kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
  » Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Suitler A'dan Z'ye yenilendi
Suitler A'dan Z'ye yenilendi
142 yıllık 2. değişim Çırağan'da
Geceliği 15 bin $
250 bin $ harcandı
7 numaralı suit
Odalarda kişiye özel hizmet veren 'butler' var

Suitler A'dan Z'ye yenilendi

Çırağan Sarayı'nda ne varsa yenilendi. Halılar, perdeler, kapı kolları, banyolar, yer döşemeleri, mobilyalar... 1 milyon dolarlık yenileme sonunda suitler; Osmanlı döneminin modernize edilmesiyle sultanlara layık hale getirildi.

Dünyanın en iyi otellerinden biri olarak 1992'den beri hizmet veren Çırağan Sarayı Kempinski'nin saray kısmındaki suitleri yenilendi. Üç sene önce karar verilen ve hazırlık çalışmaları tamamlandıktan sonra, üç ay içinde yapılan yenilemenin başında, otel bünyesinde görev yapan iç mimar Hande Akın Tözün var. "Bir otel, bu tür yenilemeleri zaman zaman yapar. Buradaki malzemelerin kullanım süreçleri tamamlanmıştı, biz de 'komple bir konsept yenilemesi yapalım' dedik" diyen Tözün ile yabancı devlet başkanlarının ağırlandığı 'Sultan Suit'te konuştuk...

* Sarayın tamamı mı yenilendi? Sarayı biz iki blok olarak isimlendiriyoruz. Bu bulunduğumuz blokta 11 suit oda ve lobi var. Diğer blokta ise toplantı salonu ve balo salonları var. Biz sadece suitlerin olduğu bu bölümü yani sarayın bir yarısında renovasyon yaptık.

TARİHİ KISIM CEPHEDE...

* Renovasyon ile restorasyonun farkı nedir?
Restorasyon; orijinali tarihi değeri olan bir malzemenin aslına uygun korunmasıdır. Renovasyon; var olan dekorasyonunun tamamen ya da kısmen yenilenmesidir. Aslını korumak gereği ve tarihle bir bağlantısı yoktur. Zaten bu binanın tarihi kısmı dışarıda, cephede. Şu anda içinde bulunduğumuz kısım; çelik bir konstrüksiyon içine yapılmış alçıpan bir bina aslında.

* Ne kadar sürdü bu çalışma? Uygulaması üç ay. Ama bunun hayal edilmesi, üstünde yapılan çalışmalar, araştırmalar, hazırlık süresi neredeyse üç seneyi buluyor. Üç sene önce 'renovasyon zamanı geldi, biz bunun üstünde çalışmalıyız' kararı aldık. Arkasından saray konseptini oturtabilmek için çalışma yaptık. Osmanlı dönemini, aynı dönemdeki Avrupa'yı inceledik; 'mobilyalar nasıldı ve biz bunu otel konseptine nasıl adapte ederiz' diye düşündük. Avrupa'daki saray otellerine baktık. Tüm bunların araştırılması, saray konseptinin oturması, malzemelerin seçilmesi zaman aldı.

* Tasarımda, mobilya seçiminde, yer döşemesinde, kaplamalarda, renk seçiminde hep 19. yy dönemi mi hakim? Evet, 19. yy sonu konsept olarak kullanıldı. Benzer tarihi mekanlardan da alıntılar var.

* Mesela? Lobideki mavi sedir Dolmabahçe Sarayı'ndan alıntılandı mesela. Benzeri Dolmabahçe'de var. Yine lobide sedirler var; ilk başta Topkapı Sarayı'nda kullanılmış taht olarak. Daraltılmış olanı da Dolmabahçe Sarayı'nda var... Onlardan alıntı yaptık. Ayrıca Sultan Suit'teki ana yatak odasında kullandığımız yatağın başındaki o büyük taç, aslında o küçük bir bina olarak da değerlendirilebilir, onun da orijinali Topkapı Sarayı'nda. Ama biz onu da 'bu dönemde olsaydı nasıl olurdu' diye stilize ettik. Ampir mobilyaları kullandık, tarihin pek çok döneminde kullanılmış mobilya stilini bir arada kullandık.

HEREKE HALISI BULDUK

* Mobilyaları kimler yaptı?
Bağımsız atölyelere yaptırttık.

* Halılar özel mi? Halıları özel ebatlarda aradık ve bulduk. Vakit çok kısa olduğu için özel halıların dokunması söz konusu değildi ama kendi renk konseptimize ve ebatlarımıza uyacak halıları bulduk. Bir kısmı zaten kullanılmış halılar... Onlar da ayrı bir kıymet. Koleksiyon ürünleri, daha önce otelin satın aldığı ürünler var. Yün-ipek karışık, sadece ipek olan malzemeler var. Hereke var 37 metrekare, 55 metrekare Uşak var el dokuması, iki tane yaklaşık 12 metrekare büyük Uşak var, İran halıları var.

* Diğer özel malzemeler neler? Yağlı boya tablolar var. Sultan Suit'te bulunan tablolar Fausto Zonaro'nun; lobideki 'Haremdeki Beethoven' isimli resim Abdülmecid Efendi'nin replika çalışması...

* Siz bu binada tamamen bir yenileme yaptınız yani; özel resimler, halılar, mobilyalar, duvar işlemeleri, varaklar... Evet hepsini baştan aşağıya değiştirdik. Banyolar, musluk başlıkları, yer döşemeleri, kapı kollarına kadar her şeyi...

* Bu yenileme ne kadara mal oldu? Aşağıda bir toplantı salonumuz var, o da renovasyon kapsamında ama o henüz tamamlanmadı. 250 bin dolar ayrıldı. Suitler için de 750 bin dolar harcandı. Aslında şöyle hesap etmek daha doğru; 3 bin 500 metrekarelik bu kapalı alan için toplam 1 milyon dolara yenileme yaptık.

BELGİN ÇOBAN / GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Müslüm Gürses etiketsiz bir sanatçı
 Albümü üç ayda 100 bini geçti
 Bir günlük ayrılığa telefonla dayandılar
 Rolü için açık kalp ameliyatına girdi
 Oya ve Bora yeniden sahnede
 Ünlü yıldızların film trafiği kızıştı
 Bir Türk'e poz verdi
 Bu yaz nasıl kokmalı?
 Brooke Shields ikinci kez anne oldu
 Hapisten sonra açıldı
 Yine gülmeye hazır olun!
 Prada'nın eteklerini görmeye gitti
 Güzellik sepetine en yeni öneriler
 Doğru adımlar atın her zaman genç kalın
 Güneşten korkmadan bronzlaşmanın yolları
 Kırışıkların içini dolduruyor
 George Clooney bunları kullanıyor
 Kusursuz bacaklara
 Kinetin mucizesi
RAHŞAN GÜLŞAN
Yumuşayan Müslüm değil, biziz!
Bundan 5 yıl önce...
HAKAN & UTKU
Tuzla varil operasyonu
Tuzla'da birkaç kuruş para...
Paskalya'da Türkiye'ye tüp bebek turları yapılıyor
Paskalya'da Türkiye'ye tüp bebek turları yapılıyor
Türkiye'nin tüp bebek tedavisindeki başarı oranı; birçok ülkeye göre...
12 yıldır 'şıkıdım şıkıdım'!
12 yıldır 'şıkıdım şıkıdım'!
Tam 10 yıldan bu yana İngilizce albüm yapmak için uğraşan Tarkan, bu...
'Artık az ve öz alkol alacağım'
'Artık az ve öz alkol alacağım'
Geçtiğimiz günlerde aldığı alkolün etkisiyle kendini kaybetmiş halde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.