kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Yeni savaş alanı (1)

Gündelik olayların sıkıntısı ülkeyi en olmayacak zamanda, artan ölçüde içine kapalı hale getiriyor. Türkiye zaten dış dünyayı anlamak, oranın aynasında kendini evhama kapılmadan değerlendirmek gibi
alışkanlıkları güçlü olmayan bir yer. Üstelik Darfur'a giderek Müslüman Afrikalılar'a yönelik ırkçı kıyım örgütleyen Sudan hükümetini kuyudan çıkarmaya çalışabilen bir iktidar partisi var. Ana muhalefeti ise sınırsız bir sorumsuzlukla hareket eden tiynette.
Böylesine imamlara sahip bir cemaatin kafasının karışık, şagülünün kayık olmasına şaşmamak gerek. Bu zaaf biraz kötü niyet, biraz da sığlığın katkısıyla dünyanın tüm boyutlarıyla kavranmasını engelliyor. Kapalı devrede üretilen tartışmalar ise ülkenin çok kritik bir zaman diliminde önündeki seçenekleri tüm boyutlarıyla görememesine neden oluyor.
11 Eylül küresel dinamiklerin ve Arap İslam dünyasının öznel zaaflarının sonucunda ortaya çıkan bir örgütün bilinçli siyasi eylemiydi. Eylem dünyadaki siyasal gerçekliği derinden etkiledi. Türkiye eylemin arka planını, ideolojik çerçevesini ve hedeflerini anlamaktansa çeşitli komploları tartışmayı tercih etti.
Bu eylem üzerine ABD'nin tercih ettiği dehşet verici yanıt, işleri daha da karıştırdı. Irak'taki savaş, Ortadoğu'daki yerleşik ancak kırılgan, suni ve adaletsiz dengeleri yıktı. Savaşla gelen fiyasko, sonu belirsiz bir kargaşa döneminin önünü açtı. Dahası ABD'nin küstahlığı ve başarısızlığı genelde Batı'nın dünya siyasetindeki meşruiyet zeminini daralttı. AvrupaOrtadoğu arasındaki asırlar ötesine uzanabilen kan davasını canlandırdı.

Mazlum
psikolojisi ve öfke...
Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde artan ırkçılığı, bir zamanlar Bosnalı ya da Kosovalı Müslümanlar'a desteklerini kitlesel olarak göstermiş toplumlardaki İslam fobisini de hem bu odaktan, hem de küreselleşme bağlamında değerlendirmek gerekecek. Avrupa'da ekonomik ve sosyal güvensizlik siyaseti hırpalarken, çoğu Müslüman göçmenlerin iç hasım/düşman gibi algılanmasını kolaylaştırıyor.
Ortadoğu'da emperyalist döneme, hatta Haçlı seferlerine kadar giden bir mazlum psikolojisinin yarattığı öfke ise patlıyor. Avrupa'daki Müslüman nüfuslar üzerinden bu öfke tarihi hasmın coğrafyasına da taşınıyor. Madrid ve Londra'daki terör eylemlerinin yerel kaynaklı olduğunun anlaşılmasıyla I rak Savaşı ile Avrupa'daki bu yeni çatışma arasındaki bağlantı da netleşiyor.
Londra'daki Chatham House'ın Araştırma Müdiresi ve dünyanın en önde gelen Ortadoğu uzmanlarından Rosemary Hollis durumu şu şekilde değerlendiriyor: "Avrupalılar geriye dönüp baktıklarında, yirminci yüzyılın sonlarının, İkinci Dünya Savaşı ile bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu olan alanı içine alacak ve şimdi de Avrupa Birliği olan alana yayılacak bir mezhep ve din savaşı arasındaki bir ara dönem olduğunu görecek. Bu daha ziyade bir iç savaşa benzeyecek." Hollis'e göre "çatışmalar, kimlik üzerinden yaşanacak, kurbanları hoşgörü ve toplumsal uyum olacak". Ancak asıl nedeni ezelden ebede değişmediği varsayılan kimlikler ya da din farklılıkları olmayacak. Hatalı siyasetlerin yarattığı boşluk yeni bir güç dağılımı mücadelesini kışkırtacak. Bu kavgada kitleyi harekete geçirmek için kullanılacak dil, dinsel/dinci, mezhepsel veya etnik farkı vurgulayacak.
Türkiye'nin tarihsel çizgisinin özgünlüğünün önemi ve becerebilirse, oynayabileceği rolün çerçevesini de bu dinamik belirleyecek.
Okurların Paskalya ve Pesah'ını kutlarım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kafa karışıklığı   / 09-04-2006
 İsraf   / 06-04-2006
 Birlik!   / 02-04-2006
 Sarkaç   / 30-03-2006
 Gelecek referandum   / 26-03-2006
 Kasvet   / 23-03-2006
 Sıradışı bir vatandaş   / 19-03-2006
 Çıkmaz yolun yolcusu   / 16-03-2006
 Dağılma   / 12-03-2006
 Temizlik gereği   / 09-03-2006
SOLİ ÖZEL
Yeni savaş alanı (1)
Gündelik olayların sıkıntısı ülkeyi...
Kaldı 39 fırın
Kaldı 39 fırın
Dünya 114'üncüsü Azerbaycan ile özel maçta yenişemedik. 10...
Türkiye'nin maçları Türkiye'nin kanalında izlenir
Türkiye'nin maçları Türkiye'nin kanalında izlenir
Azerbaycan-Türkiye maçı atv farkıyla ekranlara geldi. 2008 Avrupa ve...
'İyileştirmenin sonu yok' dedi ve topu Meclis'e attı
'İyileştirmenin sonu yok' dedi ve topu Meclis'e attı
9. Uyum Paketi'ni "Sessiz devrime devam" diye açıklayan Gül,...
Şemdinli adaleti zedeledi
Cumhurbaşkanı Sezer, Harp Akademileri'nde sert mesajlar verdi:...
İslam Konferansı'nda kadının yeri 436'da 5
İstanbul'daki İslam Konferansı Örgütü toplantısına katılan 436...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu