kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Filiz Akin @ SABAH
 

Oyunculuk üzerine

Ne diyordu Ahmet Altan bir yazısında: "Tanrı insanlara kendini anlatmak için dinleri, insanı insana anlatmak için edebiyatı yolladı." Sinema da öyle değil mi? İnsanı, insana anlatıyor. Oscar törenlerinde yanılmıyorsam Gregory Peck "Bizler hikaye satıcısıyız" demiş. "Bizler yorumcuyuz" daha uygun geliyor bana. Yorum olmasa bütün güzelsanatlar bir yerde tıkanıp kalmaz mıydı? Resim diyelim; klasik dönemde tabiatı da insanları da renkleriyle, ışığıyla neredeyse üç boyutlu aksettirerek canlı gibi tuvale aktarıp o kareyi ölümsüzleştirmeyi başardılar. Ama fotoğraf makinesi çıkıp da benzer işlemi sanatçının değil de teknolojinin imkanıyla sununca bir tuhaf durum oldu. "Ressamlar gördüklerimizi aynen dondurursak bize gerek yok. Ama sanatçı gördüğünü ve yaşamı olduğu gibi değil tekrar yorumlayarak sunandır" diye (olsa gerek) birçok ekol yaratıp estetik anlayışımıza, bakış açımıza, entelektüel dünyaya yeni ufuklar getirip zenginlikler kattılar. "Ressamdan ressama ne fark var?" derseniz, üslup herhalde. Hani birileri beğenilen bir resme bakar bakmaz bu falancanın fırça darbesi diyebiliyorsa o da sanatçının yıldızlığı... Yıldız Kenter, Genco Erkal, Dilek Türker tek kişilik oyunlarda büyük yıldızlar. Bambaşka bir kulvarda Oya Başar binbir surat... Daha birçok ismi hayranlıkla seyretmiyor muyuz? Bir de yeniler var; hele sinemada ve dizilerde, bizim dönemimizden çok farklı, bilhassa gözleriyle oynayan ve pek çok klişeyi hiçe sayarak doğallık katan oyuncuları çok keyifle seyrediyorum. Ben kendi hesabıma oyunculuğumu hep sorguladım, hep bir arayış içinde oldum ama istediğim gibi bir oyuncu oldum diyemem. Öğrenmek, ilerletmek adına günde üç film izlediğim bile oldu. Birincisi şarkı gibi kulağınızla duyduğunuz melodinin aynısını çıkaracağınızı sanırsınız ama gırtlaktan çıkmaz. Bazen teknikle kulağınızla duyduğunuz sesi diyafram bazen de kafa sesini kullanarak öğretirler ama bir yere kadar. Ama işte orada hiç zorluk çekmeyen bir de kendi yorumunu katarak farklılaştıranlar vardır ki işte o yetenektir.

STAR IŞIĞI
"Türkiye'nin Yıldızları" jürisindeki arkadaşlarım Mustafa Altıoklar ve Gani Müjde de yıldız isimler ve otoriteler... Eleştirilerine dikkat edin öğrenecek çok şey var. Yeni oyuncuların seslerini kullanmaları, metindeki gelişmelere göre oyunlarına getirmek zorunda oldukları inişler çıkışlar, mekanı kullanmak gibi... Bense "Türkiye'nin Yıldızı" denince mümkünse bir star seçeceğimizi düşünüyorum. Yani oyunu yüzüne nasıl aksediyor? Gözü en büyük kozu olduğuna göre onu nasıl kullanıyor? Vücut dili rolünü anlatıyor mu? Kısaca öyle yapıyorum yorumumu. Yüzünde bütün duyguları taşıması, duruşu, gülüşü, karizması önemli. Oyunculuğunun düzelebilir yanları varsa, fiziği de düzgünse esas star ışığını arıyorum doğrusu.

KULİS
"Portakal var mı?" "Yok" "Elma Var mı?" "Bir tane var" "Olmaz" "Niye?" "Çünkü Durul Hoca, Pınar Altuğ'un yerine çıkıp sürpriz yapacak. Elbisenin içine koyup göğüs yapacağız." Sonuçta iki tane mandalina vardı onlar kondu.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yunuslar ve Lale Devri   / 22-04-2006
 Baharın çocukları   / 15-04-2006
 Kanserden korunmak için   / 08-04-2006
 Her şeye boş veriyoruz   / 01-04-2006
 Mimozalar açarken   / 25-03-2006
 Arnavutköy'de köfte ısmarlamak istiyorum   / 18-03-2006
 Oyunculuk üzerine   / 11-03-2006
 Evrenin bir bilgisayarı var   / 04-03-2006
 Kırmızı ışıkta beklerken   / 25-02-2006
 Bir Yudum İnsan   / 18-02-2006
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Herkesin bir hikayesi vardır
Vardır tabii. Hem de ne...
FİLİZ AKIN
'Fahri doktor da olduk şu hayatta'
Türkan Şoray'ı uçakta...
ÜLKÜ TAMER
Kendinden kahraman öyküsü
Mrs. MacNeal ya da tam adıyla...
SUNAY AKIN
Kitapsızlığın sızısı
Kitap bir pencere aralığına...
Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
BBC'nin 'Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler', 'Yapılması Gereken Şeyler'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.