kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Filiz Akin @ SABAH
 

Kanserden korunmak için

İlhan İrem'in tekrar moda olan bir şarkısı var. Hani "Sensizliğin acısını bilemezsin. Sen hiç sensiz kalmadın ki" der. Ben de Kanser Haftası'nın açılışında "Sen kanser hastasının yaşadıklarını bilemezsin. Sen hiç kanser olmadın ki" diye başlamak isterdim. Çünkü her dakika kanserle uğraşan bilim adamları, onun sadece hastalık yüzünü görüyor. Ama bilin ki en büyük yıkım, en büyük sıkıntı, kişinin ilk duyduğu an... O an dünyalar başına yıkılıyor. Kontrolden çıkmış gözyaşları ile mücadele ederken, şaşkın, çaresiz; doktorun yüzünde; kelimelerin arasına sıkışmış bir umut ışığı arıyor. Bir de "altı veya üç aylık ömrünüz var" dendiğini düşünün. Bence çöküş o an başlıyor ve vücut salgılarıyla kendini ölüme programlıyor. Tabii ki hekimlerden her seferinde empati kurup kahrolmasını bekleyemeyiz. Ama "Bunu söylemenin bir üslubu olmalı; milyonda bir umut taşımalı" diye dert yanıyorum Prof. Dr. Murat Tuncer'e (Kanserle Savaş Dairesi Başkanı). O da "Bu sahneyi hiç yaşamasalar daha iyi değil mi?" diyor. "E tabii ki" diyorum. "O zaman sigara içmesinler" diyor. Çünkü dünyadaki ölümlerin birinci sebebi kalp ve damar hastalıkları, ikincisi kanser...

HARİKA İLAÇ
"Haydi Sabah okurlarına kansere karşı harika, bedava bir ilaç tavsiye edelim. Sigara içmesinler!" diye vurguluyor. Çevre ve yaşam koşullarında toksik etkilerin artmasıyla kanser çığ gibi büyüyerek her ailenin hayatına girmek üzere. Korkmak yerine tehlike sinyallerini ciddiye alıp; olmamak için çalışmalıyız. Hava, su gibi ihtiyaçlarımız kanser tetikleyen unsurlarla doldu. Daha çok temiz hava ve temiz suların olduğu bölgelerde yaşayabilsek. Antibiyotikli hayvansal gıdalar, hormonlu sebzeler yerine, beyaz et olarak doğal ortamda yetişmiş tavuk, balık, organik sebze meyve yiyebilsek. Katı yağlar yerine az zeytinyağlı kullanılsa, aşırı tuz, şeker, unlu kimyasal katkılı maddelerden uzak durabilsek. Erken teşhisin hayat kurtardığını unutmamak, kontrolleri zamanında yaptırmak lazım. Kronik endişe hali, stres, hele öfke, kızgınlıkları halledemeyenler yardım almalı. Zayıflayan sistem dışarıdan mikrop, virüs, olmasa da hastalanıyor. Kendi içimizden anarşist hücreler çıkıyor. Bunlar kısa sürede örgütlenip terör uygulayarak vücudumuzu parçalamaya çalışıyorlar. Yalnız değiliz. Doktorlar, cerrahlar, ilaçlar var.

ASLA KORKMAYIN
Aslında tedavisi olan bir hastalık. Beni örnek görebilirsiniz. Arkadaşlarım ölecek diye beni son defa görmek için Amerika'ya gelmek istiyordu. Sapasağlam karşınızdayım. Ben sizi korumak için ciddiye almanızı, iyi alışkanlıklar edinmenizi istiyorum. Not: Burslarıyla eğitimi destekleyen Kavram Dershaneleri'nin ödül töreninde Atatürk'ün ülkeyi emanet ettiği gençleri gördüm heyecanlandım. Dönüşte bana ilaç olur diye Kars balı hediye eden şoförlerinin inceliğinden etkilendim. Şarkıları dinlerken yeni imajıyla Nilüfer'i düşünüp, "Aşkın her türlü kıpırtısını hatırlamak isteyenlere 15 nisan konserini kaçırmayın" diyeyim derken onu gördüm. Bebek Yokuşu'ndan inerken okul bahçesinde çocuk kahkalarıyla büyüyen muhteşem çiçekleriyle manolya ağacını... Bu sene ilk defa tomurcuklandığını fark etmedim. Hayat her şeye rağmen güzel. Geç kalmamalı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Her şeye boş veriyoruz   / 01-04-2006
 Mimozalar açarken   / 25-03-2006
 Arnavutköy'de köfte ısmarlamak istiyorum   / 18-03-2006
 Oyunculuk üzerine   / 11-03-2006
 Evrenin bir bilgisayarı var   / 04-03-2006
 Kırmızı ışıkta beklerken   / 25-02-2006
 Bir Yudum İnsan   / 18-02-2006
 Tebrik mi geçmiş olsun mu?   / 11-02-2006
 Yıldızını seçmek   / 04-02-2006
 Çocuklar ve geleceğimiz   / 28-01-2006
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Turist gelmez ha!
En son ne zaman bir hayvanla sevgi...
FİLİZ AKIN
Kanserden korunmak için
İlhan İrem'in tekrar moda olan...
Organik tarım doğayı koruyor
Türkiye'nin en büyük organik gıda zinciri City Farm'ın Genel Müdürü Sinan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.