kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünya bu diyetleri konuşuyor
Dünya bu diyetleri konuşuyor
Dikkat edilmesi gereken noktalar
Yüksek Kalsiyum İçeren Dengeli Zayıflama Diyeti:
Farklı renkte meyve ve sebze tüketin
Örnek liste
Yeşil mi yoksa kırmızı mı?
Kendiniz başaramadıysanız bir de 'diyet koçu'nu deneyin
13 dakika arayla sık sık atıştırın
Ünlüler tercih ediyor

Yaz mevsimi için gözde diyetler

Kalsiyum kurtarıcı oldu
Amerikan Denizaşırı Diyetisyenler Derneği'nin mart ayında Dublin'de düzenlediği 27. Beslenme Konferansı'na göre dünyadaki yeni trend yüksek kalsiyum içeren dengeli diyetlerle kilo vermek. Peynir, süt ve yoğurttan şaşmayın.

'Kırmızı' ye, 'mor'u unutma
Her gün beş temel renkte meyve ve sebze tüketerek beslenmek kanserden, kalp ve damar hastalıklarından koruyor. Bir araştırmaya göre nar, kırmızı lahana gibi 'mavi-mor renkli'ler en yararlı olanlar.

13 dakikada bir atıştır
Günümüzün popüler diyetlerinden "13 Dakika"nın püf noktası, ana öğünler dışında her 13 dakikada bir hafif şeyler atıştırarak metabolizmanın canlı tutulması.



Dünya bu diyetleri konuşuyor

Havalar ısınmaya başladı, yazlıklar gardıroplardan çıkıyor. Peki kışın aldığınız kiloları bir an önce vermeyi planlıyor musunuz? Son günlerde çok konuşulan yeni diyet reçetelerini ve kilo verme yöntemlerini bir araya getirdik. Yüksek kalsiyum içeren dengeli diyetlerden meyve ve sebzeleri renklerine göre ayrıştırmaya işte en iyi listeler.

Amerikan Denizaşırı Diyetisyenler Derneği'nin 23-25 Mart günleri arasında Dublin'de düzenlediği 27. Beslenme Konferansı'na katılan Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, dünyadaki yeni trendin yüksek kalsiyum içeren dengeli diyetler olduğunu vurguluyor. Dublin'deki konferansta en son zayıflama yöntemlerinin masaya yatırıldığını belirten Dönmez, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

- Yüksek kalsiyumlu diyetler neden tercih edilmeli? - Yapılan klinik çalışmalar 6 aylık kalsiyum destekli diyetlerin kilo verimi esnasında yağ yakımı açısından daha hızlı sonuçlandığını gösteriyor. Bu tip bir diyet ile kilo yönetimi yapılan 41 bilimsel çalışmanın 32'sinde yağ yakımının yüksek olduğu saptanmış.

- Yüksek kalsiyumlu diyetler ne kadar kalsiyum içermeli? - Obesity Research tıp dergisinde yayınlanan bir makalede, az yağlı veya yağsız süt ürünleri ile enerjinin fazla alınması engellenerek en az 1200 miligram kalsiyum içeren diyetlerin beden yağ kitlelerinin yakılmasında etken olduğunun saptandığı belirtiliyor.

- Kalsiyum zengini besinler nelerdir? - Kalsiyum kaynaklarını en iyi, iyi, orta ve düşük olarak sınıflıyoruz. En iyi kaynaklar, süt ve süt türevleri. Peynir çeşitleri, özellikle sert peynirler kalsiyum açısından çok zengin. Yoğurt, ayran, cacık kalsiyum kaynağıdır. İyi kaynaklar; pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta derece kaynaklar ise yumurta, portakal, limon, çilektir. Düşük kaynaklar ise etler, diğer sebze ve meyveler. TUZU AZALTIN

- Peki ne yemeli ve içmeliyiz? - Günde 4 porsiyon süt grubu tüketerek 1200 mg kalsiyum alabilirsiniz. 1 porsiyon süt grubu demek 1 su bardağı süt veya 1 su bardağı yoğurt veya 2 kibrit kutusu kadar peynir demektir.

- Beraberinde ne yenmeli? - Kalsiyumda birçok mineraller gibi bazı faktörler nedeniyle vücuttaki kullanımında azalma olmakta. Bu nedenle yüksek kalsiyum içeren dengeli diyetlerle yüksek posa alımı, çinko desteği, fitik ve okzalik asit gibi çay, bazı tahıllar ve kahvede bulunan bu maddelerin aşırı alımı, alkol ve menopoz kalsiyumun emilimini azaltmaktadır. Ek olarak yüksek tuz alımı kalsiyumun kemiklerden çekimini arttırmaktadır. Bu nedenle yüksek kalsiyumlu diyetlerde tuz alımı sınırlandırılmalı. Yüksek protein alımı idrarla kalsiyumun atımını arttırmakta. Bu nedenle diyetle orta derecede kaliteli protein kaynaklarına yer verilmeli. Yüksek kalsiyumlu diyetlerde kafein alımı kalsiyumun idrarla atımını arttırdığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Yüksek kalsiyum içeren diyetler yaparken kahve, kola gibi kafein içeren besinlerden uzak durulmalı.

- Kalsiyumdan zengin diyetin başka yararları var mı? - Kilo verme, yağ yakımına yardımcı olmasının dışında annelerde gebelik öncesinde kalsiyum alımını gebelik hipertansiyonunu önlediği bir gerçek. Bunun dışında erişkin bireylerde düzenli kalsiyumdan zengin beslenme de hipertansiyonu önlemekte, kemik ve diş sağlığı açısından olumlu etki göstermekle beraber, ileriki yaşlarda kemik kırılması, kemikte deformasyon görülme sıklığını azaltmaktadır. Özellikle 1200-1500 mg kalsiyum alımının kolon kanserine yakalanmayı önlediği, 511 erkek üzerinde yapılan çalışma ile ortaya konmuştur.

- Kolesterol açısından bu diyeti değerlendirir misiniz? - Yüksek kalsiyumlu diyetlerde az yağlı veya yağsız süt ürünleri ve bitkisel kaynaklı ceviz-fındık-fıstık da eklendiğinde 90 şişman hastanın 6 aylık kilo verme programlarında kan parametreleri değerlendirilmiş. Toplam kolesterol, LDL (kötü) huylu kolesterol, açlık kan şekeri, açlık insülin düzeyi ve trigliserid düzeyinde düşme sağlarken, HDL (iyi) kolesterol düzeyinde artış görülmüştür.

- Kalsiyum desteğiyle kolay kilo kaybı sağlanır mı? - Yapılan çalışmalar kalsiyum desteği ile daha kolay kilo verildiğini gösteriyor. Kalsiyumun yağ yakımı üzerinde de olumlu etkisi var.

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Utanmıyorum, hiç de özür dilemedim'
 'Ben de annemi o vaziyette görsem, ölürüm yani...'
 Teniste 'yıldız'ımız yükseliyor
 Bahar geldi ayaklarınız yardım istiyor
 Arap şeyhi kılığındaki gazeteci
 Onlar İstanbul gönüllüsü
 Tokyo-İstanbul eğlence hattı
 İşte gerçek hayvansever
 Kedi kitapları Sarman'da
 Mesleklerini bırakıp pilot oluyorlar
 Aksesuar tasarladılar kazandılar
 iPod'a rehber programı yükle şehri istediğin gibi gez dolaş
 İmroz'a "merhaba"
 Şahan'daki ışığı önce Zurab Hoca görmüştü
 'Hülya'nın aklı hep Kaya'ya gidiyor'
 Avusturya'nın gurur duyduğu Türk kızı
 Bu filmin yönetmenini öldürmek istedim
 Çocuklar meleklerle buluşuyor
 Gezegenin sembolleri
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Derin Mermerci katil mi yani?
Ne yeni Merkez Bankası...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Strese karşı bitkilere başvururken dikkatli olun
Bir kaç...
'Şimdiki müşteri tahsilli'
Refik Meyhanesi'nin sahibi Refik Aslan, 68 yıldır bu işin içinde. Mekanında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.