kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 
Turist gelmez ha!
Duygu sömürüsü

Turist gelmez ha!

En son ne zaman bir hayvanla sevgi alışverişinde bulundunuz? Ne bileyim, örneğin, sokak kedisine "Pisi pisi" demişliğiniz var mıdır yakınlarda. Evinde kedi köpek besleyenlerden bahsetmiyorum, sözüm size değil. Darıca Hayvanat Bahçesi'nin sahibi Faruk Yalçın ile konuşuyoruz. "Çok umutsuzum, çok" diyor. "Allahtan yeni nesil yetişiyor. Yoksa şimdiki büyüklerin hayvan sevgisine sahip olmaları pek de mümkün değil." Üniversiteden yeni mezun gençler geliyormuş hayvanları görmeye. Kimi demir çubuklarla vahşi hayvanları dürtmüş, kimi taş atıp yavru bir timsahı öldürmüş. Şimdi sıkı durun. Bazı ziyaretçiler yanlarında zehirli yiyecek getirip maymunlara atmış. Kaç maymun telef olmuş. Korku filmi gibi değil mi? Bir insan bir canlıya neden zarar verir? Bilerek isteyerek, dünyanın mucizesi olan bir canlının canını niye yakar? Cevabını bilmiyorum. Ama Faruk Yalçın'ın da dediği gibi yetişen yeni nesilden bu nefreti atmanın yolunu biliyorum. Her gün gazetelerde liselerdeki şiddeti okuyoruz. Kimse kusura bakmasın ama ben hayvan, dolayısıyla canlı sevmeyen bir toplumun uzantısı olarak görüyorum olan biteni. Küçük bir çocuk düşünün. Minnacık bir kedi yavrusuyla ilgilense onu yedirse, içirse, gelişimini izlese, beraber oyunlar oynasa, birlikte büyüse. Siz o çocuğun, mahalledeki yaşıtlarına katılıp bir kedinin kuyruğuna teneke bağlayacağına inanır mısınız? O çocuğun ödü patlamaz mı bunca emek verdiği, sevdiği, her şeyini paylaştığı bir canlının zarar görmesinden... Sevgiyle büyütmek diyoruz ya... İnanın bazen ailelerin çocuklarına göstermedikleri sevgiyi, şefkati, bir köpek, bir kedi, bir balık, bir kuş verebilir.

***

Yer: Marmara Adası. Tarih: 1978 5 yaşında bir kız çocuğu tek başına sahilde oynuyor.Oyununa öylesine dalmış ki, poposuna değen dalgaları birinin attığı su sanarak arkaya doğru sesleniyor. "Yapmaaaa"!.. Kovasını kumla doldurup, içine biraz da su katıyor, kürekle üzerini düzlerken yüzündeki gülümseme, işini ne kadar ciddi yaptığının göstergesi adeta. Dalga bu, rahat durur mu? Sarı fırfırlı mayolu popo büyük uğraşlarla eğilip kalktıkça dalga oyununu oynuyor. Soğuk sular miniği tekrar rahatsız ediyor. Küçük kız, büyük bir kızgınlıkla arkasına dönüp "Yapmaaaa dedim" diye bağırırken olan oluyor. Dengesini bir anda kaybedip ayak bileğini geçmeyen sulara gömülüyor. Hem ıslandığı hem de suçluyu bulamadığı için ağlamaya başlayan miniğin imdadına biri yetişiyor. Mayosundan tutup kuru yere çekilen minik, içini çeke çeke ağlıyor ve kendini soğuk sudan kurtarana sarılıp uzun süre öyle kalıyor. 5 yaşındaki bendim. Beni suyla oynarken uzaktan kontrol edip, ağlamaya başladığım anda yanıma koşan ise boyumdan büyük bir av köpeğiydi. İsmi Çan'dı. Saatlerce deniz kıyısında oynardım. Çan beni rahatsız etmeyecek uzaklıkta oturup, gözlerini ayırmadan bakardı. Ne zaman ki denize adım atsam, o heybetli hayvan, ayağa kalkıp, olduğu yerden tek bir "Hav" çekerdi. Nasıl korkardım anlatamam. Hem sever hem de çekinirdim. Hem arkadaşım... Hem babam gibiydi. Bizim aile oturdukları yerden Çan'- ı ve beni filme çekerlerdi. Öldüğünü söylemediler bana. Babam bir çobanın yanına verdiğini, orada kırlarda bayırlarda koştuğunu anlattı. İnandım. Bugün herkese gülen gözlerle bakmamı sağlayan Çan'dır. Sevmesini öğretti bana. Sarılmayı. Karşı tarafa ne yaparsanız yapın, sevginin bitmeyeceğini, güveni.

***

Fazla iyimserim Sevgi her şeyi halleder diye düşünüyorum. Gülümseyerek başlamak lazım. Ne nefret kalır, ne şiddet... İşte bu yüzden yine işi dönüp dolaşıp annelere geliyor. Hani uçaktaki anons gibi. Tehlike anında, önce kendi maskenizi, ardından çocuğunuzun maskesini takın. Yani önce kendinizi sağlama alın, ardından çocuğunuzu. İşte bu yüzden anneler diyorum. Çocuklarınızı hayvanlarla tanıştırın. Canlılarla sevgi alışverişinde bulunmalarını sağlayın. İmkanınız varsa eve alın, yoksa mahallenin kedisini beslemesine izin verin. Darıca Hayvanat Bahçesi'ne götürün. Mecidiyeköy'den servisleri kalkıyor. Çocuğunuza sevmeyi öğretin. Kendisinden başkasını sevmeyi.
Not: 12 Nisan'da Ankara'da bir yürüyüş var. İşkence edilip öldürülen köpekler için hayvanseverlerin düzenlediği bir protesto bu. Uluslararası Hayvan Hakları Örgütleri'nin de katılacağı bu yürüyüş öncesi bakın yabancı dernekler ne açıklama yapmış. "Köpek katliamlarını durdurun yoksa turist gelmez." Ne kadar acı verici değil mi? Adamlar öylesine üçüncü dünya ülkesi gibi görüyorlar ki bizi, her şeyi paraya bağlayarak çözmeye çalışıyorlar. Haklı tarafları yok değil tabii. Ama katliamı "Turist gelmeyecek" diye değil, olması gerektiği için durduralım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir kurbağa cinnet geçirirse   / 01-04-2006
 Önce insanım işte kimse kusura bakmasın   / 25-03-2006
 Öldür gitsin...   / 18-03-2006
 Yattığım yerde kilo veriyorum, inanın   / 11-03-2006
 Kalkın benim yerime oturmuşsunuz   / 04-03-2006
 Midye kaplarıyla İstanbul'u anlattı   / 25-02-2006
 Çocuğu da telefonla yaparsın   / 18-02-2006
 Bir haftada temizleniyoruz   / 11-02-2006
 Bir gece yarısı eğlencesi   / 04-02-2006
 Eş durumundan...   / 28-01-2006
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Turist gelmez ha!
En son ne zaman bir hayvanla sevgi...
FİLİZ AKIN
Kanserden korunmak için
İlhan İrem'in tekrar moda olan...
Organik tarım doğayı koruyor
Türkiye'nin en büyük organik gıda zinciri City Farm'ın Genel Müdürü Sinan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.