kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 
Prematüre bebek kabusunuz olmasın
Büyütürken Hatırlayın
Soru cevap

Prematüre bebek kabusunuz olmasın

Bebek beklerken gün sayılır. Çünkü tüm hazırlıklar beklenen doğum tarihine göre ayarlanır. Hem bebeğin üst baş, oda gibi hazırlıklarının bitişi o güne bağlıdır, hem de anne ve babanın ruhsal olarak kendilerini yeni ünvanlarına hazırlaması. Ama bebekler çeşitli nedenlerle sürpriz yapabilirler. Beklenen günden önce, kilodan az ve beklenen gelişimden geri dünyaya gelebilirler. Bu durumda doğuma gidiş bile hazırlıksız ve endişelidir. Prematüre bir çocuğun dünyaya gelişi tüm aile için yaşanan bir kriz dönemidir. Beklenenden daha çok bakıma muhtaç, kaybedilme riski olan bir bebeğin dünyaya gelişi nedeniyle anne, baba, diğer bakıcılar ve aile üyeleri bebeğe karşı farklı duygusal yanıtlar verirler. Bunlar bebeğin bakımı konusunda özgüven eksikliği, erken doğumdan ötürü suçluluk duyma gibi yanıtlardır. Ayrıca anne ilk birkaç gün bebeğe karşı yabancılık çekebileceği gibi, aşırı korumacı bir tutum da geliştirebilir.

ANNENİN ENDİŞESİ
Prematüre doğum sırasında anneyi özel iki duygu bekler. İlki bebeği kaybetme olasılığına hazırlanmak, ikincisi ise annenin zamanında bir doğum gerçekleştirememekle ilişkili başarısızlık hissidir. Bu iki durum yaş ve depresyonla birlikte oluşabilir. Bir başka sorun da erken doğumla anne - bebek ilişkisinin eksilmiş olması hissi ve annenin bundan dolayı bebeğin ihtiyaçlarını ve büyüme sürecini anlamaktaki sıkıntısıdır. Prematüre doğmuş bebeklerin aile üzerine olumsuz bir etkisi olduğu düşünülür. Tedirginliğin ve zorlukların anne baba - çocuk ilişkisinde zorluklar yarattığı gözlenmiştir. Prematüre bebekle ilgili annenin yaşadığı endişelerin arttığı iki dönem vardır. Birincisi hemen doğumdan sonraki dönemdir ve anne, bebeği kaybetmekle ilgili yoğun endişe duyar. Bu endişeye genellikle kendi yaptığı bir hatadan dolayı bebeğin erken dünyaya geldiği endişesi eşlik eder. İkinci dönem bebeğin eve gelmesiyle başlar. Daha narin, incinebilir bir bebeğe bakım verecek olmanın oluşturduğu endişe dönemidir.

BAĞIMLI YETİŞEBİLİR
Tüm bu endişeler anne ve babada çocuğa karşı aşırı korumacı bir tutum yaratabilir. Bebeklik döneminden itibaren anne ve babanın yaşadığı kaybetme endişesi aynen bebeğe de yansır ve karşılıklı olarak aşırı koruyucu - kollayıcı ve bağımlı bir ilişki oluşur. Anneden ayrılamayan, anne tuvalete gittiğinde bile aşırı kaygı yaşayan, devamlı anneyle olmak isteyen, kendi ayakları üzerinde duramayan, güvensiz, her şeyi başkalarından bekleyen bir çocuk büyümeye başlar. Kreşe gitme zamanında anne ve çocuk arasında ayrılmaya ilişkin sorunlar yaşanır. Anneden ayrılmak istemeyen çocuk, kreşe gitmeye tepki gösterir. Doğduğu andan itibaren onu kaybetme korkusu yaşayan anne istemeden de olsa onun bu tutumunu destekler ve daha eğitimin başlangıcında çocuğun eğitim ve arkadaş edinmekle ilgili kayıpları başlar. Aynı süreç, tutumlar değişmezse ilkokula başlarken de tekrarlanır. Böylece ayrılık kaygısı çocuğun gelişimini etkileyen en büyük sorun haline gelir. Müdahale edilmediği taktirde erişkin döneme uzanan, kendine güvensiz, desteksiz başaramayan, bağımlı, içe kapanık geçirilen bir yaşam süreci başlar. Prematüre çocuğunuzun ruhsal gelişimini sağlıklı ve diğer çocuklarla eş değerde yapabilmesi için duyguların gözden geçirilmesi, ayrılığa ilişkin kaygının her iki taraf için de profesyonel yardımla giderilmesi gerekir. Bu başarıldığında prematüre doğmuş olmak bir çocuk için ruhsal gelişim açısından sorun yaratmaz. (Yarın sabah ATV ekranlarının başında olun. Hadi Paylaşalım'da evlat edinmeyi her yönüyle paylaşacağız çünkü.)

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Prematüre bebek kabusunuz olmasın   / 01-04-2006
 Kitap okumak boş zaman eylemi değil ki   / 25-03-2006
 Konuşma buzuklukları   / 18-03-2006
 Sokaklarda çocuk şiddetinin nedenleri   / 11-03-2006
 Otizm ve tedavisi   / 04-03-2006
 Tik bozuklukları   / 25-02-2006
 Emziğime dokunmayın!   / 18-02-2006
 Altını ıslatan çocuğunuzu suçlamayın   / 11-02-2006
 Anne ben büyüyorum!   / 04-02-2006
 Çocuklara hayır demek gerçekten zor   / 28-01-2006
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Turist gelmez ha!
En son ne zaman bir hayvanla sevgi...
FİLİZ AKIN
Kanserden korunmak için
İlhan İrem'in tekrar moda olan...
Organik tarım doğayı koruyor
Türkiye'nin en büyük organik gıda zinciri City Farm'ın Genel Müdürü Sinan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.