kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şarap dolabında ayran satılmaz
Şarap dolabında ayran satılmaz
Van peynirinin yanında Ege misketi yudumlanır
Restoranlara nakit para veriyorlar

Şarap dolabında ayran satılmaz


Mehmet Yalçın şarap ve viski hakkında kitapları olan yıllardır bu konuda yazılar yazan uzman bir gazeteci. Yalçın ile İstanbul'un en zengin şarap kavına sahip Ulus'taki Sunset Restoran'da buluşup şarap dünyasında gezindik.

* Yemekten önce, yemekten sonra ve sadece yemekte içilmesi önerilen içkiler var. Şarap hangi ortamların içkisi? - Şarap her zaman içiliyor, hayatın her anında var. Bizler yeteri kadar kavrayamıyoruz. Batı dünyası her ortama uygun şarap yaratmış. Biz ise sadece sek beyaz ve kırmızı şarapların dünyasına sıkışmış durumdayız; bu bir yoksulluk. İtalya'ya baktığınız zaman grappa yapıyor. Fransız yemeğin sonunda konyak içebiliyor. Aslında onlar da şarabın türevleri. Konyak şaraptan damıtılıyor, grappa üzüm küspesinden yapılıyor

* Şarabı tanımayan, bu nedenle yanlış sipariş vermekten, hata yapmaktan çekinen insanların aklına öncelikle "Hangi yemekle hangi şarap?" sorusu geliyor. Yanlış yapma korkusu birçok kişiyi rakıya yönlendiriyor.

*
Orada şöyle dramatik bir durum var; Türkiye'de someliye denen şarap garsonluğu müessesesi yok. Someliye olsa, garsonlar bilgili olsalar, bu sorun ortadan kalkardı. Fransa'da iyi bir restoranda öğleye doğru brifing yapılır. Aşçı yemekleri anlatır. Garsonlar şaraplarla yemekleri uyumlandırır, uygun şarapları müşteriye tanıtırlar. Bizde böyle bir kültür yok. Toplumumuz bundan dolayı Yakut, Villa Doluca, Majestik gibi ismini hatırında tuttuğu şaraplara gidiyor. Bunlar her duruma uyan liberolar gibi görünüyor. Şimdi bir başka problem ortaya çıkmaya başladı. Bizler kırmızı şarabın beyaz etlerle de yudumlanabileceği yolunda insanları rahatlatıcı şeyler yazdıkça, çok uyumsuz şeyler yapılıyor. Çok ağır, sert, güçlü tanenli kırmızı şaraplar balıkların yanında içilir oldu. Tamam, bir kırmızı şarapla balığı evlendirebilirsin ama o kadar da değil. Örneğin palamudun yanına hafif ve ince bir kırmızı şarap olur, fakat Boğazkere ile palamut yemeye çalıştığın zaman, güçlü şarap balığı eziyor.

* Desenize yine sıradan tüketiciye yardımcı olamadık! Çünkü iş sadece üzüm çeşidinden ibaret değil. Öyle olsa, örneğin Boğazkere üzümü sert bir kırmızı şarap yapar, Kalecik Karası daha yumuşak, daha zarif bir şarap verir diyebilirdik.

*
Bunu diyemiyoruz, çünkü şaraplarımız standartlarına oturmadı. Gerçi bir klişe olarak 'Kalecik Karası salçalı bir bifteğin yanında içilecek şarap değildir, zorlamayın' diyebilirim, ama bazı üreticiler öyle bir Kalecik Karası yapıyor ki Cabernet Sauvignon şarabı gibi güçlü kuvvetli.

BEYAZLAR DAHA ŞANSLI

* Şaraplarımızın nitelikleri yıldan yıla da değişiyor, dolayısıyla kesin bir şey söyleyemiyoruz. Peki, içmesinler mi?

*
Komplike, zorlayıcı olmayan, yumuşak ve hafif karakterli şaraplarla riski azaltsınlar. Bir de şöyle bir tüyo verebilirim; işin içine ağır kırmızı etler ve ağır soslar girmediyse, Sauvignon Blanc üzümünden yapılan beyaz şaraplar genelde yüksek bir aside sahip olduklarından Hint, Uzakdoğu mutfaklarının altında fazla ezilmiyorlar. Suşiye gelince, aslında suşi son derece nötr bir yiyecek ama soya sosuna bandırıyor, yeşil wasabi hardalına değdiriyorsunuz, ağzınıza da zencefil turşusu atıyorsunuz; bir baharatlar kumkuması oluyor. Onun yanında da mesela Sauvignon Blanc ayakta kalabilen bir şarap.

* Kebap için ne söyleyeceksiniz?

*
Kebapta kırmızı et var, acı var, baharat var. Ya kebaba tamamen teslim olursunuz, başrol kebaptadır, siz belki bira veya ayran içerek onu dengelersiniz. Eğer şarap içilecekse, Boğazkere, Shiraz gibi güçlü üzümlerin kırmızı şarapları başarılı olur.

* Güçlü bir tatlıyı dengeleyecek kaliteli bir tatlı şarabımız da yok.

*
Eskiden Narbağ diye olağanüstü güzellikte Narince üzümünden bir dömisek şarabımız vardı, Tokat'tan gelirdi. Böyle bir şarap yok şimdi. Üzüm de, güneş de orada hazır. Biz insanlar bunu yapmıyoruz. Bir süre sonra örneğin Porto şarabı moda olacak. Yani açık, ithal ürünlerle kapanacak.

* İthalat serbest bırakıldığı zaman önce en kötü yabancı şaraplar geldi. Tüketicilerimiz bunları tattılar ve bucak bucak kaçtılar. Bu korku hala var. Bugün Türkiye'ye ithal edilen şaraplar hakkında ne söyleyeceksiniz?

*
Şarapta yüksek bir kar potansiyeli olduğu için marketler yurtdışından düzgün şarapların yanı sıra ucuz fiyatlarla ve kimisi adeta sirkeleşme sınırında şarapları da getirebiliyor. Tabii bununla Türk şarap sektörüne kötülük yapıyorlar. Kimileri şişeleri dik tutarak, sıcak spotların yanına koyarak, kötü şartlarda depolayarak tüketicinin önüne çıkarıyorlar. Batı'daki gibi küçük sevimli şarap kavları oluşamadığı için, Türkiye'de vatandaşın şarap ihtiyacının temini süpermarkete kaymış durumda. Bu, süper ve hipermarketlere büyük bir sorumluluk yüklerken, onlar çoğu zaman bu sorumluluk doğrultusunda hareket etmiyorlar. Şarapta çok iddialı olduğunu ileri süren bir süpermarketimiz ayran dolabını şarap dolabı süsüyle satmaya çalışıyor. Şarap dolabının sistemi farklıdır; titreşim yoktur, ısı sabittir. Soğutma dolabına şarap koyarsanız bozulur.

* O yüzden de şarap dolapları pahalı dolaplardır.

*
Tabii, çok ucuzu olmaz şarap dolabının. Dünyanın şarap kültürü gelişmiş ülkelerinde şarap devamlı yaşamın gündeminde kalır. Şarabın medyası, dergileri vardır. Gazeteler şaraba sayfalarını ayırırlar. Şarapta çok sık değişen kaliteler devamlı olarak yakın takibe alınır, incelenir, puanlanır, tartışılır, deklare edilir ve buna göre insanlar uygun fiyata en kaliteli şarabı nasıl bulacakları konusunda bilgilenirler. Biz her ay Gusto dergisinde piyasaya yeni giren 50-60 içkiyi tadıyor, puanlıyoruz. Bazen de kategori tadımı yapıyoruz. Sözgelimi on beş Boğazkere şarabımızı alıyor, hangileri olduğunu bilmeden körlemesine tadıp değerlendiriyoruz. Tüketici bu tüyoyu alınca, market reyonlarında yüzlerce ürün karşısında bloke olmuyor. Dünyanın her yerinde bu yapılıyor.

ZENGİN TURİST LÜKS SEVER


* Biz bugün yemek için Sunset'i seçtik. Niye bu kadar restoran varken bugün buradayız?

*
Restoranlarımızın çoğu ne yazık ki bu işe yatırım yapmıyor. Sunset, Uzanlar'ın şaraplarının satıldığı müzayedeyi bir fırsat olarak kullandı. Orada bin şişe civarında en kıymetli şarapları restoran çatısı altında topladı. Bunları en iyi şekilde saklamak için morötesi ışınları kesecek, şarapları sabit sıcaklıkta saklayacak bir kav yaptırdı. Personelini eğitti, Fransa'dan someliye getirdi. Bir ülkede bir restoranda 1945 Mouton Rothschild ya da La Tache şarabı, Krug şampanyası satılıyorsa, o ülkeye farklı gözle bakabilirsiniz. Turizm pastasından daha çok pay alalım, zengin turist getirelim diyoruz. Zengin turist geldiği zaman ülkesinde alıştığı Porto şarabının markasını soracak, purolar arasında seçim yapacak, yemeğin ülkesindeki lüks bir restorandaki yemek ayarında olmasını ve garsonun onu doğru servis etmesini isteyecek. Bunları sunabilmek Türkiye için çıtayı yükselten bir olaydır. Sunset Adnan Saygun Cad. Yol Sok. Ulus Parkı No: 2, Ulus Tel:0212 287 03 57
DİĞER GURME HABERLERİ
 Organik tarım doğayı koruyor
 Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
 Tohumun kontrolü çok zor
 Türk mutfağının kendine özgü bir kokusu olmalı
 Aşçılıkta kepçe kazan dönemi kapanıyor
 Bursa'nın iskenderine hamsili yorum
 Kuru gıda sektörünün yüzde 80'i kayıt dışı
 Sofranıza renk gelsin rakı sohbetiniz renklensin
 Pub'da içilen bira eve de girmeli
 Rakının mezesi sohbettir
 Günde 7 milyon kişi dışarda yiyor
 Zeytinyağı bu topraklara doğanın bir armağanı
 Çayın önce uzmanı sonra tutkunu oldu
 60 yıldır iyi etin peşinde
 En leziz rakı mezeleri
 Rakının suyla beraberliği evlilik gibidir
 Nerede o eski yılbaşı baloları
 Menü lokantanın aynasıdır
 Meyhane kültürünü yaşatıyorlar
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Dünya bu diyetleri konuşuyor
Dünya bu diyetleri konuşuyor
Havalar ısınmaya başladı, yazlıklar gardıroplardan çıkıyor. Peki...
Bu filmin yönetmenini öldürmek istedim
Bu filmin yönetmenini öldürmek istedim
Bir yapımcı, ilk kez kendi şirketinden çıkacak bir filmle ilgili...
İstanbul erguvanla şenlenir
Bahar aylarında Boğaz'ın sembolü haline gelen erguvanlar bu yıl iki...
Yumuşak bir dokunuş
"Ariel Yumuşatıcı Etkili"nin, Toplum Gönüllüleri Vakfı işbirliği ile...
Düşmanlıkları silen inanç ve müzik
Fransa'nın 2005 Oscar adayı olan bu film, ilk büyük savaşta çarpışan güçlerin...
Yerli korku sinemasında taptaze bir çaba
Biliyorum, birçok eleştirmen arkadaşım bu filme burun kıvıracak. Aslında ilk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.