kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Roth, Elkatmış ile görüştü
Roth, Elkatmış ile görüştü

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Türkiye'deki terör olayının, terör örgütü PKK'nın çıkarttığı bir olay olduğunu ifade ederek, ''PKK'nın Avrupa'daki finansal desteği önlendiği zaman terör de önlenmiş olacaktır'' dedi.

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Elkatmış'ı TBMM'de ziyaret etti.Elkatmış, Roth'a, kendisinin ve partisinin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemesi nedeniyle teşekkür etti.

Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda Türkiye'de olumlu gelişmeler yaşanırken,
bu konuda dünyada yaşanan gelişmelerin iyi olduğunun söylenemeyeceğini ifade eden Elkatmış, ABD'de 11 Eylül saldırılarından sonra dünyanın dengesinin değiştiğini ve insan haklarıkonusunda geriye dönüş yaşandığını kaydetti.

Irak savaşında yaşananları herkesin bildiğini, Irak ve Filistin'deyaşananların kabul edilemeyeceğini dile getiren Elkatmış, ''Oralarda oluk oluk insan kanı akarken, dünyanın insan haklarından bahsetmesi mümkün değildir ve buna da hakkı yoktur'' dedi.

VİCDAN TESTİ

Mehmet Elkatmış, Almanya'daki Türklere ''vicdan testi'' diye bir test uygulandığını ve buna Roth'un karşı olduğunu düşündüğünü ifade ederek, cami önlerinde insanların sorgulandığını, tedirgin edildiğini vurguladı. Elkatmış, Belçika'da da Türklere yönelik baskılar uygulandığını belirtti.
İslam dünyasını rahatsız eden karikatür krizini de değerlendiren Elkatmış, Peygambere yönelik bu saldırıların Müslümanları üzdüğünü söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Elkatmış, Avrupa'nın terör örgütü PKK ve onun uzantısı Kongra-Gel'i terör örgütüolarak kabul etmelerine rağmen, terör örgütünün yayın organı Roj TV'nin başka Danimarka olmak üzere Avrupa'da yayın yaptığını anımsattı.

CIA'nın, uçaklarla insanları başka ülkelere götürüp orada işkence yaptığını ifade eden Elkatmış, ''Dünyada insan haklarını tam olarak uygulamak hepimizin insani görevidir. Türkiye'de bunları sağlamak içinbüyük uğraşlar veriyoruz. Bu konuda birçok reformlar yaptık ve bunlarıuygulamaya başladık'' diye konuştu.

Türkiye'deki terör olayının, PKK terör örgütünün çıkarttığı bir olay olduğunu ifade eden Elkatmış, terör örgütünün Avrupa'daki finansal desteği önlendiği zaman terörün de önlenmiş olacağını kaydetti.

'HUKUK DEVLETİ ÇERÇEVESİNDE SÜRDÜRÜLMELİ'

Bir haftalık Türkiye ziyareti çerçevesinde yarın Diyarbakır'a gideceğini dile getiren Roth, Elkatmış'ın, insan hakları konusunda büyük bir erozyon yaşandığı konusundaki düşüncelerine katıldığını kaydetti.
Roth, CIA'nın gizli uçaklarla insanları cezaevlerine götürüp işkence yapmasının kabul edilemeyeceğini ifade ederek, ''Bunlar, demokratik hukuk devleti anlayışına zıt olgulardır. Teröre karşı sürdürülen mücadele, hukuk devleti çerçevesinde sürdürülmelidir'' dedi.
Avrupa'daki Müslümanlara yönelik uygulanan testin Almanya'da uygulanmadığını, sadece Almanya'nın 16 eyaletinden olan bir eyalette uygulandığını vurgulayan Roth, Almanya'da bu teste karşı bir çok kişinin bulunduğunu ve uygulamanın Alman Anayasası'na da aykırı olduğunu anlattı.

'ZORLAYARAK DEĞİŞİM İSTEMİYORUZ'

Claudia Roth, Almanya ve Türkiye'de insanların kendi ana dillerinde konuşma hakkına sahip olmaları gerektiğini düşündüğünü belirterek, şunları kaydetti:

''Kilisede, sinagogda ya da camide o ülkenin dili konuşulacak diyesınırlama yapılmamalı. Herkes istediği anadilini konuşabilmelidir ve bu Türkiye için de geçerlidir. Ancak özellikle üzerinde durduğumuz konu ise okullarda çocukların ana dillerinin dışında oradaki geçerli olan dili, mesela bizim durumumuzda olduğu gibi Almancayı da iyi konuşabilecek düzeye gelebilmeleridir. Bu konuda büyük eksiklik var.

Bu, Türkiye'den gelen ailelerin çocuklarında eğitim şartları açısındanbüyük bir olumsuzluk nedenidir. Zorlayarak değişim elde etmek istemiyoruz. Biz insanlara fırsatlar vererek, teklifler sunarak ilerlemek istiyoruz.''

Roth, İslam dünyasını rencide eden karikatürlerin rahatsız edici olduğunu ifade ederek, basın özgürlüğünü kabul ettiklerini, ancak yayın organlarının önlerine gelen her şeyi yayınlamak zorunda olmadıklarını kaydetti.

Türkiye'de son günlerde yaşanan olayların kendilerini üzdüğünü vurgulayan Roth, bu olayların ''Acaba Türkiye'de reform süreci duraklamaya mı başladı?'' sorusunu akla getirdiğini bildirdi.

'TÜRKİYE'NİN DURUMU ENDİŞELENDİRİYOR'

Roth, şöyle konuştu:

''Milliyetçi ve ırkçı olaylarla karşılaşıyoruz. Şiddet tırmanıyor,ölüm olayları oluyor. Silahların susması gerektiği konusunda başka alternatifin olmadığı da bir gerçektir. Kürt sorununa ilişkin sizinle daha önce de fikir alışverişinde bulunduk. Kürt sorunu konusunda siyasi bir sivil perspektifin oluşması ve konunun bu yöntemle çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Türkiye'nin şu andaki durumu bizleri endişelendiriyor.

Muhafazakar ve laik kesim arasındaki uçurumun gittikçe büyüdüğü konusunda endişe var. İnanan insanlarla, diğer insanlar arasındaki çatışmaların kontrolden çıkmasını, elimizdeki bütün imkanlarla engellemeliyiz. Bunlar entegrasyonun ve demokratikleşmenin ana şartlarıdır.''

Şemdinli olayları ve Terörle Mücadele Yasası hakkındaki son bilgileri almak istediğini ifade eden Roth, Elkatmış'ı, Kapadokya'dakievinde de ziyaret etmek istediğini sözlerine ekledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Hükümet'ten Sezer'e tepki
 Erdoğan'a yumurtaya 1 yıl ceza
 Danıştay'da seçim ertelendi
 'İyileştirmenin sonu yok' dedi ve topu Meclis'e attı
 'Bir millet olarak Kürt devleti hakkımız'
 Erdoğan: Önce Galataport bitmeli
 Erdoğan Güneydoğu halkıyla buluşacak
 Roth'a da izin çıktı
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Fıkıh ilmine olan ilgi
Vakit gazetesindeki haberi...
YAVUZ DONAT
İtalya, Almanya ve Hakkâri
Kadere bak... Önce Almanya'da...
Bu fotoğraftan on dakika sonra öldü
İstanbul Adliyesi önünde bir avukatla tartışan başkomiser İsmail...
Rahip cinayetine müebbet istendi
Rahip Santoro'yu öldürdüğü iddia edilen O.A., yaşının küçük olması...
Şemdinli adaleti zedeledi
Şemdinli adaleti zedeledi
Cumhurbaşkanı Sezer, Harp Akademileri'nde sert mesajlar verdi:...
İslam Konferansı'nda kadının yeri 436'da 5
İslam Konferansı'nda kadının yeri 436'da 5
İstanbul'daki İslam Konferansı Örgütü toplantısına katılan 436...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu