kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zehirli varillerle ilgili gözaltına alınan dört zanlı, ifadelerinin ardından savcılık tarafından serbest bırakıldı.
Variller için yasa yok
Pisak: Etik değerleri her zaman koruruz

Savcının isyanı: Dağ fare doğurdu

Zehirli varillerle ilgili gözaltına alınan 4 kişiyi bırakmak zorunda kalan savcı Albayrak, yasaların yetersizliğinden yakındı.

Tuzla'daki zehirli varil soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Bayram Albayrak, yeni çevre yasasının yürürlükte olmaması yüzünden görevsizlik kararı vereceğini açıkladı. Savcı Unifar için suç duyurusu yapacak.

YENİ YASA EKİM 2006
Mevcut yasalar içinde soruşturmanın sürdüğünü belirten Albayrak, "Çevreye karşı suçları düzenleyen TCK'nın 181. maddesi ekimde yürürlüğe girecek. Sanıkların eylemi şimdiki yasayla suç değil" dedi.

"BİZİ UNİFAR YAKTI"
Öte yandan zehirli varillerle ilgili olarak gözaltına alınıp savcılıkça bırakılan 4 zanlı ise adliyeye girerken, "Bizi Unifar firması yaktı. Bizi kullandılar. Unifar bizi mahvetti" diye bağırdı. Zanlılar, serbest kaldıktan sonra görüntü almak isteyen gazetecilere taş attı.

PİSAK: ÇEVRE YATIRIMINDA LİDERİZ
UNİFAR'ın ortağı İskender Pisak yaptığı açıklamada, "Firmamız, etik değerleri her zaman korumuş, teknoloji ve çevre yatırımları ile de lider bir şirkettir'' dedi. Zanlılar, "Evet biz gömdük" itirafına rağmen serbest kaldı.


Variller için yasa yok

Tuzla'daki zehirli varillerle ilgili soruşturmayı yürüten savcı "Çevreye karşı işlenen suçları düzenleyen yasa yürürlükte değil. Bu nedenle görevsizlik kararı vereceğim" dedi.

Tuzla Orhanlı Beldesi'nde ortaya çıkan zehirli varillerle ilgili soruşturmada gözaltına alınan 4 kişi dün çıkarıldıkları adliyede, ilgili yasaya göre suçları tutukluluk gerektirmediği için serbest bırakıldı. Çıkışta gazetecilere taş atan dört zanlı adliyeye götürülürken de "Bizi Unifar yaktı" diye bağırdı. Savcı yeni yasanın 2006 Ekim'in yürürlüğü gireceğini bu nedenle görevsizlik vereceğini söyledi. Geçtiğimiz cumartesi günü savcılığa giderek ihbarda bulunan kepçe operatörü Mehmet Suiçmez'in ifadesi doğrultusunda ilk önce Orhanlı Belde Belediyesi'nde
geçici işçi statüsüyle 5 ay öncesine kadar zabıta olarak çalışan Şerafettin Eyüpoğlu gözaltına alındı. Eyüpoğlu'nun ifadesi doğrultusunda, ihbarcı Suiçmez, kamyon şöforü Ali Ayvenli ve varillerin gömülü olduğu alandaki taşocaklarının bekçisi Turan Yılmaz dün gözaltına alındı.

ZANLILAR SERBEST KALDI
Akşam saatlerinde Tuzla Cumhuriyet Savcısı'nın karşısına çıkarılan zanlılar gazetecilerin soruları üzerine, "Bizi Unifar Kimya yaktı", "Kullanıldık", "Unifar bizi mahvetti" şeklinde bağırdı. Zanlıları serbest bırakan savcı Bayram Albayrak, dosyanın ilgili idari kuruma gönderilmesi için görevsizlik kararı vereceğini bildirdi. "Dağ fare doğurdu'' diyen Albayrak, soruşturmanın mevcut Çevre Yasası çerçevesinde yapıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Çevreye karşı işlenen suçları düzenleyen TCK'nın 181. maddesi yürürlükte değil. Yasa koyucu 12 Ekim 2006'da yürürlüğe girmesini hükme bağlamıştır. Yasadaki madde yürürlük tarihi itibariyle suç oluşturmuyor. Sanıkların eylemine uyan suçtan dolayı da görevsizlik kararı vereceğim ve evrağımızı Çevre Yasası'na aykırılık suçundan idareye göndereceğiz.'' Mevcut yasaya göre çevre kirliliği idarenin alanına giriyor ve para cezası olarak kesiliyor. TCK'nın henüz yürürlükte olmayan 181'inci maddesi ise çevreyi kirletmeyi suç olarak niteliyor ve para cezalarının yanı sıra çeşitli hapis cezaları getiriyor. Mehmet Suiçmez ve Ali Ayvenli'nin ifadelerinde, "söz konusu maddeleri UNIFAR firmasından aldıklarını ve taşıma işini yaptıklarını'' söylediklerini ifade eden Albayrak, UNIFAR ile ilgili Gebze Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağını bildirdi. Albayrak, "O savcılık da aynı şeyi yapacaktır. Sonuçta adli yargıyı ilgilendiren bir eylem söz konusu değildir. Sanıkların eylemi yasanın uygulama imkanı olmadığından suç teşkil etmiyor'' diye konuştu. Albayrak, firmanın Mehmet Suiçmez ve Ali Ayvenli ile seferi 300 milyon liradan anlaştığını ve 10 sefer yaptıklarını kaydederek, "Firma bedeli karşılığında anlaşmış, 'nereye götürürseniz götürün' diye'' dedi. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ise varillerle ilgili "Numuneler, bir firmayı işaret ediyordu ama yeni bulgular bunun birden fazla oduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Yalçın BEL - Ercan SARIKAYA / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dilovası'nda çocuklar zehirli hava soluyor
 Devlet için suç işleyen evde hapis yatacak
 Meclis önünde silahlar konuştu
 'Babamdan bir kez tokat yedim'
 Helalleşti şehit düştü
 Sınıra tank sevkıyatı
 İki organın naklini ikinci kez başardılar
 Koylara iptal davası
 Zümrüt apartmanı için ikinci tazminat
 Çölaşan üç oyla kaçırdı
ALİ KIRCA
Gurbetin çocukları...
Çocuk olmak vardır baharlarda...
YILMAZ ÖZDİL
Baba...
Çocuğunu "bilerek" terör örgütüne gönderen...
ERGUN BABAHAN
Vicdan ve adalet
Geçenlerde İngiltere'de yaşayan bir...
MEHMET BARLAS
Krizler ve sertlik birilerinin de işine yarar
Bizim...
BALÇİÇEK PAMİR
Komutanın gözleri ne renk?
İki fotoğraf arasındaki...
FATİH ALTAYLI
İlle de sendromu
Merkez Bankası Başkanı en sonunda...
ERDAL ŞAFAK
Kafa dengi konuk
Dışişleri Bakanı Gül...
Hamas'ın adını anmadan kınama
Türkiye'nin, İsrail'de 10 kişinin öldüğü intihar saldırısını "meşru...
Rice 26 Nisan'da Ankara'ya geliyor
ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın uzun süreden beri Ankara'ya yapacağı...
Burası Samandıra sıkı yönetim <br>Burası Florya çarşı izni
Burası Samandıra sıkı yönetim
Burası Florya çarşı izni
22 Nisan Cumartesi oynanacak derbi öncesi Fenerbahçe cephesinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu