kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Belçika Fehriye'yi hala tartışıyor

Belçika'da terörist Fehriye Erdal'ın ''izini kaybettirmesi'' konusunda sorumlulukları araştıran bağımsız komitelerin ortak raporunun ''özet olarak'' resmen basın ve kamuoyuna açıklanmasının ardından basında ve siyasi çevrelerde tepkiler devam ediyor.

Raporda, Valon Liberal Parti (MR) üyesi eski İçişleri Bakanı Antoine Duquesne ile terörist Fehriye Erdal'ın avukatları ve terör örgütü DHKP-C arasında ''gizli uzlaşma'' olduğunun ''önemle'' vurgulanması, bu ''uzlaşma'' metninin iki komiteye de verilmediğinin bildirilmesi, devlet sırrından söz
edildiğinin ifade edilmesi Belçika'yı uluslararası alanda sıkıntıya soktu.

Belçika, uzun süredir, ABD, Türkiye, Fransa, İspanya ve İngiltere gibi müttefikleri tarafından terör örgütlerinin ''sığıntı yeri'', ''arka bahçesi'' olmakla, bu örgütlerle gizli anlaşmalar yapmakla, uluslararası terörizme karşı ortak mücadeleye katılmamakla itham ediliyor.

Terörist Erdal'ın firarından sonra, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Federal Polis ve Adalet Bakanlığı'na bağlı istihbarat birimlerinin sorumluluklarını araştıracak olan, Belçika İstihbarat Servisi'ni (SE) denetlemekle yükümlü ''Comite R'' ve polisi denetlemekle yükümlü ''Comite P''nin kapsamlı raporlarının hazırlanması için bir ay süre tanınmıştı.

Yaklaşık 120 sayfalık ortak rapor bu hafta parlamenterlere sunulmuş, ancak kamuoyuna açıklanması için parlamento tartışmalarının başlaması beklenmişti.

Senato ve Federal Meclis'te dünkü görüşmelerin ardından, raporun, ''polis ve istihbarat çalışanlarının güvenliğini, meslek sırlarını tehlikeye sokmamak amacıyla'', ''özet olarak'' basın ve kamuoyuna yansıtılması kararlaştırıldı.

İki komitenin hazırladığı raporun özetine göre, komite üyeleri, polis ve istihbarat servisinden konuya ilişkin ''tüm bilgi ve dosyaları alamadılar'', bazı görevlilerin ifadelerine başvurmalarına olanak tanınmadı.

Raporda, teröristin tutuklanmasının, bugünkü içişleri ve adalet bakanlarının iddia ettiklerinin aksine, yasal olarak mümkün olduğu belirtiliyor ve 3 somut yasal yöntem örneği veriliyor.

Rapor özetinde, istihbarat ve teröre karşı mücadele birimlerinin, Brüksel hükümetini, terörist Fehriye Erdal'ın firar edeceği konusunda defalarca uyardığının kanıtlandığı ifade ediliyor.

Konuya ilişkin tartışmalar devam ederken, Adalet Bakanı Laurette Onkelinx, kendisine bağlı olan SE'nin suçlu ve sorumlu olmadığını, sadece ''bir izleme görevinde başarısızlık yaşadığını'' ifade ediyor.

Sosyalist Onkelinx, bakanlığının, SE'nin ve terörle mücadele ekiplerinin, Liberal Dewael yönetimindeki İçişleri Bakanlığı'nı, teröristin firar hazırlığı konusunda 11 defa uyardığını hatırlatıyor.

Ağır eleştirilere hedef olan Dewael ise suçlamaları reddetmeyi sürdürüyor. Bakan, teröristin tutuklanması için ''baskıcı bir yöntem''uygulamayı reddettiğini, ''polis devletinden değil, hukuk devletinden yana olduğunu'' anlatmakla yetiniyor.

Muhalefet, Belçika hükümetinin pratikte, ''yabancılara karşı'' baskıcı bir tavır izlediğini hatırlatarak, terörist Erdal'ın ve terör örgütü DHKP-C'nin neden ''istisna teşkil ettiğini'' sorguluyor.

Belçika basını, Türkiye'nin cinayet ithamıyla aradığı ve iadesini istediği teröristin firarına ilişkin sorumluluğu hiç kimsenin üstlenmediğine dikkat çekiyor. Bu firarın, hükümet ile teröristler arasında ''danışıklı dövüş'' olduğu iddiaları da devam ediyor. Konuya ilişkin açıklama ve değerlendirmelerini komitelerin raporlarından sonra yapacağını belirten Başbakan Guy Verhofstadt'ın sessiz kaldığı gözlemleniyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Arınç: Sarıkaya kararı ağır
 Yasanın çıkması terörün bitmesi demek değil
 "Erbakan Yasası" onaylandı
 AKP'li Yarbay'dan yaylım ateşi
 Avukatlardan Sarıkaya'ya destek
 Öcalan'ın da görevlerini bilmesi lazım
 'Miss Rice geliyor, sen gelme'
 Sezer'den Erdoğan'a sağlığı için tüyolar
 Yılmaz: Adalet istiyorum
 Meclis'te hırsızlık: CHP'li İsmail Değerli'nin 2 bin YTL'si...
 Tasarıda karanlıkta kalan madde
 Din hanesi boş kalacak
YAVUZ DONAT
Mahkûmların sergisi
Kütahya'dan "el yapımı...
Mısır'da "heykel haram" fetvası
Mısır Müftüsü'nün "Heykel haramdır" fetvası endişe yarattı:...
Meslekleri taşıyıcı annelik
Taşıyıcı annelik Hindistan'da popüler bir meslek. Kişi başına düşen...
Büyükanıt depremi Savcı'yı da götürdü
Büyükanıt depremi Savcı'yı da götürdü
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yargı mensubu üyeleri,...
Ve Bakan firmayı açıkladı: UNİFAR
Ve Bakan firmayı açıkladı: UNİFAR
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Tuzla'da ortaya çıkarılan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu