde bir kadehten fazla şarap hamile kalma olasılığınızı düşürebilir."

* STI TESTİ YAPTIRDINIZ MI?
Herpes, HPV klamidya, bel soğukluğu, AIDS, Hepatit B ve C gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek için 'STI' testi yaptırmanız önemli. Dr. Alataş, "Basit bir antibiyotik tedavisi ile ortadan kaldırılabilecek olan klamidya enfeksiyonu tedavi edilmezse, kısırlığa kadar gidebilen enfeksiyonlara neden olabilir. Klamidya enfeksiyonu çoğu kez herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu yüzden kadınlar çocuk sahibi olmak isteyene kadar bunu fark etmeyebilirler" diyor.
(Cosmopolitan-Nisan)
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Talasemi Aileden Geçen Kötü Bir Miras!
 Kanserojen Duyguları Yazarak Attım
 Sağlık Sorunlarınızı Birlikte Çözeceğiz
 Yeni Nesil Dişlerini Çok Önemsiyor
 Tıkalı Burun Zekâyı Etkiliyor
 Felç Riskine Karşı C Vitamini
 Talasemi Beş Yıl Sonra Türkiye'den Silinecek
 Meditasyon Tek Çıkış Yolumdu
 30-40 Çift Gözün Önünde Soyundum
 Önce Kalbim
 Vücudunuzu Hamileliğe Hazır Hissediyor Musunuz?
 Göbekteki Fazlalıklar Beli Eğri Yapıyor Ve Ağrılarını...
 Kanser De Olurum Kariyer De Yaparım
 Kanser Virajını Çok Hızlı Döndü
Halk ne diyor?
Halk ne diyor?
Minderde çılgın Türk
Latif Çelik: Türk güreşinin efsanevi...
Kızım benim şerefimle oynadı
Kızım benim şerefimle oynadı
Kızı Nermin Ardıç'ı öldüren baba Ersin Kaygaz için müebbet hapis...
Mücevherler sponsordan!
Mücevherler sponsordan!
İşadamı Halis Toprak'ın kızı Ayfer Toprak'ın üç hafta önce...
Güler Sabancı'dan yeni bir şarap
Güler Sabancı'dan yeni bir şarap
Sakıp Sabancı'nın vefatının ardından, aile kararıyla onlarca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.