kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
1935 TBMM oturumu canlandırıldı
Türkiye 23 Nisan'ı kutluyor
23 Nisan Türkmenistan'da kutlanıyor
23 Nisan Bakü'de de kutlandı
1935 TBMM oturumu canlandırıldı

1935 TBMM oturumu canlandırıldı

1 Mart 1935 Türkiye Büyük Millet Meclisi sıralarında Türk kadınını temsil eden 18 milletvekilinin yemin ettiği 1 Mart 1935'teki tarihi oturum, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Kolej Erken Başarı öğrencileri tarafından canlandırıldı.Oturumu izleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, çocuklara ''Atatürk'ün size 23 Nisan'ı bayram olarak armağan etmesi tesadüf değildir. 23 Nisan 1920'de TBMM'nin oluşumuyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin fidanı dikilmiştir. Fidanı ağaca dönüştürecek olan da gençlerimiz, çocuklarımızdır'' diye seslendi.

Birinci
Meclis Binası'nda düzenlenen törene, Milli Eğitim Bakanı Çelik, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Garnizon Komutanı ve 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Saldıray Berk ve öteki ilgililer katıldı.Tören, öğrencilerin 1 Mart 1935 günü gerçekleştirilen tarihi oturumu canlandırmasıyla başladı. 18 kız öğrenci, o gün ilk defa Meclis'te yer alan kadın milletvekilleri gibi siyah takım elbise ve fötr şapkalar giyerek erkek milletvekillerini temsil eden öğrencilerleberaber 5. Dönem'in ilk oturumunu canlandırdı.

Oturumda dördüncü defa Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıran bir öğrenci de o günkü cumhurbaşkanlığı yeminini ederek milletvekillerini temsil eden arkadaşlarına TBMM Zabıt Ceridesi'nde yer alan konuşmasını okudu.1 Mart 1935 tarihli toplantı, aslında İkinci Meclis Binası'nda gerçekleştirilmesine rağmen restorasyon çalışması nedeniyle Birinci Meclis Binası'nda canlandırıldı.

'BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN'

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Çelik, sözlerine bu tarihi oturumu başarıyla canlandıran öğrencileri kutlayarak başladı.''Türk çocuklarına ve milletine bu bayramı armağan eden Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum'' diyen Çelik, 1935'teki oturumun Türk kadınının siyasi yaşamında bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Erkekler ve kadınların toplumda yarı yarıya bulunduğunu ve eşit haklara sahip olması gerektiğini ifade eden Çelik, ''Bir millet kadınlarını bir tarafa iterse, sosyal hayatın, siyasal hayatın, kültürel hayatın dışına iterse onların zekalarından, varlığından yararlanmazsa, o toplumun potansiyelini yarı yarıya yok ettiği anlamına gelir'' dedi.

1 Mart 1935'te gerçekleştirilen oturumda 18 Türk kadınının milletvekili sıralarına oturmasının büyük anlam taşıdığını dile getiren Çelik, kadının siyasette yer almasının bir zorunluluk olduğunukaydetti.
Hüseyin Çelik, kız çocuklarının eğitimine bu nedenle çok büyük önem verdiklerini de ifade ederek, ''Kadın-erkek ayrımı, son derece ilkel bir ayrımdır'' diye konuştu.

'TESADÜF DEĞİLDİR'

Dünyada bir tek Türk çocuklarına bayram armağan edildiğini vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Çelik, öğrencilere, ''Atatürk'ün size 23 Nisan'ı bayram olarak armağan etmesi tesadüf değildir'' diye seslendi.

''Şimdi siz diyeceksiniz ki; Meclis'te büyükler varmış, bu bayram bize neden armağan edilmiş...'' diyen Çelik, şöyle konuştu:

''23 Nisan 1920'de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin fidanı dikilmiştir. Bu fidanı sulayacak olan nesillere ihtiyaç vardır. Fidanıağaca dönüştürecek olan gençlerimizdir, çocuklarımızdır. İstiklal mücadelesiyle bağımsızlığımızı kazandık. Ama istikbal mücadelesi vermemiz gerekiyordu. O günkü çocuklar bugün önemli mevkilerdedir. Bu nedenle çocuklara bu bayramın armağan edilmesi tesadüf değildir. Rasgele belirlenmiş bir tarih değildir. Bugün de saygın ülkelerin içinde güçlü bir ülke olarak yer alabilmek için 1935'lerin, 1920'lerin ruhuyla dolup taşmamız gerekmektedir.''

Toplumları tek yumruk haline getirmek için lokomotif bir güce sahip olmak gerektiğini ve Ulu Önder Atatürk'ün de o dönemde bu güçle milleti tek yumruk haline getirdiğini belirten Çelik, ''Daha nice 23 Nisan'larda aşkla, şevkle, milli beraberlik ve bütünlük içinde birlikte olmak dileğiyle sizlerin bayramını kutluyorum'' diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra, Bakan Çelik, Vali Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Berk, temsili çocuk meclisinin milletvekilleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.Birinci Meclis binasındaki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına seğmenlerin gösterisi de renk kattı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Özkök: Sınır ötesi operasyon söylentileri doğru değil
 Karaköy'de turiste saldırı
 Maraş'ta 3.9'luk deprem
 Milli Piyango çekildi
 PKK istihbaratını paylaşıyoruz
 Kadıköy suçlaması
 Bu koylara kıymayın
 İki genç kız, trafik magandası kurbanı
 Anzaklar atalarını anıyor
 Askerle polis arasında yetki kavgası
 Maçta kafaya çıktı komaya girdi
 35 metrelik susuz kuyuda can pazarı
 Eğitime 21 bin bilgisayar
 Eğitim-Sen şiddete karşı yürüdü
 Karayılan füzeden kurtuldu
 Koruculara yeni statü veriliyor
 'Terör yasasına direneceğiz'
 Türban yasağına çarşaflı protesto
 635 kişinin ölürken bile tek bir arayanı çıkmamış
 Emniyet değnekçilere savaş açtı
 Kayıp trilyon silbaştan
 İzmir'de de şüpheli varil
 Pepe: Variller kesin Unifar'ın
 Pamuk PEN konferansında
YILMAZ ÖZDİL
23 Nisan
"Benim oğlum vali...
ERGUN BABAHAN
Ulusal Egemenlik Bayramı kutlu olsun!
Bugün 23 Nisan.
MEHMET BARLAS
Kapı önündeki ayakkabılar krizi yaşanıyor
Türkiye'nin...
UMUR TALU
Darbeciye ibret olsun!
Neye inanmakta ısrarlıysanız,...
FATİH ALTAYLI
Aile içi tartışalım mı?
Çok değer verdiğimiz iki...
ERDAL ŞAFAK
Şeref ve Vatan
Fransız donanmasından "Jean...
Nein zu Nazis (Nazilere hayır)
Yabancıların Neo-Nazilerce saldırıya uğraması Almanları isyan...
Üç puan için kurşun döktürdü
İki yıl öncenin kupa şampiyonu Arap takımı, ligde dibe vurunca...
Herkes haddini bilecek
Herkes haddini bilecek
Süper finalin tek süperi F.Bahçe idi. Direkten dönen 3 top tarihi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu