kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Tarama sürecinde ilk kırmızı kart

AB ile ilgili tarama sürecinde Rekabet başlıklı bölümün başlayabilmesi için ön koşul sayılabilecek mektup Ankara'ya ulaştı.
Komisyon'un Ankara'ya gönderdiği mektup, Türkiye'nin devlet yardımları (teşvikler ve sübvansiyonlar) ve demir-çelik ile ilgili stratejiyi ortaya koyan ev ödevini yapmadığını, bu strateji masaya konulmadan 'Rekabet' başlıklı bölümün tarama sürecine geçilmeyeceğini hatırlattı.
Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Anlaşması (AKÇT) 1996 yılında biterken, demir çelik sektörünü disipline edecek, uzun mamulden yassı mamule geçişi sağlamak için Türkiye'ye beş yıllık süre verildi. 2001 yılında sona eren bu süre zarfında AB uyum çerçevesinde sektör ile ilgili herhangi bir strateji belirleme çalışması ortaya konamadı. Özellikle 2000 ve 2001 yıllarında demir çelik sektörünün tüketim kanadında yaşanan olumsuzluk üzerine fazlaca yapılacak bir şey yoktu. İskenderun Demir Çelik (İSDEMİR) o tarihlerde Erdemir tarafından satın alınmamış, bu fabrikada uzun mamulden yassıya dönüştürme programı uygulanamamıştı. Daha sonra Ereğli Demir Çelik tarafından da alındıktan sonra program değişikliği yapılamamıştı. Sektördeki diğer oyuncular da hiçbir strateji değişikliği yapmadı.
Bu olumsuz gelişmeler üzerine strateji belirleme için AB'den 2001 tarihinden sonrası için süre uzatımı istendi. AB, "size gerekli süreyi verdik, hiçbir adım atmadınız" dedi ve Ulusal Yeniden Yapılandırma Planı (UYYP) devreye sokuldu. Avrupa Birliği'nde bu tür plan çalışmaları yapan İspanyol danışmanlık şirketi İDOM sorumlu olacaktı. İDOM, Türk Demir Çelik sektöründe gerekli incelemeleri yaptı. Bazı sektör temsilcileri İDOM ile birlikte bu çalışmalara katıldı, bazı oyuncular ise bu tür çalışmalardan uzak durdu ve katılmadı. Sonuçta UYYP son şeklini aldı ve 1.5 yıl önce Hükümet yetkililerine teslim edildi. Hükümet bu planı Komisyona teslim etme yerine, sümen altı yaptı ve bu güne gelindi.
UYYP'nin 1.5 yıldan bu yana işleme konulmamasının altında yatan gerçek ise, Dış İşleri Bakanı Abdullah Gül, Müzakereci Devlet Bakanı Ali Babacan, Dış Ticaret Müsteşarlığı ile ilgisi nedeniyle Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve Maliye, hazine ayağı için de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 'çekince'lerinden kaynaklanıyor.
Bakanların çekinceleri sektör ile ilgili verilmiş olan teşviklerin, yani devlet yardımlarının bu gün için başta Erdemir olmak üzere sektör ile ilgili teşvikler geri alınamayacağı, dolayısıyla sektörde rekabet ortamının tam olarak sağlanmasının mümkün olamayacağından kaynaklanmaktadır.
UYYP, Komisyona bu şekli ile gönderilmesi halinde ise, muhtemelen AB diyecek ki, Türkiye'deki demir çelik ürünleri devlet tarafından verilen teşviklerle bu noktaya gelindi. Bizim ürünlerimizi bu teşviklerden koruyup, rekabet ortamı sağlayabilmemiz için biz de sizin ürünlere telafi edici vergi uygularız. Bu durumda Türk tarafı ne diyebilir? Aslında son iki yıl içinde Türk inşaat sektöründe yaşanan olumlu gelişmeler karşısında UYYP'yi hazırlayan İDOM tekrar davet edilip, inşaat sektöründeki canlanma sonucu uzun mamullerin yurt içi piyasada tüketildiği, uzun mamullerin çok fazla ihracata yönelmeyeceği, dolayısıyla AB ülkelerindeki demir çelik ürünlerinin rekabetini olumsuz yönde etkilemeyeceği, rapora yansıtılırsa, görüşmelerde çok fazla olumsuzluk yaşanmayacaktır.
Bir de bunun üzerine 1995 yılından beri AB'ye söz verilip bir türlü yerine getirilmeyen Devlet Yardımları tasarısı da kanunlaşırsa, Komisyonun Rekabet başlığı tarama sürecinde başarılı bir şekilde geçebilir.
AB'nin tarama sürecinde Rekabet başlığını masaya koyabilmesi için ön koşul olarak devlet yardımları ve demir çelik sektöründeki stratejiyi öne sürmesi benim için sürpriz değil, beklenen bir gelişmedir. Her şeyde olduğu gibi ev ödevi yapma konusundaki tembelliği üstümüzden atmanın zamanı geldi geçti bile.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Metro Group Türkiye'de büyümeye kararlı   / 28-04-2006
 Durmuş Yılmaz'a mesaj   / 27-04-2006
 Karamehmet'in Akpınar'ı kaybetmeye niyeti yok   / 25-04-2006
 Robert Mundell: Hükümetler erken zafer ilan etmesin   / 22-04-2006
 Marmara Üniversitesi'nde Rektör seçimi   / 21-04-2006
 Hükümet sancılı doğum seviyor   / 20-04-2006
 Amaç doğru uygulama yanlış   / 18-04-2006
 Abdüllatif Şener: Aşkı ben mi yarattım?   / 15-04-2006
 Şekerbank, bilgi odasını açıyor   / 14-04-2006
 Societe Generale, ya Şeker'i tadacak ya Deniz'de yüzecek   / 13-04-2006
MELİHA OKUR
Petrol ve gazda fatura 12 milyar dolara...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Tarama sürecinde ilk kırmızı kart
AB ile...
Taciz söylentisi intihar ettirdi
Erkek öğrenciler tarafından taciz edildiği dedikodularını duyan...
Türk kebapçılara izin İsrail'de kriz yarattı
Tike kebapçısının Tel Aviv'deki restoranı açılmadan küçük bir kriz...
'Medya şantaja alet oluyor'
'Medya şantaja alet oluyor'
Anavatan Milletvekili Balandı, basında da yer alan bikinili fotoğrafı...
'Deneyimli' bürokrata 'tuvalet sayma' görevi
'Deneyimli' bürokrata 'tuvalet sayma' görevi
Toprak Mahsulleri Ofisi'nde görevli 19 bürokrat, "deneyimli"...
IMKB
E: 44.746 D:% -1,34
DOLAR
S: 1,328 D:% 0,151
EURO
S: 1,650 D:% 0,365
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu