kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Meyhane kültürünü yaşatıyorlar
Meyhane kültürünü yaşatıyorlar

67 yıldır Kumkapı'da hizmet veren Kör Agop Meyhanesi, balık çorbası ve Ermeni mezeleriyle ünlü. Meyhanenin sahipleri Silva ve oğlu Daniel İnciyan, lezzetlerinin sırrını açıklamıyor.

Meyhane kültürü denilince ilk akla gelen mekanlardan biri 67 yıldır hizmet veren Kör Agop. Geçen yıllar boyunca Kumkapı'da onlarca yer değiştiren meyhane, 22 yıldır ise aynı yerde; Ördekli Bakkal Sokağı'nın 7 numarasında hizmet veriyor. Ermeni balıkçı Agop İnciyan'ın dışarıda içki içmek pahalı diye, Kumkapı sahiline çektiği sandalında balık çorbası ve rakı satmasıyla başlayan bu serüven, şimdi torunu Silva Hanım ve Silva Hanım'ın oğlu Daniel tarafından devir almış durumda. Çünkü Agop İncilyan, bu son mekanlarına taşındıktan kısa bir süre sonra hayata gözlerini yummuş. Bundan sonra oğlu Hayko meyhanenin başına geçmiş. Ancak o da aradan 6 yıl geçmeden ölmüş. Kör Agop, aslında ilk olarak balık çorbasıyla ünlenmiş. Meyhanenin müşterilerine sunmaya devam ettiği bu çorba, hala ilk günün lezzetini koruyor. Aşçılar ise sırlarını paylaşmamakta ısrarlı. Peki Kör Agop kimdi? Günün her saati çizmesi ve yağmurluğuyla dolaşan bir balıkçı olan Agop İnciyan, torununun anlattıklarına göre zamanında oldukça saygı duyulan bir kişilikmiş. Otellerin yeni yeni açıldığı bu dönemde takım elbisesi ve damı olmayan kimse giremezken, Agop İnciyan balıkçı kıyafetiyle baş köşede konuk edilirmiş. Zaten yine aynı dönemde sandalına milletvekillerinden bakanlara kadar gelmeyen kalmamış. Aynı zamanda çok eğlenceli bir kişilik olan Kör Agop, öldüğünde mezarında fasıl yapılıp, toprağına rakı dökülmesini isteyecek kadar da sıra dışı biriymiş. Lakabının neden "kör" olduğuna gelince... Geçirdiği bir kazadan dolayı bir gözü gerçekten görmüyormuş. Eşi ve kedisi için de aynı şey geçerli.

TUZDA BALIK
20 yıldır Kör Agop'un şefliğini yapan Muammer Temiz, meyhanenin ününü balık çorbasının yanı sıra tenekede balık, tuzda balık gibi çeşitlerine ve Ermeni mezelerine borçlu olduğunu söylüyor. Tenekede balığın pişirilme sırrını anlatmayı reddetse de, tuzda balık hakkında birkaç ipucu veriyor: "Aşçılar balığı tamamen tuza gömüp, fırında yine tuz içinde pişiyorlar. Bunun yanı sıra en ünlü mezesi topik. Zaten Kör Agop'un bu kadar ünlenmesinde eşinin yaptığı mezelerin de büyük katkısı var. Bu mezeler hala aynı lezzette yapılıyor. Şu an burada yiyebileceğiniz balıklar barbunya, tekir, sarı kanat, kırlangıç, levrek, çipura ve kalkan." Muammer Usta geçen 20 yıl boyunca Kumkapı'da ve dolayısıyla Kör Agop'un müşterilerinde pek çok değişiklik yaşandığını söylemeden geçemiyor. Çünkü o zamandan bu yana ortamın havasını bozacak gelişmeler yaşanmış. "O zamanki müşteriyi şimdi bulmak mümkün değil. Bundan 20 yıl önce gerçek meyhane müşterisi vardı. Onların meyhane kültürü vardı. Şimdi daha çok gençler geliyor. Gençler eğlenmesini biliyor ama yiyip içmesini bilmiyor. Örneğin buraya balık yemeye gelirseniz, palamut, kalamar ızgara veya tava, ahtapot yemeden kalkmak olmaz." Muammer Temiz, Kör Agop'la hiç çalışmamış. Oğlu Hayko İnciyan devraldığında göreve başlamış. İnciyan ailesini kendi ailesi gibi gördüğünü anlatıyor: "Bunca zamandır bir sorun yaşasaydım, 20 yıl boyunca bu kadar zor yapılan bir işin başında kalamazdım. Babamın bir lafı vardır: 'Gavurun ekmeğini yiyen, kılıcını sallar'. Biz birbirimize hiç ihanet etmedik."

TORUNUNUN OĞLU ÇALIŞIYOR
Şimdilerde Kör Agop Meyhanesi'nin bayrağını elinde tutan 28 yaşındaki Daniel İnciyan, Kumkapı'da doğup, büyümüş. Bulaşıkçılıktan komiliğe kadar meyhanenin tüm aşamalarında çalışmış olan Daniel, Kör Agop Meyhanesi'nin bir okul olduğunu düşünüyor. Aslında Daniel İnciyan geçtiğimiz yıllarda Adalar'da ve Yeşilköy'de de balıkçı açtı. Ancak bu ismin lekeleneceğini düşündüğünden hiçbirine Kör Agop adını vermedi. Zaten şimdi hepsini devretmiş durumda ve tüm mesaisini buraya harcıyor. Kör Agop Meyhanesi'nin en kalabalık günleri cuma ve cumartesi. Ancak haftanın her gününe farklı bir müşteri kitleleri var. Mekan gecenin geç saatlerine kadar; yani müşterinin kalktığı vakte kadar açık. Meyhanenin pek çok ünlü müşterisi de var. Levent Kırca ve Ali Şen bunlardan sadece ikisi. Kör Agop'ta keyifli bir gecenin maliyeti ise balık yiyip rakı içtiğinizde ortalama 45 YTL. Tel: (0212) 517 23 34
DİĞER GURME HABERLERİ
 Organik tarım doğayı koruyor
 Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
 Tohumun kontrolü çok zor
 Türk mutfağının kendine özgü bir kokusu olmalı
 Aşçılıkta kepçe kazan dönemi kapanıyor
 Bursa'nın iskenderine hamsili yorum
 Şarap dolabında ayran satılmaz
 Kuru gıda sektörünün yüzde 80'i kayıt dışı
 Sofranıza renk gelsin rakı sohbetiniz renklensin
 Pub'da içilen bira eve de girmeli
 Rakının mezesi sohbettir
 Günde 7 milyon kişi dışarda yiyor
 Zeytinyağı bu topraklara doğanın bir armağanı
 Çayın önce uzmanı sonra tutkunu oldu
 60 yıldır iyi etin peşinde
 En leziz rakı mezeleri
 Rakının suyla beraberliği evlilik gibidir
 Nerede o eski yılbaşı baloları
 Menü lokantanın aynasıdır
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Dünya bu diyetleri konuşuyor
Dünya bu diyetleri konuşuyor
Havalar ısınmaya başladı, yazlıklar gardıroplardan çıkıyor. Peki...
Bu filmin yönetmenini öldürmek istedim
Bu filmin yönetmenini öldürmek istedim
Bir yapımcı, ilk kez kendi şirketinden çıkacak bir filmle ilgili...
İstanbul erguvanla şenlenir
Bahar aylarında Boğaz'ın sembolü haline gelen erguvanlar bu yıl iki...
Yumuşak bir dokunuş
"Ariel Yumuşatıcı Etkili"nin, Toplum Gönüllüleri Vakfı işbirliği ile...
Düşmanlıkları silen inanç ve müzik
Fransa'nın 2005 Oscar adayı olan bu film, ilk büyük savaşta çarpışan güçlerin...
Yerli korku sinemasında taptaze bir çaba
Biliyorum, birçok eleştirmen arkadaşım bu filme burun kıvıracak. Aslında ilk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.