kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cinsel Apertheid ülkesi İran
Cinsel Apertheid ülkesi İran

İran Kültürel Devrimi Yüksek Konseyi, 1999 yılında "reformcu" cumhurbaşkanı Hatemi'nin "riyasetinde" toplandı ve İran'ın Kadınlara Karşı Her Tür Ayırımcılığın Yokedilmesi Antlaşması'na katılmasına ilişkin inceleme raporunu tartıştı. Konsey, İslam Cumhuriyeti'nin bu antlaşmaya katılmamasına karar verdi.

İran Medeni Kanununun 1210. maddesine göre, kızlar erişkinliğe 9 ay yılını doldurduklarında girerler (bizim takvime göre 8 yıl 9 ay). Bu yaşa gelen bir kız çocuğu "kadın" olur. Nitekim birçok kız çocuğu cinsel suiistimal amaçlı evliliklere zorlanmaktadır, hatta 9 yaşından bile önce ve çok kısa bir süre içinde başından birçok "evlilik" geçeni vardır. Yasanın geçici evliliğe izin vermesi, birçok küçük çocuğu "yasal fahişe" haline getirmektedir. Bu küçük kızlardan bazıları, hastanelerde cinsel organları ağır bir şekilde yaralanmış olarak yatıyorlar. Cinsel organları olgunlaşmayan bu küçük çocuklar, sık aralıklarla mollalar arası satışlara konu olabiliyorlar. Bazen yaşlı bir molla, bu çocuklardan biriyle evlenip sonra öldürebiliyor. Cinayetle biten "evlilikler"in yüzde 90'ında "çiftler" arasında önemli yaş farkları var. Yaşlı koca, çoğu zaman yetersizliğinin duyulması korkusuyla bu yola başvuruyor. Şeriat mahkemesi tarafından kapatılan Khordad gazetesinin haberine göre, Tahran'ın 600 km güneybatısında, Irak sınırındaki İlam kentinde 1996 yılında 338 intihar vakası saptandı. Bunların yüzde 81'i yeni evlendirilmiş küçük kızlar. Bunların çoğu, açık bir isyan işareti olarak kendini yakmış. Rhode Island Üniversitesi'nden Prof. Dona M. Hughes'un araştırmaları sonucu ulaştığı verilere göre, İran'da fuhuş çok büyük boyutlara ulaşmış durumda ve bunu mollalar örgütlüyor. Tahran'da fahişe sayısı 2005'ten 2006'ya yüzde 635 (altı yüz otuz beş) artmış durumda. Şu anda bu kentte 84 bin fahişe var. Bunların çoğu sokakta, diğerleri bilinen 250 kadar genelevde çalışıyor. Bayan Hughes'un topladığı bilgilere göre, İran'daki İnterpol büro şefi fuhuşun çok karlı bir ticaret olduğunu bildirmektedir. Mollaların bu işten haberleri olduğunu söyleyen büro şefi, bunların ticarete katılıp pay aldıklarını bildirmektedir. Bu arada çok sayıda yüksek görevli kızların alım satım ve ırzına geçme işine katılmaktadır.

KIZLARINI SATANLAR
Kızların çoğu fakir kırsal bölgeler ve yoksul kentsel kesimlerden gelmektedir. Örneğin yedi kızı olan bir baba, bunlardan birinin "evlenmesine" (yani geçici evlilikler aracılığıyla fuhuşa sürüklenmesine) verdiği izin karşılığı 300 dolar tazminat almıştır. Ama bu çok yüksek bir bedeldir. Uyuşturucu bağımlılarının çok yüksek sayılarda olduğu bu ülkede, çocuklarını 30 dolara, hatta "acil" uyuşturucu alımları için 8-10 yaşlarındaki kızlarını 4 dolara bile satan babalar bulunmaktadır. Kadınların çalışmasının yasaklanması ve zorunlu oldukları alanlarda ciddi bir şekilde engellenmesi, ama çok sayıda erkeksiz aileye kadınların bakmak zorunda kalması, onların aç kalmamak (ve çocuklarının aç kalmaması) için fuhuş sektörüne dahil olmalarına yol açmaktadır. Kadınlar çalışamıyor, ama dünyada en fazla çalışan çocuğun olduğu ülkelerin başında İran geliyor. Geçen yılın 31 Aralığında yayınlanan bir rapora göre, bu çocukların yüzde 14'ü aile baskısıyla çalışıyor. Bunların çoğu kaçakçılık, uyuşturucu satıcılığı ve fuhuş gibi alanlarda çalışıyor. Bu çocukların hepsi kötü besleniyor ve hepsi hasta. İranlı yetkililer, Tahran'da 15 yaş altı 40 bin çocuğu sokaktan topladılar. Ama daha birkaç yüz bininin olduğu biliniyor. UNICEF raporuna göre, bu ülkede 1 milyon çocuk aşırı yoksul, bunun üzerine günde 1 doların altında parayla geçinen yarım milyon ve 2 doların altında kalan bir yarım milyon daha konulduğunda, çok yoksul çocuk sayısı 2 milyona ulaşıyor.

DEPREM YETİMLERİ
Ban kentinde yakınlarda meydana gelen depremin ardından ailesiz kalan kız çocukları koruma bahanesiyle kaçırılmış ve bunlar Tahran fuhuş piyasasında İranlı ve yabancı tüccarlara satılmıştır. Avrupa'ya da satış var. Interpol'ün çözdüğü bir olayda, 16 yaşında İranlı bir kız 58 yaşında bir Avrupalıya 20 bin dolara satılmıştır. İranlı çocukların bir bölümü Körfez Arap ülkelerine kaçırılıyor, işe yaramaz hale gelince sınır dışı ediliyorlar. İran'a dönünce mollalar bunları zina suçundan cezalandırıyorlar. Horasan eyaletinde yerel bir polis yetkilisi, kızların Pakistanlılara "cinsel köle" olarak satıldığını bildirdi. Pakistanlılar bunları "kullandıktan" sonra "harabat" adı verilen sefil genelevlere satıyorlar. Sokak çocukları da muhabbet tellallarına av oluyor (sokak çocuklarının yüzde 14'ü kız). Sayıları her gün çığ gibi artan bu çocukların küçük bir bölümünün barındırıldığı yuvaların birçoğunun yöneticileri buralarda fuhuş şebekeleri oluşturmuş durumda. Örneğin İran resmi basınında yer alan bir habere göre, Karaj Devrim mahkemesi eski başkanı ve yedi başka resmi görevli, "İslami Yönlendirme Merkezi"nden gelme 12-18 yaşlarındaki kızlara fuhuş yaptırdıkları için tutuklandılar. Gene basın haberine göre, İran'ın dinsel başkenti Kum'da böyle bir şebeke ortaya çıktı, içlerinde Adalet Bakanlığı mensupları da vardı. Bir BBC muhabiri, 2002'de fahişelerin resimlerini çektiği için sınır dışı edildi ve ona "Sizi çektiğiniz fahişe resimleri yüzünden sınır dışı ediyoruz, çünkü bu İslam Cumhuriyeti'nin imgesi değil, bizde fahişe olmaz" denildi. Bu tarihten sonra AIDS'le başa çıkılamaz hale gelince, "ahlak evleri" adı altında genelevler açıldı. Müşteriler burada, sermaye kızlarla bir cinsel ilişki süresince "geçici evlilik" yapıyorlar. Bayan Hughes'a göre bunlar çok olağan, çünkü İslamcıların gözünde kadın aşağılık bir varlık. Bu "aşağılık" varlığın bir de nasıl infaz edildiğini haftaya görelim.

Mehmet Ali Kılıçbay

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Cehennemin kapısını aralayan adam
 Pele'nin veliahtı kim olacak?
 Kadın nasıl infaz edilir?
 'Yakında herkes kendi filmini çekecek'
 Eğlenirken para kazanın
 Bir zamanlar tahta oyuncaklar vardı
 Artık gezecek koyumuz kalmadı
 Meğer Oscar'ı almak istememiş
 Tokat'ta yemek bir şenlik yaratır
 Başbakan Türkiye yorgunu
 Çocuklar için özel albüm
 Kalamış'tan huzur ve kitap alınır
 Ünlülerin sesinden kitaplar
 Prensesin balkabağına dönüşen hayatı
 İmajımız uymaz ama AKP'den aday olacağım
 Son cesur devrimcinin sonbaharı
 Son baba da yakalandı Sicilya'da hayata devam
 Cinayeti herkes gördü ve herkes unuttu
 Kongar'ın son kitabı tartışma yaratacak
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Direksiyon Binası
İçinde bulunduğumuz bina 1892 yılında...
BALÇİÇEK PAMİR
Bankada çok fazla para var
Bir hayalim var. Bir gün...
ÖNCEL ÖZİÇER
Kadın içinde kadın
Yalnız kalmaktan hep korkmuşumdur. Bu...
REFİK DURBAŞ
Yazar, yayıncılığın neresinde?
Türkiye Yayıncılık...
KAZIM KANAT
Yaşanan hayat hayaller değil!
Kitapçı rafında, "Yaşanan...
Kadın paraşütçü 40 bin metreden rekor deneyecek
Kadın paraşütçü 40 bin metreden rekor deneyecek
Amerikalı kadın paraşütçü Cheryl Stearns, 40 bin metreden atlayarak...
Sağlıklı beslenme hurafeleri
Az yağ tüketimi meme kanserini önler mi? Kalsiyum kalça kırıklarını...
Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
Topkapı Sarayı'ndaki "Hamam" sergisi Osmanlı'da yıkanma kültürünün yanı sıra...
Anne kahvaltısı için günün her saati gidilebilir
Yıllardır Rumelihisarı'nda hizmet veren Kale Cafe & Pastane, kahvaltısı ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.