kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kanseri yendi hastalara umut oldu
Kanseri yendi hastalara umut oldu
Sadece protez bacak değil yaşama sevinci sağladı

Kanseri yendi hastalara umut oldu

Apandisit kanserini yendikten sonra kendini bu hastalıkla mücadele edenlere yardıma adayan Yeşim Yönter Türkiye'de de dernek kuracak.

Tanıyanlar adından "Houston'un Güneşi" diye bahsediyor. İki kez yakalandığı apandisit kanserini yendikten sonra kendini genç hastalara adayan Yeşim Yönter, onlar için kitap yazdı, balolar düzenledi ve yardım kampanyaları başlattı. Sadece Türk değil, Meksikalı ve Amerikalı onlarca genç kanser hastasını yeniden yaşama bağladı, burs vererek üniversite eğitimi almalarını sağladı. İşte bu yüzden 32 yıldır yaşadığı Houston'un güneşi olarak görülüyor. 64 yaşındaki Yönter, kuracağı dernek vasıtasıyla Türkiye'deki genç kanser hastalarının da umudu olacak.

GÖNÜLLÜ ORDUSU OLUŞTURDU
32 yıl önce eşiyle Amerika'ya giden Yönter'in yaşam öyküsüne göz atalım önce... ABD'de bir kozmetik firmasında çalışmaya başladı, hızla yükseldi, direktör oldu ve çok sayıda ödül aldı. Ancak, iki kez apandisit kanserine yakalandı. Yılmadı, hastalığını yendi. Kanser hastalarına yardım etmeye karar verdi ve 1991 yılında işinden ayrıldı. MD Anderson Kanser Hastanesi'nde Türk hastalara gönüllü tercümanlık yapmaya başladı. Ardından bir gönüllü ordusu kurdu. Türkiye'den gelen hastaları bulduğu evlere yerleştirdi. Onlar için piknikler düzenledi, seyahat etmelerini sağladı. Her gün bir gönüllü, hastanedeki hastaları ziyarete gitti. Özel yemekler düzenledi, bayramlar, çocukların doğum günleri için kutlamalar organize etti. Çocuk hastaları hediye yağmuruna tuttu. İngilizce öğretip, yaşadıkları kente yabancı kalmamalarını sağladı. Yeşim Yönter'in hayatının dönüm noktası ise Ankaralı Umut'u tanıması oldu. Geçirdiği 16 ayrı ameliyeta rağmen bir bacağını kaybeden Umut için Yeşim Yönter, kolları sıvadı. Gönüllülerin de verdiği destekle hastalığını atlatan Umut'un en büyük hayali elektrik mühendisi olmaktı. Yeşim Yönter, Umut'un rüyalarını gerçekleştirmeye karar verdi ve 1999 yılında onlarca genç hastaya kucak açacak Kanseri Yenen Gençlerin Eğitimi Derneği'ni kurdu. Yönter, Houston'a kanser tedavisi için gelen Türk gençlere yaşam coşkusu vermeyi amaçlayarak kurduğu dernekle, geleceklerini de garanti altına almayı hedefledi. Sabırla ve sevgiyle gençlerin yaşamdan zevk almalarını sağladı. Kısa sürede de çok sayıda Türk gencin umudu oldu. Bununla da yetinmedi, dünyanın her yerinden tedavi için Houston'a giden gençlere kollarını açtı.

30 ÖĞRENCİYE BURS VERDİ
Ve sağlıklarına kavuşan gençlere burs vermeye başladı. Tek tek hayırseverlerin kapısını çaldı. "Doğanın Çocukları" ve "Gün Işığı" adlı kitapları yazdı, şiirler kaleme aldı. Yeşim Yönter, tam 30 öğrenciyi burslarıyla üniversiteli yaptı. Hastalığı yenerek hayata tutunan 6 öğrencisi ise üniversiteden mezun olup, Amerika'da çeşitli şirketlerde işe başladı. Şimdi Türkiye'deki genç kanser hastaları için bir dernek kurmayı planlayan Yeşim Yönter, "Düzenlediğimiz balolarda topladığımız bağışlarla gençlerin eğitim giderlerini karşılıyoruz. Buradaki kanunlar, halktan ve şirketlerden toplanan bağışların Teksas dışına çıkartılmasına izin vermiyor. Bu nedenle Türkiye'de yaşayan kanser hastalarına çok fazla destek olamıyorum. Ancak onlar için de bir dernek kurmak istiyorum" diyor. Bunun için kanser tedavisi nedeniyle Houston'da bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorlarından Işık Bıldacı ile birlikte çalışacaklarını söylüyor Yönter. Derneğin de en kısa zamanda hayata geçirileceğini söylüyor.

KİTAPLARIN GELİRİ ÇOCUKLARA
"Doğanın Çocukları" kitabındaki "Kızıl saçlı Ali" isimli şiirinin ilköğretim ikinci sınıf okuma kitabına konulduğunu anlatan Yönter, çok duygulanmış: "Öğrencilerden, öğretmenlerden, velilerden tebrik e-mailleri geldi. 'Şiir yazmaya devam edin, çocuklarımıza okumayı sevdirdiniz' diyorlar. Yeni şiirler yazıp, kitap haline getireceğim. Bunların geliriyle de kanserle savaşmış Türk çocuklarına destek olacağım. Kitapların bütün geliri bu çocuklara kalacak." Yönter, "Onlarla güldüm, onlarla ağladım" dediği hastalar için yapılacakların bitmediğini söylüyor: "Artık 2 oğlumun yanı sıra 30 çocuğum daha var. Öğrencilerimizi insan ilişkilerini, liderlik yeteneklerini geliştirebilmek için özel kurslara gönderiyoruz. Kendilerini aşmaları ve daha iyiyi yakalamaları için destekliyoruz. Yaşamdan keyif alan sağlıklı ve mutlu insanlar olmaları için uğraşıyoruz."

Havva KIZILIRMAK / MERKEZ

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Dernek hayatlarını değiştirdi
 Doktorları daha çok kadınlar şikayet ediyor
 Japon kadınları neden her daim genç ve zayıf
 Yürüyüş stresi azaltır kolesterolü düşürür
 Karlı dağların dişi komandoları
 Çileği seviyorsunuz peki ya vücudunuz?
 Sağlığınızı kendiniz yaratın
 Stresin nedenini çözmelisiniz
 Kendinize güvenin herkes sizi beğensin
 Stresin götürdüklerini önemseyin
 Yoksullara bedavaya estetik
 Hayattan yüksek beklenti ve stres sağlığı bozuyor
 Enerjinizi tekrar depolamak için
 Rahat bir vücutla deliksiz uyku uyuyun
 Başkalarının hayatını yaşamayın
 Botoksun Fransız kralı
 Bangladeş yetimhaneleri-ne Türk modeli
 Terapistim yok koçum var
 800 bin kadına üreme sağlığını öğrettiler
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Egom iltifat istiyor ama eşim etmiyor
Egom iltifat istiyor ama eşim etmiyor
KAGİDER'le "Kadına Karşı Şiddeti Önleme" adlı bir proje başlatan...
Belmondo olmasaydım prensesle tanışamazdım
Belmondo olmasaydım prensesle tanışamazdım
Bir dönemin yıldızlarından Jean Paul Belmondo'nun Le Mans...
Gizli örgütlere nasıl girildiğini yazdı
Illuminati ve Masonlar gibi gizemli örgüt ve cemaatlere Anadolu'da...
Üzerimdeki iğreti giysiyi istemiyorum
- Bu kent, sermayecisiyle, yöneticisiyle, kanun koyucusuyla ve...
Balık ustasının balıkçılık dersi
Karakin Deveciyan'ın 1915 yılında eski yazıyla kaleme aldığı "Türkiye'de Balık...
Tarihi köşkün bahçesinde sayısız lezzet alternatifleri
Adını Afrika'daki bir adadan alan Zanzibar, beş yıldan beri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.