kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Societe Generale, ya Şeker'i tadacak ya Deniz'de yüzecek

Fransız Societe Generale, 30 kişilik bir ekiple İstanbul'a kamp kurdu. Satın alma timi dün Şekerbank ve Denizbank için temaslarda bulundu.

Biz neyi tartışırsak tartışalım yabancı sermayenin Türkiye'ye ilgisi artarak devam ediyor. Kimse siyaseti ya da Merkez Bankası'nı konuşmuyor. Yabancıların ilgisini en çok bankalar çekiyor. Her gün bir başka Türk bankası ile ilgili satış veya hisse devri haberi gazeteleri süslüyor. En çok ilgi çekenlerden biri de Denizbank. Zorlu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren banka için JP Morgan'a muhtemel ortaklık ve satış görüşmeleri için daha önce yetki verilmişti. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş birkaç gün önce yaptığı açıklamalarla satış görüşmelerini doğrulayarak ne zaman sona ereceğinin sinyalini de verdi. Ateş'e göre Mayıs ayında görüşmeler sonuçlanacaktı. Bir süredir ben de Finansbank ve Şekerbank ile başlayan yazılarımla bankacılık sektöründeki satış görüşmeleri konusunda edindiğim bilgileri okuyucularımla paylaşıyorum.

Deniz'e
talip 4 grup var
Bugün de Denizbank konusunda edindiğim bazı bilgileri size aktarmaya çalışacağım. Denizbank'ın satışı için şu anda görüşme yürütülen yabancı banka sayısı dört. Fransız Societe Generale, İtalyan Intesa, Belçikalı Dexia bunlar arasında yer alıyor. Ayrıca bir de İngiliz bankası ile görüşmelerin devam ettiği bildiriliyor. Tam bu noktada bankacılık sektöründeki satış ve ortaklık gelişmelerini yakından takip eden bir dostumun verdiği sinyal beni Fransız Societe Generale'ye yöneltti. Bu dostumdan aldığım bilgilere göre Fransız Societe Generale Bank, 30 dolayında kişiden oluşan ekibiyle İstanbul'a kamp kurmuş durumda. Ekip, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in söylediği gibi Mayıs ayı içerisinde görüşmeleri sonuçlandırmak için harıl harıl çalışıyor. Dün de Fransız bankanın satın alma ekibinin günün tamamını Citibank'ın Akaretler'deki binasında geçirdiğini öğrendim. Anlaşılan her ekip bir adım öne geçmek için uğraşıyor. Denizbank'ın piyasa değeri 2.8 milyar dolar civarında bulunuyor. Bankanın yüzde 25'lik hissesi halka açık durumdayken kalan yüzde 75'lik hisse ise Zorlu Holding'e ait durumda. Ancak Fransızların ilgisi sadece Denizbank ile sınırlı da değil . Bankacılık sektöründeki birleşmeleri yakından takip eden dostumun söylediğine göre Societe Generale, Şekerbank için de ilgisini sürdürüyor. 1 milyar YTL piyasa değeri olan Şekerbank'ın son listeyi belirleme çalışmaları sürerken Societe Generale'nin veri odasına girececek dört banka arasına girmek için çaba sarf ettiğiği anlaşılıyor. Şekerbank da Rabobank ile yaptığı görüşmeler olumlu sonuçlanmayınca yeniden satış için görüşmeye başlamıştı. Sekiz banka Şekerbank'a talip olurken dördünün son listeye alınacağı bilgisini daha önceki yazılarımda vermiştim. Şu ana kadar Yunan Eruoabank ve İngiliz Standard Bank plc'nın veri odasına girmesi kesinlik kazanmıştı.

Genç
nüfus cezbediyor
Bankacılık sektöründeki satın almalar bununla da bitmeyecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan banka satışları bu yıl da Finansbank ile devam etti. Yunanlıların başka Türk bankalarını almak için de sırada olduğu sürekli konuşuluyor. Eurobank ve Alphabank Türkiye'ye ilgisi olan Yunan bankaları arasında sayılıyor. Denizbank, Şekerbank, Tekfenbank, MNG Bank, Oyakbank'ın şu an bankacılık sektöründe ortaklık veya hisse satışı için görüşmeler yapan bankalar olduğu kaydediliyor.
70 milyonu genç nüfusu ile Türkiye sadece bankalar için değil tüm sektörler için cazip durumda bulunuyor. Özellikle patlayan emlak sektörü ve bununla birlikte hızlanan konut kredileri de bankaları olumlu etkilemiş durumda. Bir de mortgage kanunu çıkar ve aktif olarak işlemeye başlarsa finans sektörü çok daha olumlu etkileneceği yorumları ağırlık kazanmaya başladı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İşte size seçim alametleri   / 12-04-2006
 Gökova Körfezi   / 11-04-2006
 Şekerbank'a ikinci görücü: Standart Bank   / 09-04-2006
 Şekerbank'a da yabancı damat   / 08-04-2006
 Hüsnü Özyeğin sol gösterip sağ vurdu   / 07-04-2006
 Erdem Başçı havaya girmiş   / 04-04-2006
 Büyüme rakamları şaşırttı   / 01-04-2006
 Piyasa 'baron'ları iş başında   / 30-03-2006
 Danıştay Genel Kurulu Rekabet'in itirazını reddetti   / 29-03-2006
 Ucuz uçuşlar rekabet ihlali mi kıyasıya rekabet mi?   / 28-03-2006
MELİHA OKUR
Kürtler ve Araplar filoları kurdu şoför ölümleri...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Societe Generale, ya Şeker'i tadacak ya Deniz'de...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Tüpraş'ın ve Erdemir'in parası bugünü kurtardı, peki ya...
Bu fotoğraftan on dakika sonra öldü
İstanbul Adliyesi önünde bir avukatla tartışan başkomiser İsmail...
Rahip cinayetine müebbet istendi
Rahip Santoro'yu öldürdüğü iddia edilen O.A., yaşının küçük olması...
Şemdinli adaleti zedeledi
Şemdinli adaleti zedeledi
Cumhurbaşkanı Sezer, Harp Akademileri'nde sert mesajlar verdi:...
İslam Konferansı'nda kadının yeri 436'da 5
İslam Konferansı'nda kadının yeri 436'da 5
İstanbul'daki İslam Konferansı Örgütü toplantısına katılan 436...
IMKB
E: 42.505 D:% -0,90
DOLAR
S: 1,343 D:% -0,037
EURO
S: 1,627 D:% -0,215
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu