|
|
Viski adabı...
Benim için yurt dışından dönmenin en hoş yanlarından biri de havaalanındaki 'duty free' denilen vergisiz mağazalardan birkaç şişe viski almaktır. Keyifliyken bir duble atmak iyi geliyor. Kokluyorsun, tadını almaya, diğerlerinden farkını anlamaya çalışıyorsun. Arkadaşlar arasında bazen bu konuda tartışılıyor: Viski nasıl içilir? Mesela içine buz atılır mı, atılmaz mı? Elbette kitaplarda filan yazar ama ben bunun net cevabını yıllar önce viskinin anavatanı olan İskoçya'da bulmuştum. Johnnie Walker'ın da dahil olduğu United Distillers'ın İskoçya'da bir şatosu vardı. Aslında bina ortaçağdan kalmamış, 1847'de Amiral Archibald Duff için, şato biçiminde inşa edilmişti. Drummuir Şatosu'nda, ülkede imal edilen hemen hemen tüm viskiler bulunuyordu. Dünyanın dört bir yanından gelen konuklar, gazeteciler, bayiler farklı viskileri tadıp, bilgi alıyorlardı. İşte bu şatonun yöneticisine sormuştum: 'Birader bu işin aslı nedir? Viskiyi siz nasıl içersiniz?' Kırmızı burunlu, pembe yanaklı, kızıl saçlı yönetici de, o tuhaf, bizim anlamakta zorlandığımız İskoç İngilizce'si ile açıklamıştı: "İçinde barındırdığı kokuları almak için viskinin içine bir miktar soğuk su katarız. Ne kadar mı? Zevkinize göre. Az da olabilir, çok da... Ancak buz yerine suyu tercih edin." Bu bilgiyi bir kenara not edin. 'Viski tek buzlu içilir' filan diye ahkam kesenlere aldırmayın.
|