kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
 

Rice Ankara'da her şeyi bilmeli

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın 26 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret edeceği kesinleştiğine göre, bu ziyaret vesileyle iki ülkenin dış politikasına yön veren odaklar, özellikle son dönemde kamuoyuna yansıyan gerginliklerin nedenlerini çok açık biçimde tartışıp, teşhis etmelidirler.
Rice'ın ziyareti, görüş ve çıkar farklılıkları görmezden gelinerek, kalıplaşmış "İki müttefik çeşitli konularda aynı görüşlere sahiptir" açıklamaları ile ziyan edilirse, bu ittifakın sağlığını tehdit eden müstakbel kriz konuları birer saatli bomba gibi, geriye sayışlarını sürdürür.
Tabii ki Ankara, şu anda ABD'yi köşeye sıkıştıran zorlukların, hatta çaresizliklerin farkındadır. Örneğin Irak'ta adeta bir iç savaş görüntüsü veren SünniŞii çatışması ve hâlâ Irak Meclisi'nin toplanamaması, bu ülkenin bölünmesinin işaretçisi gibidir.
Irak'taki ABD Büyükelçisi Zalman Halilzad, 18 Nisan'da İngiliz The Guardian gazetesinden Jonathan Steel'e verdiği demeçte, Amerika'nın bu ülkeden "Erken" çekilmesi halinde karşılaşılacak felaket senaryolarını sıralarken bu senaryolardan birini "El Kaide'nin petrol zengini Irak'a egemen olması" şeklinde anlatıyor ve şöyle diyordu:
- Irak bir savaşa sürüklendiği takdirde, Kürtler de kendi kaderlerini kendi ellerine almak kararına varacaklar ve bu da bölge güçlerinin işe karışmasına neden olacaktır.

KERKÜK'E MÜDAHALE
The Guardian muhabiri, Halilzad'ın bu sözlerle, "Kürt ordusu petrol zengini Kerkük'ü alabilecek ve bu da Türk ordusunun yerel Türkmenleri koruma gerekçesiyle müdahalesine dayanabilecektir" demek istediğini vurguluyordu Bağdat mahreçli haberinde.
Yani Irak Krizi, ABD'nin ne kadar doğrudan meselesi ise, çeşitli boyutları ile Türkiye'nin de doğrudan meselesidir. Bir başka deyişle ABD'nin Vietnam'dan çekilir gibi yenilerek Irak'tan çekilmesi, Türkiye'yi Kürtler veya Türkmenler, İran'ı ise Şiiler dolayısıyla doğrudan bu ülkenin içine çekebilir. Şu anda Kuzey Irak'taki PKK varlığını Türkiye'nin sadece uyarılara konu etmesinin nedeninin, bu ülkedeki ABD askeri varlığı olduğunu ise, Mısır'daki sağır sultan bile duymuş bulunuyor.
Bu tür sorunlar gündemdeyken ABDİran gerginliğinin bir sıcak çatışmaya dayanabileceği ihtimali, doğal olarak Türkiye'yi müttefikine karşı mesafeli bir pozisyona itiyor.
Bir de kamuoyuna sık sık yansımaya başlayan ve Ankara'nın Washington'la her konuda (Mesela Hamas konusunda) tam uyum içinde bulunmaması nedeniyle, "ABD'nin AK Parti iktidarını çizdiğini" vurgulayan haberyorumlar var gündemde. Rice'ın Ankara ziyaretinde bu konu da çok açık biçimde ele alınmalıdır.

MUSADDIK
DARBESİ
The New York Times'ın eski Türkiye temsilcisi Stephen Kinzer, son kitabında (Overthrow: America's Century of Regime Change From Hawaii to Iraq -Times Books, April 2006) ABD'nin başka ülkelerin rejimlerine yaptığı müdahaleleri incelerken, 1953'te CIA'nın o zamanki İran Başbakanı Musaddık'ı nasıl devirdiğini anlatırken, özetle şu gerçekleri vurguluyor:
- Musaddık laik-milliyetçi-demokrattı. İngilizlerin elinde olan İran petrollerini millileştirdiği için, Washington'daki Eisenhower yönetimi, onun bir Sovyet yanlısı komünist olduğuna inandırıldı. CIA darbesi ile Musaddık devrilip, yerine Şah'ın baskıcı rejimi ikame edildi. Bugünkü İran rejimindeki anti-Amerikanizmin kökeni, Musaddık darbesinden kaynaklanıyor. Ama bilelim ki Humeyniciler, Musaddık'ın bir kahraman gibi anılmasını istemiyorlar. Çünkü Musaddık demokrat ve laik bir politikacıydı. Neticede ABD'nin Musaddık darbesi, Afganistan'dan İran'a, anti-Amerikan ve teokratik-despot rejimlerin bilinç altındaki gerekçesi olmuştur. (Bu konuda geniş bilgiye internette, "buzzflash.com/ interviews /03/07/29 kinzer.html"den ulaşılabilir.) Yani Rice Ankara'dayken, onun Türkiye'nin demokrasisine saygısının vurgulanması da sağlanmalıdır. İç politikaya müdahale görüntüsünün ortauzun vadede hem ABD'nin hem de müdahaleye hedef olan ülkelerin başlarına ne işler açtığı bu ziyaret vesilesiyle hatırlanmalıdır.

DEMOKRASİYE
SAYGI
Unutulmamalıdır ki, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın izlediği Batı ile uyumlu dış politika, genel olarak ABD'yi ve AB'yi "Batı Kulübü" olarak gören muhafazakar-mukaddesatçı kesimlerin, özellikle Irak'taki durumdan kaynaklanan tepkilerini nötralize etmiştir. Tüm dünyada yükselen Siyasal İslam ve Amerikan karşıtlığı, AK Parti'nin "Muhafazakâr demokrat-Batıcı" kimliğe sahip çıkması ile, Türk toplumunda fazla rağbet bulmamıştır. Bu tabloyu ABD'nin veya başkalarının bozması, en azından akıl ve hesap dışı olur.
Amerikan dış politikasına yön verenler ve ABD'yi yabancı ülkelerde temsil eden diplomatlar, "Demokratik rejim önemli değil. Rejimin bizim her dediğimize evet demesi önemli" anlayışını rafa kaldırmalıdır. Irak'ta demokrasiyi kuramazken, demokrasiyi hayat tarzı haline getirmiş ülkelerin istikrarına en azından özen göstermelidirler.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cumhurbaşkanı olmak kişiyi mutlu kılmaz mı?   / 20-04-2006
 Krizler ve sertlik birilerinin de işine yarar   / 19-04-2006
 Hüsamettin Özkan sonunda "Basın Kulübü"nde konuştu   / 18-04-2006
 Tayyip Erdoğan
Necdet Sezer
ve Turgut Özal...
   / 17-04-2006
 Servet mi, iktidar mı insanı daha güçlü kılıyor?   / 16-04-2006
 "Çağdaş olalım" diyerek çağdışı olmamalıyız...   / 15-04-2006
 Bilgisiz, iletişimsiz, katılımsız demokrasi modeli...   / 14-04-2006
 Kürt realitesine demokratikleşme neden yetmedi?   / 13-04-2006
 Erdal İnönü ve siyaset   / 12-04-2006
 Sakıp Sabancı öncü girişimcilerin simge ismiydi   / 11-04-2006
ALİ KIRCA
Ne yazsan olmaz!
Şimdi bir heyecan dalgasındadır ki...
YILMAZ ÖZDİL
Fair play hikâyedir
Maçtan sonra yorum...
ERGUN BABAHAN
Paşa paşa ihraç!
Yıllar önce Orhan Ayhan bir maç...
MEHMET BARLAS
Rice Ankara'da her şeyi bilmeli
ABD Dışişleri Bakanı...
BALÇİÇEK PAMİR
200 imzası olan her şeyi ister
Göztepe Parkı'na...
UMUR TALU
Çok gittin, geri gel!
Böyle işte... Yetişkinseniz;...
FATİH ALTAYLI
Yılmaz'ın kefili Serdengeçti
Aydın Ayaydın dünkü...
ERDAL ŞAFAK
Zor günlerin eşiğinde
İnsan hakları...
Türk genci dazlakların kurbanı mı oldu?
Irkçılar Rusya'da 4 ay içinde yedi 'yabancıyı' öldürdü... Çoğu...
"Fehriye'yi kaçırdınız zirve de yapamazsınız"
Fehriye Erdal'ın Belçika'nın başkentinde elini kolunu sallayarak...
Sahne sırası benim
Sahne sırası benim
F.Bahçeliler'in çok şey beklediği Fransız yıldız, "G.Saray maçının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu