kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kudüs'te Yahudileştirme operasyonu
Kudüs'te Yahudileştirme operasyonu

Doğu Kudüs'te, Arap nüfusun yaşadığı yerlerde Yahudi yerleşimcileri yerleştirmek amacıyla el altından yapılan satışlar sürerken, bugüne kadar sadece bir Yahudi ailenin mülk sahibi olduğu belirtilen Zeytin Dağı'nda iki apartman Doğu Kudüs'te evlerin Yahudilere geçmesi için çalışan ELAD Örgütü tarafından satın alındı.

Yahudi yerleşimcilerce satın alındığı iddia edilen, iki apartmanın yanıbaşındaki bir diğer apartmanın bir katı da, bölgedeki Arap nüfusun tepkisi ve mahkemeye gitmeleri sonucu, mahkeme kararıyla boşaltıldı.

Boşaltma
sırasında çok sayıda İsrail askeri ve polisi, atlı polisler, Zeytin Dağlıların tepkilerine karşı, evde bulunan koruma görevlilerinin tahliyesini sağladı. Yaklaşık bir ay kadar önce, Haremüşşerif'e tepeden bakan yan yana iki apartman, sahiplerince satıldı. Apartmanların, aracılar vasıtasıyla kısaca ELAD olarak bilinen Yahudi örgütünce satın alındığı ortaya çıktı. Üç katlı apartmanlardan birine 5 milyon dolar ödendiği belirtilirken, diğerinin satış fiyatı hakkında rakam verilmedi. Ancak ELAD ve benzeri örgütlerin, Yahudileri yerleştirmek amacıyla burada ev edinmek için, mülk sahibi Araplara milyonlarca dolar önerdikleri biliniyor.

ELAD Örgütü'nün buralara Yahudi 15-20 Yahudi aile yerleştirme amacını güttüğü belirtilirken, apartmanlara henüz taşınma olmadı. Ancak, her ikisine de 24 saat işbaşında olan özel güvenlik görevlileri yerleştirildi.

Zeytin Dağlılar, yeni duruma uyum göstermeye çalışırken, geçen pazar günü, bu apartmanların hemen yanıbaşındaki 4 katlı bir apartmanın 3. katında kiracı olarak oturan Arap aile, evin satın alındığı gerekçesiyle evlerinden zorla çıkarıldı. Aile Reisi Hicazi Hamza, pazar günü saat 09.30'da yerleşimcilerin, polis ve askerler eşliğinde eve geldiğini belirtti ve ''Kapıyı çaldılar ve açtığımda 20 kadar yerleşimci ve polis, bizi dışarı attı'' dedi.

Evin sahibi Adnan Kırrış'ın, evi Yusuf Sami Naim Haj'a sattığı söylenirken, bölgede yaşayan Kırrış'ın tepkilerden korkarak, sonradan satmaktan vazgeçtiği belirtildi. Yusuf Sami Naim Haj adlı Hıristiyan Arabın ise ELAD adına çalıştığı ve satışlardan komisyon aldığı da bölge sakinlerince ileri sürüldü. Adnan Kırrış, evini satmadığını belirterek, Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Apartmana, diğer katlarda oturan Filistinli ailelerin sokulmaması, çevrede yaşayanların protestolara neden oldu. Son 3 gün, bölge muhtarları dahil İsrailli Araplar, kadınlı-erkekli protestolar düzenledi; protestolara Kudüs'teki insan hakları örgütleri mensupları da katıldı. Evlerin önündeki arsada dün toplu namazlar kılınırken, İsrail polisi de çevreden ayrılmadı.

Gece geç saatlerde Mahkemeden evin el değiştirmediği kararı geldi.Bunun üzerine, çevre sakinleri, zorla apartmana girdi. Bu arada, üçüncü kattaki Yahudi korumaları evden çıkartmak için yaklaşık 150 dolayında polis, asker ve atlı polis bölgede konuşlandı. İsrail güvenlik güçlerinin evi boşaltması sırasında, Zeytin Dağı'ndaki Filistinliler, güvenlik güçlerine taşlarla saldırdı; birçok polis aracının cami kırıldı, trafik kesildi; yollar atılan taşlar ve cam kırıklarıyla doldu.

Hamza ailesi, tekrar üçüncü kattaki evlerine girdi. Evdeki eşyaların Yahudi yerleşimcilerce tamamen boşaltılarak, üst kattaki terasa toplandığı gözlendi. Mahalleli, evin yeniden eski sahiplerine kavuşmasını ''künefe'' dağıtarak kutladı.

Haremüşşerif'in konuşlandığı Kudüs'ün Eski Kent çevresindeki, Silwan, Şeyh Cerrah, A-Tur (Zeytindağı) gibi Arap nüfusun bulunduğu mahallelere Yahudileri sokmak amacıyla sürdürülen çabalar devam ediyor. Şeyh Cerrah'ta, Halil Şerafettin Ebu Cibna adlı Arap'ın evi de aynı şekilde mahkeme kararıyla boşaltıldı.

Yahudi yerleşimciler, evi satın aldıklarını iddia etti, mahkemeyse satılmadığını belgeledi. Eski Kent'in hemen yanıbaşındaki Silwan köyünde de en son geçen ay 3 Arap ailenin evi, mahkeme kararına rağmen evi işgal ettikleri belirtilerek, boşaltılıp Yahudi yerleşimcilere verilmişti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Prodi meydan okudu
 İsrail El Fetih'i vurdu
 "En kanlı yıl 2005"
 "11 Eylül" laneti
 Irak'ta bombalı saldırı: 26 ölü
 Yunanistan'da iki deprem meydana geldi
 Yunanistan'da çöpler dağ oldu
 Cheney maçta yuhalandı
 Son gülen Prodi oldu
 ABD'li göçmenler: Bu yüzyılın zencileriyiz
 Godfather yakalandı
 8 yaşındaki Filistinli kız çocuğu hayatını kaybetti
 İran lideri Ahmedinecad, Dünya Kupası'nda da krize yol açtı
 Cheney'i de vurmuşlar
 Terörün 'İslamisi' olmaz
 ABD bir köprü uzakta
 NASA Ay'da su arayacak
 İngiltere'den lezbiyene oturma izni
 Paris Hilton'un parti kıyafeti
 Kadının derdi kilo, erkeğinki seks!..
Santrfor Erdoğan
Santrfor Erdoğan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk milli formasını giymiş eski bir...
Kimse savaş açamaz
Kimse savaş açamaz
Haluk Ulusoy, "Aziz Yıldırım da olsa, hiç kimse federasyona savaş...
Genel af talebine kızdı
Genel af talebine kızdı
Meclis'te Doğu ve Güneydoğu milletvekilleriyle terörü konuşan...
Albaya sevgi seli: 3 günde 25 bin alo
Elazığ'daki mayınlı saldırıda yaralandıktan sonra telefonları...
Türkiye 30 F-16 4 denizaltı alıyor
Türk Silahlı Kuvvetleri, modernizasyon çalışmalarını hızlandırdı. 10...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu