kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Yeni dönem

ABD Dışişleri Bakanı'nın ziyareti hafife alınacak bir gelişme değildi. En azından ilişkilerin şekerrenk olduğu düşünülen bir dönemde yapılması bile başlıbaşına önem taşıyor. Ancak iki ülke ilişkilerinin bu ziyaret neticesinde hemen rayına oturacağını düşünmek de yanlış olur. Hatta çeşitli nedenlerle, en azından bugünkü ABD yönetimi sürdükçe, ilişkilerde sarsıntı yaşanması ihtimali küçümsenemez.
Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğinde Soğuk Savaş dönemi veya 1990'ların ikinci yarısına damgasını vurmuş türden bir yakınlık herhalde olmayacaktır. Bunun her iki tarafın konumlarından, dünyaya bakışlarından ve ABD'nin önceliklerinin değişmesinden kaynaklanan nedenleri var. Ancak yapısal olarak çelişkilerin çok olması, dış politika yaklaşımlarının taban tabana zıt olması anlamına da gelmez. Bu nedenle son dönemde yaşanan türden yanlış anlamaları önleyecek bir ortak vizyon çalışması belgesi, eğer alem alışverişte görsün türünden bir nitelik taşımayacaksa yararlı.
ABD-Türkiye arasındaki sorunların temelinde iki ülkenin 11 Eylül'den sonra dünyaya bakışlarındaki farkın keskinleşmesi yatıyor. ABD bu olayın ardından ulusaşırı terörle mücadele adına uluslararası sistemin düzeni ve kurumlarını allak bullak edecek radikal bir siyaseti benimsedi. Türkiye ise bu tür radikal bir yaklaşımın kendi bölgesini allak bullak edeceğini, bundan da zarar göreceğini düşünerek siyaset belirlemeye çalıştı. ABD'yi Irak Savaşı'ndan caydırmayı başaramadı. 1 Mart tezkeresinin reddiyle de ABD'nin yanında yer alamayacağını göstermiş oldu.

Oyun kurucu olamıyor
ABD'nin Suriye ve İran'da istedikleriyle, Türkiye'nin istedikleri örtüşse bile Washington bunları zor kullanarak gerçekleştirmek istediğinde Türkiye gene büyük rahatsızlık duyuyor. ABD kendi küresel stratejileri içinde Türkiye'nin çevresindeki olayları ve bunlara nasıl mukabele edeceğini düşünürken, Türkiye kapsam daraltıyor. Meseleleri ikili ilişkiler çerçevesinde değerlendirmeyi tercih ediyor. Bu ise artık geçerli olabilecek bir yaklaşım değil, sıkıntılar da bu nedenle yaşanıyor.
ABD'nin yeni Savunma Değerlendirmesi okunduğunda ve Amerikan dış politikasının Güney Kore, Japonya, Avustralya ve Hindistan'a yönelik açılımları dikkate alındığında ortaya bir gerçek çıkıyor. ABD şimdiden Çin'in siyaseten çevrelenmesi manevrasını başlattı. Bundan on yıl sonra Türkiye'yi birinci derecede ilgilendiren coğrafyalarda doğrudan bulunmayabilir. Bu nedenle de işler o aşamaya gelene kadar bu çevreyi kendi istediği şekilde, Rusya'nın fazla öne çıkmasını da engelleyerek bir yapıya oturtmak isteyecektir.
Sabık Dışişleri Müsteşarı Özdem Sanberk'in Radikal gazetesinde yazdığı gibi tam da bu nedenle Balkanlar'dan, Karadeniz'e, İran'ın nükleer ihtiraslarından Filistin sorununun çözümüne kadar bir dizi konudan yoğun içerikli ortak bir gündem çıkarmak mümkün. Ancak bu gündem "geniş ufuklu ortak bir bakışla, uzun vadeli ortak çıkarlar açısından ele alınmadığı taktirde, iki ülke arasında sürekli ve derin anlaşmazlıkları da beraberinde getirebilecek bir potansiyel taşımakta".
Türkiye açısından elzem olan ABD ile ilişkilerini salt ikili ilişkiler olarak görmekten vazgeçip Atlantikötesi ilişkiler bağlamına taşımak.
Zira son dönemde atılan hesapsız adımlardan da anlaşıldı ki tüm önemine rağmen Türkiye tek başına oyun kurucu olamamakta. Bu durumda sorunlarına rağmen AB'yi de angaje edecek şekilde, istişareye dayalı yaratıcı politika üretmek ve bunun üzerinden ABD ile ilişkileri tanımlamak ve sürdürmek Türkiye'nin önceliğidir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Geriye kayış   / 23-04-2006
 Hamas'ın kapanı   / 20-04-2006
 Yeni savaş alanı (2)   / 16-04-2006
 Yeni savaş alanı (1)   / 13-04-2006
 Kafa karışıklığı   / 09-04-2006
 İsraf   / 06-04-2006
 Birlik!   / 02-04-2006
 Sarkaç   / 30-03-2006
 Gelecek referandum   / 26-03-2006
 Kasvet   / 23-03-2006
SOLİ ÖZEL
Yeni dönem
ABD Dışişleri Bakanı'nın ziyareti hafife...
Anelka-Emre takası Nic'ten veto yedi
Anelka-Emre takası Nic'ten veto yedi
Newcastle, Fransız yıldıza karşılık Fenerbahçe'ye 12 milyon euro artı...
Yedek hindi oyuna girdi
Yedek hindi oyuna girdi
Fenerbahçe-Galatasaray derbisi için iki hindi alındığı, maç sonunda...
Fuhuş terörü nasıl olur!
Fuhuş terörü nasıl olur!
Meclis gündemine alınan yeni TMY'ye hem AKP'liler, hem CHP'liler...
Bakan'dan koylara turşu benzetmesi
Koy katliamıyla ağır eleştirilerin hedefi olan Bakan Atilla Koç:...
Bağdat'tan çifte nota
Türkiye'nin, PKK'ya karşı Güneydoğu'ya asker sevkıyatını artırması...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu