kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Rice, 'Geleceğe bakalım' diyecek

RiceABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın önümüzdeki hafta yapacağı Ankara gezisi, Hamas ya da PKK gibi son dönemde Ankara-Washington hattında yaşanan pürüzleri geride bırakarak "Türk-Amerikan stratejik ittifakını yeniden tanımlamayı" amaçlıyor.
ABD Dışişleri Bakanı'nın bu yılki hedeflerinden birinin Türk-Amerikan ilişkisini "daha somut temellere" oturtmak ve canlandırmak olduğunu söyleyen ABD'nin Ankara büyükelçisi Ross Wilson, "Biz Amerikalılar geleceğe bakan insanlarız. Geçmişte olan sıkıntılarla ilgili yapılacak bir şey yok. Ama gelecek bizim elimizde. Rice da geleceğe bakan biri. İkili ilişkilerimiz ve bu bölge için daha iyi bir gelecek şekillendirmek için geliyor" dedi.
Wilson, ABD'den gelen bir delegasyon onuruna verdiği yemekte ve daha sonra SABAH'a yaptığı açıklamada, Rice'ın Kasım sonunda Washington'da kendisine "Bir an önce Türkiye'ye gelmek istiyorum" dediğini belirterek şöyle devam etti: "Dışişleri Bakanı Türkiye'ye büyük değer veriyor. Geçenlerde Genelkurmay Başkanımız Pace'in de dediği gibi aslında temel meselelerde yüzde 90 aynı düşünüyoruz. Yüzde 10 farklı bakıyoruz. Arada ne olursa olsun ikili ilişkinin gerçeği de bu." Wilson, ABD Dışişleri Bakanı'nın "Türkiye ve ABD arasında son yıllarda aksayan üst düzey diyaloğu yeniden tesis etmek ve ikili ilişkilerde yeni mekanizmalar kurmak" istediğini söyledi.
Üst düzey ABD'li yetkililer de, Rice'ın gezisinin Hamas daveti gibi geçen aylarda Washington-Ankara hattında sıkıntı yaratan konuları bir kenara bırakarak Bill Clinton döneminden bu yana "stratejik ittifak" diye tanımlanan ikili ilişkiyi "yeniden şekillendirmek" olduğunu söylüyor.
Bu çerçevede Türk ve ABD Dışişleri bakanlıkları bir süredir "stratejik ittifak" kavramının altını doldurmak için somut mekanizma ve tanımlar üzerinde çalışıyor.Dışişleri kaynakları, Rice gezisinde de bunların görüşüleceğini, belli aralıklarla düzenli olarak ekonomik, askeri ve siyasi istişare toplantıları yapılabileceğini söyledi.

PKK
istihbaratı
Wilson, Rice'ın gündeminde İran, Irak, Kıbrıs, Orta Doğu barışı ve PKK konusunun da yer alacağını söyledi. ABD elçisi, Türkiye'yi ziyaret etmekte olan Foreign Policy Association üyeleri onuruna verdiği yemekte, Rice'ın gündemini, şöyle anlattı: "İran'la ilgili konuşmak isteyecektir. İran konusuna öncelikli olarak eğilmekte ve burada da Türk liderleriyle ileriye dönük strateji görüşecektir. Irak konusunda yeni hükümetin kurulma sürecinde Türkiye ile nasıl çalışabileceğimiz gündeme gelecek. Kıbrıs da tartışmak istediği konulardan biri olacak. Oradaki durum hem bizi hem Türkiye'yi üzmekte. Masada olmasak da önceliklerimizden biri Türkiye ve Avrupalılar'la birlikte hareket ederek Kıbrıs konusunun Türkiye'nin AB üyelik sürecini engellemesine önlemek olacak." Wilson Rice'ın PKK konusunu da gündeme getireceğini belirterek, şunları ekledi: "Türkiye'de artan PKK şiddeti nedeniyle yükselen hassasiyetin farkındayız. ABD'nin istihbarat paylaşımı ve Avrupa'daki PKK finans kaynaklarının kesilmesi konusunda ne yaptığını anlatmak istiyoruz. Ayrıca (Rice) Irak'ta ortak nasıl hareket edeceğimiz Türk makamlarıyla konuşmak isteyecektir. Irak'ın birleşik kalmasını sağlayacak yeni hükümetin bir an önce kurulması, bu sorunla daha kolay baş edilmesini sağlayacaktır. Bu Irak sınırlarının güvence altına alınmasını kolaylaştıracaktır." ABD tarafının Rice gezisi sırasında Irak'taki PKK varlığı ve faaliyetleri konusunda Türk makamlarına istihbarat aktardıklarının altını çizerek, özel toplantılarda "hiçbir şey yapmadığımız doğru değil" vurgusunu yapması bekleniyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 "Çok yıprandım"   / 18-04-2006
 Gençliğin yükü üzerimize binmeden...   / 16-04-2006
 Fıkıh ilmine olan ilgi   / 13-04-2006
 "Ağlamayacağım. Siz de ağlamayın"   / 11-04-2006
 Washington kavgası   / 09-04-2006
 Ahmet Türk gerçekten bildiriye imza attı mı?   / 06-04-2006
 "Ulusal Strateji" aranıyor   / 04-04-2006
 Diyarbakır Sendromu   / 02-04-2006
 Wexler soruyor: "Ne başardınız?"   / 30-03-2006
 Washington'da acıklı manzara   / 29-03-2006
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Rice, 'Geleceğe bakalım' diyecek
ABD Dışişleri Bakanı...
YAVUZ DONAT
Şemdinli karanlığı
Masamızda birkaç "doküman" var.
Taşında soyadı yok
Diyarbakır'da öldürülen Neşe Özel töre kurbanı oldu. İnfazı yapan...
Podyumda eşine ağladı
Türk Böbrek Vakfı'nın defilesinde podyuma çıkan eski manken Merve...
Van Savcısı'nı bu paragraf götürdü
Van Savcısı'nı bu paragraf götürdü
HSYK'daki dengeyi Savcı'nın Jandarma Genel Komutanı Türkeri'ye...
'İsterseniz ısırayım'
'İsterseniz ısırayım'
Tuzla, Dilovası derken atık dolu variller bu kez İstanbul Kartal'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu