kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tombul çocuğunuzun yüksek tansiyonu olabilir
Kilo almak önlenebilir mi?
Süpermarket diyeti şişmanlatıyor

Tombul çocuğunuzun yüksek tansiyonu olabilir

Şişmanlık; çocukta ve ergende birçok organ ve sistemi etkiler. Örneğin hipertansiyon, obez çocukların yaklaşık yüzde 30'unda görülür. Kolesterol sorunu ortaya çıkar. Kalp-damar hastalıkları görülme riski artar ve çocukta bazı ortopedik bozukluklar meydana gelir

Acıbadem Hastanesi Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, çocuklarda obeziteye yönelik bilgiler verdi:

* Anne-babası şişman çocuk, şişman mı olur? Her ikisi birden şişmansa çocuklarında da obezite görülme ihtimali yüzde 80'dir. Ebeveynlerden sadece biri şişman olduğunda, çocuğunun obez olma ihtimali yüzde n0'a düşer. Şişmanlığın en önemli nedeni; harcanan enerjiden daha fazla enerji alınmasıdır. Obez olmamak için fiziksel aktivitenin arttırılması yani alınan enerjinin harcanması da son derece önemlidir. Obez çocukların ailelerinde de fiziksel aktivitenin ve enerji tüketiminin az olduğu görülür. Bu nedenle tüm aile bireylerine fiziksel aktiviteyi arttırmaları önerilir.

* Neden şehir çocukları daha kilolu, bu bir sağlık göstergesi mi? Hayır, kesinlikle değil. Kentlerde yaşayan çocuklarda fiziksel aktivitenin kısıtlanmış olması genel bir sorun. Çocuğun aktivitesi kısıtlanırken, önüne sınırsız olarak tüketebileceği yiyecekler sunuluyor. Bu iki önemli koşul birleştiğinde de obezite riski artıyor. Çevresel faktörler içinde en çok dikkat edilmesi gerekenler arasında televizyon seyretmek ve bilgisayar kullanmak sayılabilir. Bu iki işlem çocuğun aktivitesini kısıtlar ve enerji tüketimini azaltır. Televizyon seyretme sırasında ayrıca besin tüketimi de artar. Televizyonun bir başka olumsuz etkisi de çocukların reklamlarda gösterilen ve besin değeri olmayan yiyecek-içeceklerin cazibesine kapılmalarıdır.

* İlaçlar ve cerrahi müdahaleler çözüm olabilir mi? Çocukluk çağı obezitesinin tedavisinde ilaç tedavisinin yeri yoktur. Obezite tedavisinde uygulanan çeşitli cerrahi yöntemler vardır. Ama çocukluk çağında cerrahi yöntemler uygulanmaz. Sonuç olarak, tedavide ideal olan yavaş kilo verme olduğu için, kişi sabırlı davranılmalıdır. Büyüme çağındaki çocukta kilo verme çok fazla olmayabilir, boy uzaması ile vücut oranları normale gelir. Tedavide cesaretlendirme çok önemlidir. Sık kontrollerle çocuğun diyet tedavisine uyması özendirilmelidir.

* Şişmanlığın yol açtığı sorunlar nelerdir? Obez çocukta, ergenlik normalden erken gelişebilir. Şişman kız çocuklarında ergenliğin erken gelişmesinin yanı sıra kıllanma ve adet düzensizlikleri de ortaya çıkabilir. Aşırı şişmanlık ergenlik gecikmesine de yol açabilir.

* Tüm bu hormonal dengesizliklerin yanı sıra şişman çocuklarda başka neler görülür? Yüksek tansiyon, hiperlipidemi (kandaki yağ düzeyinin yüksek olması), solunum bozuklukları, şeker hastalığı, ortopedik bozukluklar ve psiko-sosyal bozukluklar ortaya çıkabilir. Obezite çocuk ve ergende çeşitli organ ve sistemleri etkiler. Obez çocukların yüzde 10-30'unda hipertansiyon vardır. Obez çocuklarda kandaki kötü kolesterolde yükselme, iyi kolesterolde ise düşme gözlenir. Yağların artmasına bağlı olarak; kalp-damar hastalıkları görülme oranında artış, karaciğer yağlanması ve safra kesesi hastalıkları ortaya çıkabilir. Obez çocuk ve gençlerde ağırlık artışına bağlı olarak; eklemlere aşırı yük binmesi nedeniyle çeşitli ortopedik bozukluklar da ortaya çıkabilir. Aşırı kilo, hareket yeteneğini azaltır. Bu azalmaya bağlı ortaya çıkan hareketsizlik enerji tüketimini daha da azaltarak bir kısır döngü oluşturur.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Önce Spermleri Oluyor Sonra Bebekleri !
 Paskalya'da Türkiye'ye Tüp Bebek Turları Yapılıyor
 Demet Gülüm 25 Yıl Sonra Yeniden Dünyaya Geldi!
 Sabredenler 'tüp Aile' Oluyor
 Ssk'lıya Tüp Bebek Dampingi
 Konuşmaya En Güzel Deneyimden Başlayın
 Mutlu Seksin Yolu Özgüvenden Geçiyor
 Mutlu Seks Başarıyı Artırıyor
 Kilo Vermenin Sırları
 Erkeklerin Cinsel Gücü Giderek Düşüyor!
 Sertleşme Sorunu 40'lı Yaşlarda Başlıyor
 Tatminsiz Kadın Kendini Şişman Erkekde Güçsüz Ve Yaşlı...
 İklimler Ergenliği Etkiliyor
 Tombul Çocuğunuzun Yüksek Tansiyonu Olabilir
İnsanlar şöhret hastalığına tutulmuş
İnsanlar şöhret hastalığına tutulmuş
Psikiyatr ve pedagogların onayıyla Yoncimik serisinin ilk kitabı...
Sokak hayvanlarını kurtaracak ünlü aranıyor!
Sokak hayvanlarını kurtaracak ünlü aranıyor!
Reyhan Çiftçi, cemiyet hayatının tanınmış isimlerinden işadamı Enis...
'Nelson kızı' ona emanet
'Nelson kızı' ona emanet
Mayo sektörünün önde gelen firmalarından Nelson, 2007 kataloğunda yer...
Naomi'ye 20'nci yıl partisi düzenleyecek
Naomi'ye 20'nci yıl partisi düzenleyecek
Dünya jet-set'iyle sıkı dostluklar kuran işadamı Ömer Karacan, artık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.