kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çanakkale'de Türk merhameti

Avustralyalı tarihçi Jennifer Lawless, Çanakkale Savaşı'na katılan 200 dolayında Avustralyalı askerin Anadolu'daki 23 noktada, 1918 yılına kadar esir kaldıklarını belirledi.

Lawless (56), izlerini sürdüğü askerlerden 66'sıyla ilgili net bilgilere ulaşırken, Türklerin o dönemde esirlere kötü muamele yaptıklarına dair bazı yayınların gerçeği yansıtmadığını tespit etti.

Avustralya'nın New South Wales (NSW) Eyaleti Eğitim Bakanlığı Tarih Müfradatı Sorumlusu Jennifer Lawless, 2000 yılından beri devam eden ''Gelibolu Savaş Esirlerinin
Tecrübeleri'' konulu projesi çerçevesinde, bir taraftan Çanakkale Savaşı'nda esir düşen Avustralyalı askerleri belirlemeye çalışırken, diğer taraftan da askerlerin 1915-1918 esir tutuldukları yerlerdeki yaşamlarını araştırıyor.

1 AYDIR TÜRKİYE'DE ÇALIŞIYOR

Sydney Üniversitesi'nde doktora çalışması olarak yürüttüğü proje çerçevesinde, Türkiye ve Avustralya tarafından ortaklaşa verilen ''Endeavour Bursu''nu alan Lawless, araştırmasıyla ilgili bir aydan beri Türkiye'de çalışma yapıyor.

Lawless, yaptığı açıklamada, Avustralyalı esir askerlerin Anadolu topraklarında 23 kampta tutsak olduğunu belirlediğini, kampların bulunduğu bölgelerde 4 ay süreyle çalışma yapacağını söyledi.

Türkiye'ye beraberinde 18 kilogram ağırlığında tarihi belge getirdiğini anlatan Lawless, 1.5 yıl sonra tamamlayacağı araştırmasının sonuçlarını Türkçe ve İngilizce olarak yayınlayacağını bildirdi.

''BİLİNMEYEN ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLERE ULAŞTIM''

Lawless, araştırmasında, bugün kadar bilinmeyen çok önemli bilgilere ulaştığını, Türklerin o zor dönemlerde bile esirlere insanca, merhametli davrandığını belirlediğini anlattı.

Türkiye'yi 1999 yılında ziyaretinde, Haydarpaşa'da Avustralyalı askerlerin mezarlarını bulduğunu, mezarların neden orada olduklarını merak etmesi sonucu araştırmasının başladığını dile getiren Lawless, Türkiye ve İngiltere'ye bir kaç kez seyahat etmesine, Avustralya'nın çoğu eyaletini gezmesine neden olan araştırmada, Avustralya ve Osmanlı arşivlerinden yararlandığını, askerlerin ülkelerine döndükten sonra orduya verdikleri raporlar ile Kızılhaç raporlarını incelediğini belirtti.

Lawless, Türkiye'deki askeri arşivlerden yararlanmak için de ilgili birimlere başvuruda bulunacağını söyledi.

''EN BÜYÜK KAMP, AYFONKARAHİSAR'DA''

Çanakkale Savaşı'nda esir düşen Avustralyalı askerler için kurulan en büyük kampın Afyonkarahisar'da olduğunu, Adana, Çankırı, Yozgat, Kastamonu, Adapazarı, İzmit, İstanbul'un da aralarında bulunduğu 23 kampta yaklaşık 200 Avustralyalı esirin 1915'ten 1918 yılına kadar bu kamplarda yaşadığını tespit ettiğine değinen Lawless, esirlerden 66'sı hakkında çok geniş bilgiye sahip olduğunu ifade etti. Lawless, askerlerin kamplarda son derece insani muamelelere maruz kaldıklarını ortaya çıkardığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Avustralyalı askerler kaçmayacaklarına dair söz verince kapalı yerlerde tutulmamışlar, Türklerle iç içe yaşam sürmüşler. Askerler esir oldukları sürece bir nevi Türklerle kültürel alışverişte bile bulunmuşlar. Örneğin Gediz'deki tutsaklar bin kitaptan oluşan bir kütüphanenin kurulmasını sağlamışlar, dil öğrenmişler, dil öğretmişler, yerel yöneticilerin desteğiyle bando kurmuşlar, Gediz halkıyla birlikte ava gitmişler. Ressam olan esirler resim çalışmalarını sürdürmüşler. Bazı yerlerde demiryolu, karayolu yapımında Türklerle birlikte çalışmışlar. Türkler esirlere tutsak değil, misafir muamelesi yapmışlar.''

Jennifer Lawless, Mondros Mütarekesi imzalandığında, Avustralyalı esirlerin kamp bölgelerinden İzmir ve İstanbul'a götürüldüklerini, oradan da İskenderiye üzerinden ülkelerine döndüklerini anlattı.

''ESİRLER, DUYGUSAL ANLAR YAŞAMIŞ''

Esirlerin yazılarından, ülkelerine dönerken duygusal anlar da yaşadıklarını anladığına işaret eden Lawless, çalışmasının esirlerle ilgili yapılan ilk sağlıklı araştırma olduğu ifade etti.

Avustralyalı bir kişinin, daha önce Anadolu'da esir olan dedesinin günlüğünden yola çıkarak bir kitap yayınladığını, bu kitapta da kendisinin araştırmasını doğrulayan bilgiler bulunduğunu vurgulayan Lawless, diğer yayınlarda ise genellikle, ''Türklerin esirlere kötü davrandığının öne sürüldüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

''Diğer araştırmacılar hiç araştırma yapmadan Türklerin esirlere kötü davrandığını yazmıştı. Bu araştırma, benim onun doğru olmadığını bulmamı sağladı. Savaş ortamında bile Türklerin hep doğru şeyi yapmaya çalıştığını gördüm. O çok kötü dönemde bile Türklerin merhametli davranması beni duygulandırdı. Şimdi bile araştırmam için gittiğim her yerde insanların yardım etme çabaları nedeniyle çok duygulanıyorum. Çok zor bir konu ama insanlar bana harika davranıyorlar.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Nükleer santral Sinop'a yapılacak
 Aç gözlü sanayici!
 Şehit olacağı içine doğdu
 Şırnak'ta 12 terörist ölü ele geçirildi
 Bursa'da köy yangını
 Şans Topu çekildi: 5, 8, 10, 19, 29 + 5
 Ölen SSK'lıların aylıklarını çekti!
 Rahip cinayetinde iddianame tamam
 İlköğretim kayıtları internetten!
 Türkiye'den Darfur'a hastane
 Albaya sevgi seli: 3 günde 25 bin alo
 Türkiye 30 F-16 4 denizaltı alıyor
 AB İstanbul'u seçti
 Her kurbanı için 14 gün yatacak
 'Erkek öğrenciyle yasak aşk' iddiası Ağrı'yı karıştırdı
 Araştırdım, hiç hata yokmuş!
 Danıştay'da kadın çekişmesi
 İstanbul Emniyeti'nde 'kit' krizi yaşanıyor
 Şırnak'ta patlama: 6 çocuk yaralandı
 "Hani Niksar'da deprem olacaktı?"
ALİ KIRCA
Kırk üç buçuk!
Öyle anlaşılıyor ki, Türkiye; sosyal...
YILMAZ ÖZDİL
65...
Başbakan dün dedi ki:
"Devrim üzerine...
ERGUN BABAHAN
Hangi Erdoğan gerçek yoksa hiçbiri mi?
Eğri oturup doğru...
MEHMET BARLAS
Erdal İnönü ve siyaset
Erdal İnönü'nün kan kanseri...
BALÇİÇEK PAMİR
Mağdur mu?
Ne demişti İstanbul Emniyet Müdürü?...
UMUR TALU
Şehit çocuğu
Üç gün sonra unutmayın, unutmayalım, olur...
FATİH ALTAYLI
Firdevs Hanım'ın gözyaşları gibi
Önceki gün yazı işleri...
ERDAL ŞAFAK
İnönü polemiği
Erdal İnönü canıyla...
Son gülen Prodi oldu
İtalya'daki genel seçim, mahkemede son bulan 2004 ABD Başkanlık...
ABD'li göçmenler: Bu yüzyılın zencileriyiz
Göçmenlik yasası karşıtı Latin Amerikalı göçmenler 1960'tan bu yana...
Santrfor Erdoğan
Santrfor Erdoğan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk milli formasını giymiş eski bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu