kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
 

Düşlerinde oyun var çocukların...

Hayat defterinin "meslek" hanesinde "aktüel kameraman" yazsa da Berkant Çolak (1992 yılından beri TRT İstanbul Televizyonu'nda bu unvanla çalışmakta) aslında rüştünü ispatlamış bir fotoğraf sanatçısı... Kanıtı da "Doğduğum Topraklar"dan sonra bu ayın başlarında "Düşümde Oyun Var" başlığı altında Fotoğrafevi Koç Allianz Galerisi'nde sergilediği fotoğrafları... "Doğduğum Topraklar" sergisinde yer alan fotoğraflar geçen yıl, günümüz şairlerinin dizeleriyle bezenerek "Şiirle Mübadele Fotoğrafları" başlığı altında TUDEM Yayınları arasında kitap olarak çıkmıştı. İlk sergisinde "yaşlı" insanların dünyalarını objektifinden damıtan Çolak, "Düşümde Oyun Var" sergisinde ise Balat ve Fener'in sokaklarını gündelik hayatlarının oyunları ile süsleyen çocukların düşlerini fotoğrafa aktarıyor. "Her zaman oyunun çocuklar için ciddi bir iş olduğuna inandım. Yaşanılan çevre, oyunun tadını da etkiler çünkü" diyen Çolak'ın fotoğrafları şimdi İstanbul'un kimi okullarını dolaşıyor; sergiyi gezen 8-10 yaşlarındaki çocuklar da Çolak ile yüz yüze konuşmalarının ardından izlenimlerini yazı ve resim olarak kağıda işliyor. "Düşümde Oyun Var" sergisi şu günlerde MEF Okulları'nda... Geçen perşembe günü Çolak'ın çocuklarla buluşmasında ben de bulundum. Sergiyi gezen çocuklar, şu sorulara da yanıt arıyor: "Ailenize, öğretmenize, arkadaşınıza ya da bir devlet büyüğüne o fotoğraflarda yer alan bir 'arkadaş'ınızın ağzından nasıl bir mektup yazardınız? Biri mektup arkadaşınız olsa ne yazardınız ve hangisinin yerinde olmak isterdiniz?" Arkadaşlarım derslerini gayet iyi çalışmışlar, bir saatten fazla bir sürede Çolak'ı fotoğraf, beni şiir üzerine soru yağmuruna tuttular. Hepsi fotoğraf çekiyor ve hepsi de şiir yazıyordu. Anında fotoğraf çekerek ve şiir okuyarak bunu kanıtladılar. Sokak tehlikeliydi onlar için; çünkü sokakta kapkaç vardı, oyun alanı yoktu; bu yüzden siteler daha güvenli idi. Bu yüzden de pek çoğu sokağı bilmiyordu; sokakta oynanan oyunları da... Mesela "şeytan uçurtması" onlara yabancıydı; bir ağaç dalından ata binip kovboyculuk oynamamışlardı ama kendi deyişleriyle "o" çocuklar ile "empati" kurmuşlardı. Bir arkadaşım kalemleri seloteyp ile yapıştırarak kılıç yaptığını anlatınca, ben de bir dosya kağıdından "şeytan uçurtması" yaptım ama makara ipi bulamadığımızdan uçuramadık. Bir arkadaşım şiiri çok sevdiğinden gelecek kitap fuarına davet etti beni. Biri hangi şiirimi daha çok sevdiğimi sordu. Yeterince doyurucu yanıt verememişim ki; sorusuna bir karşılık da kendisi verdi: "Yazdığım bütün şiirler benim çocuklarımdır. Hiçbir ayrım yapmadan çocuklarımı sevdiğim gibi severim hepsini..." Sonra da ekledi: "Sizin yerinizde olsam böyle derdim; geçen kitap fuarında buraya gelen yazarlar böyle söyledi çünkü..." İşte o an, bütün salon şeytan uçurtmaları ile doldu; çünkü oyun vardı hepimizin düşlerinde...

* Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ne 14 yıldır desteğini sürdüren "Philip Morris/Sabancı", 30. sanat yılını kutlayan Yıldız İbrahimova ile müzikseverleri 27 Nisan Perşembe akşamı Ankara MEB Şura Salonu'nda buluşturdu.
* Mezzosoprano Ezgi Saydam'ın Bach, Mozart, Schubert, Schumann, Brahms, Mahler, Falla, Ermukan Saydam ve Hasan Uçarsu'nun yapıtlarından oluşan "Kadın Aşkı ve Hayatı" başlıklı "Şarkı Albümü" PB Müzik yapımı olarak çıktı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yazar, yayıncılığın neresinde?   / 23-04-2006
 Kültür başkenti İstanbul   / 16-04-2006
 Herkesin şiiri kendisine   / 09-04-2006
 Capote'den gazetecilik dersleri   / 02-04-2006
 Şiir her an her yerde...   / 26-03-2006
 İzmir, Akdeniz'e şiirin armağanıdır   / 19-03-2006
 Güne taşınır ibreti   / 12-03-2006
 "Şifre" mahkeme kapısında   / 05-03-2006
 Hangi fotoğrafın arabında anılarınız?   / 26-02-2006
 Bu telgrafın adresi kendisi   / 19-02-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
TURGAY NOYAN
Yeni vapurlar, oylamalar, İstanbul silueti ile...
REFİK DURBAŞ
Düşlerinde oyun var çocukların...
Hayat defterinin...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İşte Amerikalıyla Avrupalının farkı
Türk havacılık...
'Yaşıyorum, her şeye rağmen...'
Mısır Çarşısı davası sanığı sosyolog Pınar Selek, 17 Mayıs'ta belki...
Kötü bir garsondu çok iyi oyuncu oldu
Tiyatro hayalleri suya düşünce evin ekmeğini kazanmak için uzun bir...
'55 senelik Halil'i gömdüm'
Bir dönem Türkiye'nin en çok konuşulan adamı olan Halil Bezmen, şimdi bambaşka...
Vefanın canlı anıtı
Hüsamettin Özkan, Ecevit'in gölgesi olduğu 11 yıl boyunca "sır küpü" diye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.