kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu Tasarısı kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında birleştiren Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu Tasarısı kabul edildi.

Kanuna göre, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK kaldırılarak, yerine Sosyal Güvenlik Kurumu oluşturulacak.

Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK'nın merkez ve taşra teşkilatlarında kadrolu görev yapan personeli ile taşınır ve taşınmaz mal varlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilecek.

Kanuna göre, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK kaldırılarak, bunların yerine ''Sosyal Güvenlik Kurumu'' oluşturulacak.
Kurum; yönetim kurulu, genel kurul ve başkanlıktan meydana gelecek.Kurumun en yüksek karar organı olan yönetim kurulu, 10 üyeden oluşacak. Başkan ve başkan yardımcısı dışındaki yönetim kurulu üyelerinin görev süresi 3 yılla sınırlanacak.

Genel Kurul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı veya müsteşarının başkanlığında, çeşitli bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarından, sendika temsilcilerinden ve çeşitli kamu kurumu niteliğindeki en üst meslek kuruluşları tarafından görevlendirilecek temsilcilerden oluşacak.

Genel Kurul, 3 yılda bir toplanacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ana hizmet birimleri; Sosyal SigortalarGenel Müdürlüğü, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı'ndan meydana gelecek.

Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü, kurumun prim tahsilatını yapacak.
Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, usulsüzlükleri önleyici, eğitici ve rehberlik yaklaşımını ön plana çıkaran bir anlayışla, sosyal güvenliğe ilişkin hükümlerin uygulanmasını denetleyecek.Kurumun danışma birimleri; Strateji Geliştirme Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden oluşacak.İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı ile Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı da yardımcı hizmet birimlerini oluşturacak.

SOSYAL GÜVENLİK YÜKSEK DANIŞMA KURULU

Kanuna göre, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu kurulacak. Sosyal güvenlik politikaları ve uygulamaları konularında görüş bildirecek olan Kurul, Milli Savunma, İçişleri, Maliye, Sağlık bakanlıkları, DPT ve Hazine müsteşarlıklarının temsilcileri, bazı kamukurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin başkanlarından oluşacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun taşra teşkilatı, her ilde kurulan sosyal güvenlik il müdürlükleri ile bu müdürlüklere bağlı kurulacak sosyal güvenlik merkezlerinden meydana gelecek.

Kurumun merkez ve taşra teşkilatında çalışan memurlar ile sözleşmeli personeline en yüksek devlet memurluğu aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 200'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılacak. Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki kadrolarda çalışan personele yapılacak ek ödemenin tavanı, yüzde 700 olarak uygulanacak. Ancak serbest çalışan sağlık personeline ödenecek ek ödeme oranı, yüzde 200'ü geçemeyecek.

Kurum, genel bütçeden kendisine ayrılan yıllık sosyal sigortalar,Genel Sağlık Sigortası ile primsiz ödemelere ilişkin transfer tutarlarını, 3 yıllık transfer projeksiyonunu ve uzun dönemli emeklilik ve Genel Sağlık Sigortası finansman hedeflerini gerçekleştirmekle görevli olacak.

GELİR VE GİDERLER

Kanuna göre kurumun gelirleri şöyle:
''Sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası prim gelirleri, idari para cezaları, gecikme cezaları, gecikme zamları ve katılım payları, sosyal sigorta ile genel sağlık sigortasına yapılan devlet katkısı, taşınır ve taşınmaz gelirler, primsiz ödemeler karşılığı olarak merkezi yönetim bütçesinden yapılan ödemeler, kurumca hazırlanan her türlü standart form, manyetik, elektronik veya akıllı kart satışından elde edilecek gelirler ile her türlü data hattı, internet kullanımı vebenzeri kira gelirleri, merkezi yönetim bütçesinden yapılacak transferler, gerçek veya tüzel kişiler tarafından doğrudan veya vasiyet yoluyla yapılan bağışlar, primlerin ve diğer gelirlerin değerlendirilmesinden elde edilen gelirler.''
Kurumun giderleri ise ''Sosyal sigorta kapsamında sigortalı ve haksahiplerine ödenecek olan gelir, aylık ve ödenekler, genel sağlık sigortası kapsamında yapılacak giderler, primsiz ödemeler kapsamında sigortalı ve hak sahiplerine ödenecek olan aylık, tazminat ve diğer ödemeler, genel yönetim, faiz ve eğitim, araştırma, danışmanlık hizmetleri giderleri'' olarak sıralandı.

İHALE KANUNU'NA TABİ OLMAYACAK

Kurum, görevlendirildiği hizmetlerin gereği ve bağışlar dışında taşınmaz edinemeyecek.
Kurumun taşınır ve taşınmaz malları, bankalardaki mevduatları dahil her türlü hak ve alacakları haczedilemeyecek. Kurum, Devlet İhale Kanunu'nun hükümlerine tabi olmayacak.
Süresi içinde ödenmeyen sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası prim gelirleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, gecikme zamları ve katılım payları, kurum alacağına dönüşecek.
Kurumun primsiz ödemeler için yapılan giderleri merkezi yönetim bütçesinden, diğer giderleri ise primlerin değerlendirilmesinden elde edilecek gelirle karşılanacak. Sosyal güvenlik kanunları dışında kurumgiderlerini artıran yasal düzenlemelerin getireceği mali yük, merkezi yönetim bütçesinden karşılanması zorunlu olacak.

YENİ KURUMA DEVİR

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın merkez ve taşra teşkilatlarındakadrolu olarak görev yapan personel, mevcut statüleri ile her türlü taşınır ve taşınmaz mal varlıkları, tapuda bu kurumlar adına kayıtlı olan taşınmazları ve hizmet binaları, araç, gereç, malzeme, demirbaş ve taşıtları, alacakları, hakları, borçları, iştirakleri, dosyaları, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıtları ve diğer dokümanlarkuruma devredilecek.
Devredilen kurumların üst düzey yöneticilerinin görevleri sona erecek; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müşavirliği kadrolarına atanacak.

TAŞINMAZ VE OTELLERİN SATIŞI

Kuruma devrolunan taşınmazlardan, kurumun hizmet gereği ihtiyaç duymadığı taşınmazlar, 1 yıl içinde yönetim kurulunca belirlenerek, rayiç bedeli üzerinden satılmak üzere Maliye Bakanlığı'na bildirilecek. Taşınmazlar, bildirim tarihinden itibaren 6 ay içinde tapuda resen Hazine adına tescil edilecek. Taşınmazlar, Maliye Bakanlığı'nca satılarak, bedelleri satış tarihinden itibaren 1 ay içinde kuruma ödenecek. 5 yıl içinde satılamayan taşınmazların tesciliiptal edilerek kuruma iade edilecek.
Oteller ve iştirak paylarından kurum yönetim kurulunca belirlenecek olanların satış işlemlerinin, ÖİB tarafından gerçekleştirilmesine karar verilmesi halinde, oteller ve iştirak
payları özelleştirilmek üzere Özelleştirme Yüksek Kurulu'na sunulacak.
Verilen önergelerle, tasarıda yer alan ''denetçi'' unvanı, ''müfettiş'' olarak değiştirilirken, kanuna eklenen geçici bir maddeyle de Bankacılık Kanunu uyarınca, bankalar, sigorta ve reasüransşirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulan sandıkların,
SSK'ya devrinde ortaya çıkabilecek sorunların giderilmesi için düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle, sandıklarını devri konusunda oluşturulacak komisyonların yapısı belirlendi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İKÖPAB ''Kıbrıs Türk Devleti'' ifadesini onayladı
 Tuzla'da yeni variller bulundu
 İzmir'de 4.2'lik deprem
 Trakya'da yine tehlike sinyalleri
 Şehit Çiçek toprağa verildi
 Askeri araç devrildi:1 şehit
 Ağca:TV programı yapayım
 Bursa'nın Karaköy'ü yandı
 Diyarbakır uçağında bomba ihbarı
 Şemdinli adaleti zedeledi
 Cerrahpaşa'da yangın
 İslam Konferansı'nda kadının yeri 436'da 5
 Binlerce varil çıkabilir
 Adalette akbil kavgası
 Times yazınca operasyon oldu
 2 günde 17 PKK'lı
 'Bakarsın bayrağa sarılı gelirim'
 Beş aylık hamile eşin sessiz vedası
 'Diğer oğlum geliyor'
 Şehitler ölmez ama eşleri süründürülür
 Umre ödüllü yarışmaya soruşturma
 Hopa'da ölümlerin yüzde 47'si kanserden
 Hem tedavi oluyor hem çalışıyor
 Yeşil Kart isteyen doktor atandı
YILMAZ ÖZDİL
Kültür başkenti
Osmanlı, Mısır'da 300 sene kaldı.
ERGUN BABAHAN
Türkiye İran'a saldırı için ABD ile anlaştı
İran...
UMUR TALU
Bunu da okuduk
Kitle gazetesi yönetiyorsanız,...
FATİH ALTAYLI
En zengin Almanlar gelirken
Avrupa'nın en büyük...
ERDAL ŞAFAK
Kıyıya vuranlar
Ankara ile Brüksel...
MEHMET BARLAS
Kürt realitesine demokratikleşme neden yetmedi?
Bir...
'Nükleer kulübe artık biz de girdik'
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad "Nükleer kulübe girdik", Savunma...
AB'nin rüya takımında Erdoğan forvet oynayacak
Avusturya'nın AB dönem başkanlığını kutlamak için organize ettiği...
Kaldı 39 fırın
Kaldı 39 fırın
Dünya 114'üncüsü Azerbaycan ile özel maçta yenişemedik. 10...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu