kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Önce spermleri oluyor sonra bebekleri!
Kök hücre tıpta çığır açacak
Sperm elde etmeoranı yüzde 50-60
'Hiç spermim yoktu, baba oldum!'

Önce spermleri oluyor sonra bebekleri!

Hiç spermi olmayan erkekler bile; gelişen tıp sayesinde doğal yoldan baba olabiliyor. Yapılan tıbbi tedaviler sonucunda erkekten sperm elde etme şansı yüzde 60'lara kadar yükseldi

Yarı yarıya kısırlık problemi olan erkekler, sonunda tedavi edilebilen bir sağlık sorunuyla karşı karşıya olduklarını kabullendiler. Sperm sayımı yaptırmak için laboratuvara gidiyor, bebek sahibi olabilmek için eşleriyle jinekolog ve üroloğun önüne oturuyor, sperm elde edilebilmesi için cerrahi müdahalelere sıcak bakabiliyorlar. "Spermim yok" ya da "Kısırlık problemi eşimden değil, benden kaynaklanıyor" diyebiliyorlar. Uzmanlar da; erkek kısırlığının tedavisinde çok yol katettiklerini vurguluyorlar. Bir grup hiç spermi olmayan vakaların da uyguladığı doğru ve istikrarlı ilaç tedavisinin çok olumlu sonuçlar verdiğini söyleyen Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nden Ürolog Dr. Emre Bakırcıoğlu, bazen mikroenjeksiyona bile gerek kalmadan erkeklerin doğal yollarla babalık şansını yakaladıklarını anlatıyor. İlaç tedavisiyle çocuk sahibi olan vakalarını bilimsel bir çalışmada topladığını belirten Dr. Bakırcıoğlu, bu çalışmayı haziran ayında katılacağı Avrupa Üreme Endokrinolojisi ve Embriyoloji (ESHRE)'nin toplantısında sunacağını söylüyor. Bakırcıoğlu, bu konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* İlaç tedavisi erkek kısırlığında çözüm mü? Kısırlık problemi olan erkeklerin yalnızca bir kısmını oluşturan ve 'hipogonadism' olarak adlandırılan hasta grubunda, ilaç tedavisi ile sperm çıkışını sağlayabiliyoruz. 'Azoospermi' olarak adlandırdığımız bazı hastalarda da sperm çıkışı hiç olmaz; bu durum erkek kısırlığının en ağır formudur. Sperm çıkışının olmaması, doğuştan veya sonradan gelişen hormon salınımının olmaması demektir. Bu hasta grubu ilaçla tedavi edilebilen tek erkek infertilite (kısırlığı) vakalarıdır.

* Bahsedilen ilaç tedavisi yeni bir uygulama mı? İlaç tedavisi geçmişte de uygulanan bir yöntemdir. Ancak yeterli doz ve sürede uygulanmadığı zaman olumlu sonuç almak mümkün değil! Biz bu durumda olan hastaların tamamında menide sperm çıkışını ilaç tedavisi ile sağladık. Bu gruptaki hastalar bize gelmeden önce çeşitli hastanelerde, ya yeterli dozda ilaç ayarlaması yapılmadığından ya da yeterli sürede bu ilaçların kullanılmamasından dolayı olumsuz sonuç almış olan erkeklerdi. Bu çiftlerle konuştuğumuzda çoğunlukla bu olumsuz neticelerin yarattığı negatif etkileri gördük. Genel olarak; ümitleri kırılmış ve tedavi olamayacaklarına büyük oranda inanmış hastalardı ve son bir kez fikir almak için bize müracaat etmiş olan çiftlerdi. Bizim yaptığımız; hastalara güven aşılamak ve ilaçlarını uygun dozlarda ayarlayıp, düzenli olarak tedavileri süresince mutlaka takiplerini ve kontrollerini yapmak. Bu takip süreci bazen birkaç sene de olabiliyor.

* Bu erkekler tedaviden sonra doğal yolla çocuk sahibi olur mu?
Tabii ki; bu tedavi sonucunda doğal yoldan çocuk sahibi olan çiftlerimiz var. Aynı zamanda sperm çıkışı olduktan sonra mikroenjeksiyon tedavisini başlatıyoruz. Mikroenjeksiyon sonucunda da önemli oranda gebelik sağladık. Mikroenjeksiyon sonucu negatif sonuç alan bir çift, diğer bir tedaviyi beklerken doğal yoldan gebe kaldı.

* Diğer nedenlere bağlı sperm çıkışı olmayan erkeklerde de ilaç tedavisi aynı etkide olabilir mi? Çok önemle vurgulamak istediğim nokta da bu! Çünkü özellikle ameliyatla sperm araştırması yaptığımız ve sperm çıkışı olamayan bir grup erkek daha var. Bu grupta yaklaşık yarı yarıya ameliyatla sperm bulma şansımız var. Ancak bu erkeklerde hormon düzeyleri normal ve çoğu zaman normalin üzerinde olduğundan, ilaç tedavisinin kesinlikle bir etkisi yok. Bu ameliyatlarla da sperm bulamadığımız erkeklerde, sperm elde etmek için henüz yeni bir yöntem gelişmedi.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Önce Kalbim
 Vücudunuzu Hamileliğe Hazır Hissediyor Musunuz?
 Göbekteki Fazlalıklar Beli Eğri Yapıyor Ve Ağrılarını...
 Kanser De Olurum Kariyer De Yaparım
 Kanser Virajını Çok Hızlı Döndü
 Meclis Beyaz Bastona Alıştı!
 Eroğlu Anemiyi Bile Tuşa Getirdi
 Diyalize Bağlı Öss'ye Girdi,sağlığını Kazandı!
 Mevsim Değişikliklerin-de Bağışıklık Sisteminize Destek Olun
 Önce Spermleri Oluyor Sonra Bebekleri!
 Paskalya'da Türkiye'ye Tüp Bebek Turları Yapılıyor
 Demet Gülüm 25 Yıl Sonra Yeniden Dünyaya Geldi!
 Sabredenler 'tüp Aile' Oluyor
 Ssk'lıya Tüp Bebek Dampingi
İnsan arkadaşının eşine nasıl bakar?
İnsan arkadaşının eşine nasıl bakar?
En yakın arkadaşınızla kocanız arasında gizli bir ilişkisi varsa?...
Maserati ve  A La Mode  defileleri birbirine çok yakıştı
Maserati ve A La Mode defileleri birbirine çok yakıştı
Dilek Hanif, Cengiz Abazoğlu ve Vural Gökçaylı defilelerinden oluşan...
Dünya Jet-set'ini buluşturdu
Dünya Jet-set'ini buluşturdu
'Emre NY' adını verdiği çanta tasarımlarıyla göğsümüzü...
Mücevher değerinde!
Mücevher değerinde!
In-out
Konyakta kaliteyi arayanlar için 1874 yılına ait Remy...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.