kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Danıştay cezasını onayladı... İstanbul Tabip Odası, Birgene 3 kez geçici meslekten men cezası verdi. Birgen mahkemeye gitti. Ancak Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu aleyhine karar verdi. Aynı şekilde bir ceza daha alırsa, bağlı bulunduğu İstanbul Tabip Odasının sorumluluğu altındaki bölgede çalışamayacak.
Avrupa'ya işkence şoku
İstanbul Protokolü Nedir?

AB projesinde işkence krizi çıktı

Hâkim ve savcıların işkenceye karşı eğitilmesi projesine gölge düştü. İşkence görenlere "sağlam" raporu verdiği için meslekten men cezası alan Dr. Birgen'in organizasyonun başına getirilmesi projeye 3 milyon Euro veren AB'yi rahatsız etti.

Avrupa'ya işkence şoku

AB'nin 3 milyon Euro verdiği işkenceyle mücadele projesinin başına, işkence görenlere 'sağlam' raporu verdiği için "meslekten men cezası" alan Nur Birgen atandı.

Avrupa Birliği'nin 3 milyon Euro destek verdiği, işkenceyi önlemek için hakim, savcı ve doktorların eğitimini öngören projeye, "Burası Türkiye" dedirten skandallar damgasını vurdu. Proje, Türk hekimlerinin 10 yıllık deneyim sonucu hazırladığı, işkenceyi önlemek için bilimsel ve hukuki tedbirleri içeren "İstanbul Protokolü" nü uygulamaya geçirmek amacıyla hazırlandı. Türkiye'de 5 hekimin organizasyonu sonucu 15 ülkeden uzmanların işbirliğiyle geliştirilen "İstanbul Protokolü", 1999'da Birleşmiş Milletler'e sunulmuş, BM İnsan Hakları Komisyonu'nun
52 üyesi tarafından değiştirilmeden kabul edilmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de kriter olarak dikkate aldığı protokol kapsamında, Türkiye'deki hakim, savcı ve doktorların işkenceyle mücadele konusunda eğitilmesi için bir proje hazırlandı. Avrupa Birliği, projeye 3 milyon Euro maddi destek verdi.

ŞAŞIRTAN ATAMA
Ancak projenin yürütücüsü olan Adli Tıp Kurumu'nun Başkanı Dr. Keramettin Kurt, kurumun 3'üncü İhtisas Kurulu Başkanı olan ve adı 3 ayrı işkence vakasına karışan Nur Birgen'i atadı. Birgen, Yeni Demokrasi Hareketi binasını işgal edildikleri için gözaltına alınan gençlere, işkenceye uğradıkları halde "sağlam" raporu vermiş, bu nedenle meslekten geçici olarak men cezası almıştı. Birgen'in adı daha sonra ise, cezaevinde açlık grevi nedeniyle Wercnicke-Korsakof hastalığına yakalanan Aslıhan Gençay ile Bekir Balyemez'e önce "Cezaevinde iyileşemez", sonra da "İyileşti, cezaevinde kalabilir" şeklinde rapor vermişti. Türk Tabibler Birliği İstanbul Şubesi, bu olaylar nedeniyle Birgen'e 3 kez geçici olarak meslekten men cezası vermişti.

PROTOKOL NEREDE?
Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), İstanbul Protokolü'nün "işkenceye karşı" bir proje olduğunu belirtip, Birgen'in organizasyonun başına getirilmesine tepki göstererek eğitim projesinden çekildi. Bu olayın şoku altında, 23-24 Mart tarihleri arasında Ankara'da hakim ve savcılara ilk eğitim toplantısı düzenlendi. Ancak, eğitime katılanlara, TTB ve TİHV antetli, "İstanbul Protokolü" dağıtılmadı. AB Türkiye temsilciliği, durumu Brüksel'e "eğitimin İstanbul Protokolü yerine, hakim ve savcıların bilgisi dahilindeki hukuki konulardan seçildiği, interaktif çalışma yapılmadığı, toplantının amacına ulaşmadığı" şeklinde rapor etti. Türkiye genelinde 1000 savcı ve 500 hakimin katılması planlanan eğitim çalışması, Ankara'da başarısız geçen toplantıdan sonra 6 şehirde daha düzenlenecek. Ardından 1000 doktorun eğitimi başlayacak. Ancak AB'nin devam edip etmemeyi yeniden değerlendirdiği belirtiliyor. Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Keramettin Kurt ile 3. İhtisas Kurulu Başkanı ve proje yöneticisi Nur Birgen, SABAH'ın konuyla ilgili sorularını yanıtlamaktan kaçınırken, Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Metin Bakkalcı, şunları söyledi: "Bizi projeye eğitici olarak AB davet etmişti. Ama, projenin başına işkence ile ilgili meslekten men cezası almış bir kişinin getirilmesi nedeniyle, çekildik. Kimse neden çekildiğimizi sormadı. Ankara'daki toplantıda da İstanbul Protokolü dağıtılmamıştır. AB'ye olumsuz rapor bir yana, atılan adımlar boşa çıkıyor. Üzgünüz."

ZÜLFİKAR ALİ MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Zenginlik virüsü çok tehlikelidir
 Bakırköy'ün en kalabalık caddesinde kalleş saldırı
 Eski Vali: JİTEM'le çalıştık
 Diyarbakırlı kadınların koruyucusu
 Ölümcül şova Türk doktor
 Bağış blokajı 8 yıl sonra kalktı
 9 DTP'li tutuklandı
ALİ KIRCA
Yurttaşlık bilgisi...
Yurtseverlik yeni mi icat...
YILMAZ ÖZDİL
Lale...
Mazhar Fuat Özkan'ın yeni şarkısı...
ERGUN BABAHAN
Yanlış mekân yanlış üslup
Cumhurbaşkanı Sezer'in Harp...
MEHMET BARLAS
Tayyip Erdoğan
Necdet Sezer
ve Turgut...
UMUR TALU
Memleket nere!
Biri dört, biri iki yaşında, iki...
ERDAL ŞAFAK
e-demokrasi
İngiltere eski Başbakanı...
MEHMET ALTAN
AK Parti Şemdinli'de mi vuruldu?
TBMM Şemdinli...
Ahlaksız teklif
SABAH, AB kulislerindeki çarpıcı iddiayı açıklıyor:...
'Türkiye bağlantısı'
Nükleer çalışmaları nedeniyle dünyanın tepkisini üzerinde...
Kadıköy'de hodri meydan: 4-2
Kadıköy'de hodri meydan: 4-2
Galatasaray, Kadıköy'e Fenerbahçe'nin 3 puan önünde lider gidiyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu