kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Erdem Yesilada @ SABAH
 

Depresyonla doğal yollarla baş edin

Uykusuzluk kadar yaygın olmasa da, dünyada her beş kişiden birinde çeşitli nedenlere bağlı depresyon belirtileri görülebilmektedir. Başlıca etkenler arasında; günlük yaşam koşullarının yarattığı sorunlar (boşanma, bir yakınının vefatı, okul veya meslekle ilgili sorunlar, finansal sorunlar, vd.) en önemli yeri tutmaktadır. Basit bir şekilde uykusuzluk ve gerginlikle başlayan şikayetler, sorunların devam etmesi ve önlem alınamaması durumunda depresyona yol açabilmektedir. Gelişmiş toplumlarda ve büyük şehirlerde yaşayan fertlerde daha fazla gözlenmektedir. Bu nedenle depresyon "modernleşmenin yan etkisi" olarak da tanımlanır. Genel olarak her yaş grubundaki fertlerde görülebilir ancak artan yaşa bağlı olarak ve kadınlarda erkeklere göre daha sıklıkla görülür. Başlıca belirtiler olarak; çaresizlik, kendine güvensizlik, derin üzüntü, halsizlik, konsantrasyon eksikliği, iştah sorunu, intihar veya ölüm eğilimi sayılabilir. En basit şekliyle "sabahları erken uyanma" da depresyonun biyolojik sonuçlarından biri olarak değerlendirilmekte ve bazı durumlarda hekim kontrolünde antidepresan kullanımı sorunun giderilmesinde etkili olabilmektedir. Bu konuda kendi kendine tedavi uygulamak son derece sakıncalı. Depresyon tedavisinde (antidepresan) ilaç kullanılmasında son derece dikkatli olunması gerekir. Yani bu tip ilaçların kullanımına birilerinin önerileri veya kişilerin "kendi kendine tedavi" denemeleri ile başlanılması kesinlikle söz konusu olamaz. Mutlaka bir uzman önerisi ve kontrolü gerekmektedir. Bir dostum, bir arkadaşının "aşırı memnuniyetini" ifade etmesinden etkilenerek, hiç ihtiyacı olmadığı halde, antidepresan ilaç kullanmaya başladıktan 2 ay sonra, "bu kadarı yeterli düşüncesi" ile, ilaç almayı bırakınca önemli sorunlar ile karşılaştığını ifade etti. Gerçekten de, bu tip ilaçların kullanılmasında ufak dozlarla başlayarak miktarın yavaş yavaş artırılması, aynı şekilde bırakılırken de yavaş yavaş bırakılması gerekmektedir. Sentetik kaynaklı veya bitkisel kaynaklı olsun, depresyon tedavisinde etkili tüm ilaçların kullanımında aynı kurallara uyulması gerekir. Sağlık Bakanlığı tarafından, birkaç yıl önce olumsuz etkileri nedeniyle piyasadan kaldırılmasına karar verilen bir sentetik depresyon ilacının, bu tip bırakma sorunlarına yol açmaması için, firma tarafından bir buçuk ay daha üretimine izin verilmişti.

KANTARON
Kantaron, Latince bilimsel adı Hypericum perforatum veya şu an dünya genelinde popüler ismi ile "St. John's wort". Depresyon tedavisinde en etkili bitkisel çözüm olarak kabul edilen kantaron, ünlü Time dergisine de kapak olmuş bir yıldız; "Doğanın Prozac'ı" olarak ünlenmiş. Bitkinin çiçekli topraküstü kısımlarından haz ı r l a n a n ilaç kullanılıyor. Ülkemizde de iyi bilinen bir bitki; halk arasında zeytinyağı içerisindeki ekstresi ülser tedavisinde kullanılıyor. Bu etkinliğini deney hayvanları üzerinde yaptığımız bir çalışma ile de ortaya koyduk. Bu yağlı ekstrenin aynı zamanda çok iyi bir yara iyileştirici etkisi var. Söz konusu depresyon tedavisi olunca mutlaka "içeriği standardize edilmiş", yani içerisindeki etkili bileşenlerin oranları belirli olan ilaçların kullanılması gerekir. Bu nedenle aktardan alıp veya doğadan toplayıp kullanılması söz konusu olamaz. Çünkü bitkinin çiçeklerinin hemen açmadan önceki dönemde toplanması ile en yüksek etkinin sağlandığı tespit edilmiş. Bu nedenle güvenilir ilaç üreticisi firmalar kantaronu özel tarlalarda yetiştirip, bu süreç içerisinde toplanan ürünleri işliyorlar. Dolayısıyla satın alacağınız ilacın üretici firma güvenilirliği de önemli, öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından izin verilen ilaçlar tercih edilmeli.

DEPRESYON SAVAŞÇISI
Kantaronun depresyon tedavisindeki etkili bileşenleri olarak belirlenen "hiperisin" ve "hiperforin". Yapılan bilimsel çalışmalar bu iki bileşenin farklı etki şekilleri bulunduğunu ortaya koymuş (hem MAO inhibitörü ve hem de serotonin geri emilim inhibitörü). Yani kombine bir depresyon ilacı. Ancak bu bileşenlerin ayrı ayrı elde edilerek ilaç haline dönüştürülmesi düşünülemiyor. İşte doğanın eşsiz tasarımına güzel bir örnek; hiperisin tek başına ilaç haline getirdiğinizde vücuttan emilimi çok düşük ama bitkide bulunan bazı bileşenler (prosiyanidinler) vücuda emilimini artırıyor. Aynı şekilde hiperforini ayırdığınızda hemen oksitlenerek bozuluyor ama bitkide bulunan flavonoitler bu bozunmayı önlüyor. Bu nedenle, kantaronun ekstre halinde kullanılması en uygun şekli. Ancak mutlaka "standart ekstre" kullanılmalı. Çünkü en yüksek etki için bu iki bileşenin birbirine oranı belirli sınırlar arasında olmalı. Kantaronun ne derecede etkin ve güvenilir olduğu konusundaki bilgileri gelecek hafta inceleyeceğiz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Depresyon kantaronla atlatılabilir   / 15-04-2006
 Depresyonla doğal yollarla baş edin   / 08-04-2006
 Diyette kırmızı şarap içilebilir   / 11-03-2006
 Antioksidanlar, Akdeniz diyeti ve şarap   / 04-03-2006
 Sigara ve yeşil çay   / 25-02-2006
 Şişmanlık ve yeşil çay   / 18-02-2006
 Yeşil çay, kolesterol ve kanser   / 11-02-2006
 Tabiatın mucizesi Ginseng   / 04-02-2006
 Ginseng'in yan etkileri, zararları   / 28-01-2006
 Bitkiler aleminin kralı kim?   / 21-01-2006
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Yunuslar ve Lale Devri
Suyun içinden bir şey hopladı.
SUNAY AKIN
Tay tay!..
İstanbul Oyuncak Müzesi'nin üçüncü katında,...
ÜLKÜ TAMER
Biz meğer operaya gitmişiz
Madem "şampiyonluğun düğümünü...
ALİ POYRAZOĞLU
Turizmde kedi patlaması
Çaktınız mı? Geçen haftaki...
AYŞE BRAV
Her şey çocuğun gözü önünde yaşanmamalı
Hakikaten anne...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Yedikleri çocuğun gelişimini etkiler
Beslenme yaşam için...
Sanki bir Tarantino filmi
Sanki bir Tarantino filmi
Tipik Amerikan bir senaryoya İskoçyalı yönetmenin getirdiği yorum...
Ruhları da bedenler kadar yaklaştıran dans
Ruhları da bedenler kadar yaklaştıran dans
Ne tuhaf, ne çekici, sanki büyüleyici bir film... Olabilecek en...
'Şimdiki müşteri tahsilli'
Refik Meyhanesi'nin sahibi Refik Aslan, 68 yıldır bu işin içinde.
'Utanmıyorum, hiç de özür dilemedim'
Geçtiğimiz günlerde alkolden baygın düşmüş halde görüntülenen Teoman,...
'Ben de annemi o vaziyette görsem, ölürüm yani...'
- Siz kendi boşluğunuzu seviyor musunuz?
- Onu doldurmaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.