kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 
Öldür gitsin...
Ankara şaşırtıyor

Öldür gitsin...

Anne son bir kez yavrusunu burnuyla itiyor. Yavru şöyle bir toparlanıp çelimsiz bacaklarına yükleniyor. Anne 20 metre uzağa gidip son bir kez daha kişniyor ve çekip gidiyor, yavrusunu akbabalara bırakarak

Kimseden ses yok. Hem de bir haftadır yok. Üstlenen yok. Kimse hesabını da sormuyor. "Bu ülkede insanlar ölüyor kızım" diyenlendenseniz hiç okumayın yazımı. Okumayın çünkü önemli olan hangi canlının dünya yüzünden silindiği değil. Önemli olan kimin buna hakkı olduğu Kim Allah'ın yarattığı bir cana son verme hakkını kendinde bulabilir? Hem de böylesine büyük bir umarsızlıkla Suç değil midir yani bir köpeği öldürmek? Hayvanlara böyle davrananın akıl sağlığı yerinde midir?

***


Ankara Mamak'taki köpek ölülerinden bahsediyorum. Yüzlerce. Kimi dövülmüş berelenmiş. Kiminin arka ayakları bağlı. Yavru köpekler naylon poşetlere konmuş. Şaka değil. Boğularak ölmüşler. Var mı böyle bir vahşet? Daha ne detaylar var yazamıyorum inanın. "İnsan değil bunu yapan" diyeceğiniz cinsten. Yüzlerce ölü köpeğin fotoğrafı, gördüğüm günden beri aklımdan çıkmıyor. Herkes birbirini suçluyor. Hayvan dernekleri belediyeleri, belediyeler kendi çalışanlarını Ben ise düşünüyorum. Bir arkadaşımın 7 yaşındaki kızı görüntüleri televizyonda ağlayarak izlemiş. "Tabii her şeyi gösterirseniz olacağı budur" dediniz belki de. Kısmen doğru. Ama bir de göstermesek... Ortalık beş katı kan gölüne dönecek.

***


Köpeklerin durumuna gelince... Kimse ilgilenmiyor ama sokaklarda dolaşan köpek çeteleri ciddi bir tehlike. Benim gibi bir hayvan delisi bunu söylüyorsa, orada biraz durun. Durun çünkü, özellikle gece yarısı böyle bir çeteyle karşılaşmayı istemeyeceğinize bahse girerim. Öte yandan köpek barınakları kapanıyor. İyi mi kötü mü daha karar veremedim. Peki bu ortalıkta gezinen bu sokak köpeklerinin durumu ne olacak? Yani belediyeler Mamak örneğini yurt geneline yaymayı mı düşünüyorlar? Çözüm? Bulamadım. Öldür gitsin. O zaman sokak çocukları da var çözümsüz, bir sonraki adım bu mudur yani? Yazarken bile tüylerim diken diken oluyor. Kedi, köpek, kuş... Fark etmez. Hayvan sevmeyenlerden biraz çekinirim ben. Şöyle kaşım kalkıverir "Acaba ne derdi var?" diye. Ya küçükken korkutmuşlardır ya da ailesi korktuğu için hayvanlardan uzak durmuştur. Sonuncu şık mı? "Bütün bunların hiçbiri değil, ben hayvanlardan nefret ediyorum" diyorsa, inanın o kişi insanlardan da nefret ediyordur. İki artı iki dört yani. Yeryüzündeki tüm canlıların bir mucize olduğuna inanırım. Öylesine bir mucize ki hem de... Vahşi atların hayatını anlatan bir belgesel izlemiştim. Anne küçük kısrağı doğurduktan sonra iki gün bekliyor. Tam iki gün. Yalıyor, burnuyla itiyor, poposuyla dürtüyor. "Hadi" diyor "Ayağa kalk. Kalk artık, geç kaldın." Yavru şöyle bir toparlanıp çelimsiz bacaklarına yükleniyor. Iııııı, ııııh nafile. Bir türlü ayağa kalkamıyor. İkinci günün sonunda anne ve sürünün diğer atları yola çıkmaya hazırlanıyorlar. Anne son bir kez yavrusunu burnuyla itiyor. Yavru zor bela ayağa kalkmaya çalışıyor, anneye yetişmek için kıvranıyor. Anne 20 metre uzağa gidip duruyor. Sonra yelesini savururak dönüp yavrusuna bakıyor. Son bir kez daha kişniyor ve çekip gidiyor. Yavrusunu akbabalara bırakıyor. Ayağa kalkamayacak kadar güçsüz vahşi atın ömrünün zaten az olduğunu düşünüyor. Güçsüzsen doğada yerin yok. Peki ama sonra ne oluyor? "Önce belgeselci sonra insanım" demeyen belgeselci ve minik atın ayağa kalkmasına yardım ediyor. Ayakları üzerinde durabilen at annesinin peşinden son sürat koşmaya başlıyor.

***


Köpek katliamı fotoğraflarına bakarken anne atla miniğini hatırladım birden. Ürperdim. Böylesine basit mi bir cana son vermek Bırakın öldürmeyi, öldürülmesine yardım etmek bile Üstelik Hayat mucizelerle doluyken.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Derin Mermerci katil mi yani?   / 22-04-2006
 Sıradan bir kadın olmak ya da olmamak... İşte bütün mesele   / 15-04-2006
 Turist gelmez ha!   / 08-04-2006
 Bir kurbağa cinnet geçirirse   / 01-04-2006
 Önce insanım işte kimse kusura bakmasın   / 25-03-2006
 Öldür gitsin...   / 18-03-2006
 Yattığım yerde kilo veriyorum, inanın   / 11-03-2006
 Kalkın benim yerime oturmuşsunuz   / 04-03-2006
 Midye kaplarıyla İstanbul'u anlattı   / 25-02-2006
 Çocuğu da telefonla yaparsın   / 18-02-2006
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Herkesin bir hikayesi vardır
Vardır tabii. Hem de ne...
FİLİZ AKIN
'Fahri doktor da olduk şu hayatta'
Türkan Şoray'ı uçakta...
ÜLKÜ TAMER
Kendinden kahraman öyküsü
Mrs. MacNeal ya da tam adıyla...
SUNAY AKIN
Kitapsızlığın sızısı
Kitap bir pencere aralığına...
Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
BBC'nin 'Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler', 'Yapılması Gereken Şeyler'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.