kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şemdinli raporunda ek görüş
Şemdinli raporunda ek görüş

Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'da meydana gelen olayları araştırmak amacıyla kurulan araştırma komisyonunun CHP'li üyeleri Ahmet Ersin ve Sırrı Özbek, komisyon raporuna ilişkin ek görüşlerini açıkladı.

Ersin, ''Hükümet ipin ucunu kaçırdığı, komisyon çalışmalarından istediği sonucu alamayacağını anladığı için komisyonu söndürmeye çalışmıştır'' dedi.

Ersin, Özbek ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, raporun doyurucu olduğunu, ancak raporda olması gerekip de olmayan unsurlara ek görüşlerinde yer verdiklerini ifade etti.

Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan'ın, 9 Kasım 2005'te Şemdinli'deki Umut Kitapevi'ndeki patlamadan sonra ''olayların lokal olmadığını'' söylediğini belirten Ersin, komisyonun kurulmasının amacının sadece kitapevindeki patlamayı araştırmak olmadığını, bölgede meydana gelen faili meçhul olayların nedenini de öğrenmek olduğunu söyledi.Patlama ve bombalama olaylarının bir merkezden yapıldığına ilişkinbilgi ve belge bulamadıklarını belirten Ahmet Ersin, ''Başbakan'ın komisyona çağrılmamış olması, komisyonun belki de daha önemli sonuçlara ulaşmasını engellemiştir'' dedi.

'ATAMALAR PARTİZANCA YAPILDI'

Bölgede, deneyimli kamu görevlileri olması gerekirken, deneyimsizlerin görevlendirildiğini öne süren CHP'li Ersin, gösteri veyürüyüşlerin yoğun olduğunu Hakkari'de çevik kuvvet ekibinin bulunmadığını söyledi. Ersin, bölgedeki atamaların partizanca yapıldığını da iddia ederek, ''Merkezde yüzlerce deneyimli vali ve emniyet müdürü bulunurken, deneyimsiz kişiler sırf kendi düşüncelerineyakın olduğu için siyasi irade tarafından buralarda görevlendirilmişler'' diye konuştu.

Ahmet Ersin, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in, komisyon çalışmaları devam ederken, komisyona gelip bilgi vermesi muhtemel kişilere ''Söyleyecekleriniz varsa bize söyleyin, komisyona konuşmayın'' diyerek tehdit ettiğini savundu.

Komisyonun Anayasa'ya aykırı kurulduğu iddiasıyla ilgili olarak daErsin, komisyon sadece Şemdinli'deki patlamaları araştırmak amacıyla kurulmuş olsaydı, 'yargı müdahale etti, komisyona gerek yok' denilebilirdi ama komisyon bölgedeki bütün olayları araştırmak amacıyla kurulduğu için bu iddia doğru değildir'' dedi.

''Komisyonun kurulmasının nedeni Sayın Başbakan'ın 'olaylar lokal değildir' demesine dayalıdır'' diyen Ersin, ''Hükümet ipin ucunu kaçırdığı, komisyon çalışmalarından istediği sonucu alamayacağını anladığı için, Van Savcısı ile ilgili tartışmalar ortaya çıktıktan sonra artık bu komisyonu söndürmeye çalışmıştır'' diye konuştu.

'KAFALARI KARIŞTIRDI'

CHP'li Ersin, Van savcısının komisyona bilgi veren 77 kişiden birinin ifadesini istemesi, Komisyon Başkanı Musa Sıvacıoğlu'nun üyelere bilgi vermeden bu ifadeyi göndermesi, savcının da iddianamesini bu ifadenin üzerine kurması ve komisyonun talebi olmadığı halde iddianameyi komisyona göndermesinin ''kafaları karıştırdığını'' söyledi. Ersin, iddianamenin, yargının ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haksız yere tartışılmasına neden olduğunu da ifade etti.

Ekonomik açıdan geri kalan bölgedeki tek ekonomik hareketliliğininkamu yatırımları olduğunu dile getiren Ersin, ''Bölgeye yapılan bütün yatırımlar, harcamalar, siyasi iktidara yakın 1-2 ailenin etkisi altında. Yani her tarafta Ali Dibo var, Hakkari'nin de Ali Dibosu var.Zaten feleğin vurduğu bu bölgeyi bir de Ali dibolar vuruyor'' dedi.

'KOMİSYON RAPORUNU ŞERHLİ İMZALADIK'

CHP İzmir Milletvekili Ersin, bir soru üzerine, raporun bugün ya da yarın TBMM Başkanlığı'na sunulacağını belirtti.''Komisyon siyasi iradenin engellemesine rağmen mi böyle bir rapor hazırladı?'' sorusu üzerine Ersin, ''aynen öyle, evet'' yanıtını verdi.

Ersin, başka bir soru üzerine komisyon raporunu şerhli olarak imzaladıklarını ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Sırrı Özbek ise komisyon raporunda, Türkiye'deki istihbari çalışmaların nasıl yapıldığına yer verildiğini söyledi.

Başka bir soru üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin, daha önce kurulan araştırma komisyonunun ''Anayasa'ya aykırı olmadığı'' yönünde karar verdiğini ifade eden Özbek, ''Bir şey olacağına inanıyor musunuz?'' sorusuna ise ''İçtüzük değişikliği yapılmadan; devlet sırrı ve ticari sır kavramı bu şekilde devam ettiği sürece meclis araştırma komisyonlarının ciddi sonuçlar alması mümkün görünmüyor'' yanıtını verdi.

Ahmet Ersin de bir gazetecinin sorusu üzerine, Susurluk sürecinin sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılmadığını savunarak, sonradan olan bütün olaylara ''Susurluk devam ediyor'' denildiğini söyledi.

'VALİ VE KAYMAKAMLAR DEVRE DIŞI KALDI'

CHP Milletvekilleri Ersin, Özbek ve Mesut Değer'in imzasını taşıyan ek görüşte, şunlara yer verildi:

''Hakkari il ve ilçelerinde meydana gelen olaylarda Hükümet görevini ihmal etmiştir. Bu ilimizde meydana gelen olaylarda, vali ve kaymakamların hiçbir inisiyatif kullanamadıkları, tamamen devre dışı kaldıkları, sivil ve askeri bürokrasinin yaptıklarına ve dediklerine bağlı kaldıkları gözlenmiştir. Hükümet bu boşluğu ve eksikliği gördüğühalde gereğini yapmamıştır.

Siyasi otoritenin, yani hükümetin bu bölgede yaşananlardan habersiz olması düşünülemez. Nitekim istihbarat raporlarından Hükümetin olaylardan haberdar olduğu doğrulanmıştır. Komisyon Başkanı ile Van Cumhuriyet Savcılığı arasındaki gizlilik kararlarını yok sayan yazışmalar yargının siyasallaştığı iddialarını güçlendirmiştir.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Müzakerelere 4 ülke engel
 Çiçek: Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın imzaları tamamlandı
 KKTC'den Rumlara protesto
 'Yeni üslere' yalanlama
 Özal anılıyor
 Tasos'tan görüşme israrı
 Partisinin ihale kıyağını basına bir bir açıkladı
 Milliyetçiliğe oynuyor!
 Baykal: Kanunu kaçıran Başbakan'dır
 'Öcalan için ip mi bulamıyor'
YAVUZ DONAT
Polatlı'nın unundan Elmadağ'ın suyundan
Sanayi ve...
METEHAN DEMİR
Bir şehidin bedeli Ankara'da mütevazi bir ev
Türkiye...
Göcek ağaçları böyle kesiliyor
Tamamı ağaçlarla kaplı olan 'Port Göcek Marina'nın bulunduğu 136 bin...
Yarış pistinde facia
Antalya'da gerçekleştirilen Otodrag 2006 Şampiyonası'nın son etabında...
Zenginlik virüsü çok tehlikelidir
Zenginlik virüsü çok tehlikelidir
1.1 milyar dolarlık servetiyle en zengin 14'üncü Türk Bülent...
Bakırköy'ün en kalabalık caddesinde kalleş saldırı
Bakırköy'ün en kalabalık caddesinde kalleş saldırı
Haftasonu nedeniyle binlerce kişinin alışveriş yaptığı Ebuzziya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu