kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yoksula konutta, şartlar hafifletildi

Yoksul ve alt gelir grubundaki vatandaşlara yönelik konut satışlarında, ''aranan şartlara uyan vatandaş'' bulmakta zorlanan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), satışları kolaylaştırmak, hedef kitlenin daha kolay konut sahibi olması olmasını sağlamak için şartları değiştirdi.

TOKİ yetkililerinden edinilen bilgiye göre, alt gelir grubuna yönelik konutlardan almak isteyenler için ''azami gelir'' şartı, daha çok başvuruya imkan sağlamak üzere 500 YTL'den 650 YTL'ye yükseltildi.

Asgari 45 yaş şartı, yoksul vatandaşlar için 40'a, alt gelir
grubundaki vatandaşlar için 35'e indirilirken, çocuklu dul bayanlar için asgari yaş şartı kaldırıldı.Diğer taraftan 15-20 yıl vadeli, 100 YTL'den başlayan taksitlerle verilen söz konusu konutlardan gerçek hak sahiplerinin yararlanmasını sağlamak amacıyla, konutların borcu bitene kadar, hak sahiplerine, konutları devretmeme, kiraya vermeme ve içinde oturma şartı getirildi.

Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik konut satışlarında aranan ''şartların ağırlığı'' nedeniyle, bazı yerlerde, konutlar için başvuru sayısı, konut sayısının altında kalmıştı. Ayrıca, bu kesime yönelik konutların büyüklükleri de başvuruları olumsuz etkilediği için artırılmıştı.

Yoksul vatandaşlara yönelik daha önceki projelerde 45-55 metrekare olan büyüklük 55-65 metrekareye, alt gelir grubuna yönelik projelerde de büyüklük 62-75 metrekareden 65-75 metrekareye çıkarılmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yoksul vatandaşlar için 45 metrekarelik ev üretilmesini istemesine karşın, Ankara, İstanbul, Adıyaman, Balıkesir, Çorum, Eskişehir'de üretilen 45 metrekarelik konutlara talep oldukça düşük kalmıştı.

Genellikle 45 metrekarelik konutların satılamaması üzerine, TOKİ, artık 55 metrekareden küçük konut yapmıyor. Halen, yoksul ve alt gelir grubundaki vatandaşlar için 30 bin konutluk proje yürüten TOKİ, yıl sonuna kadar bu rakamı 50 bine çıkarmayı hedefliyor.

GENEL ŞARTLAR-ÖZEL ŞARTLAR


Alt gelir grubuna yönelik konut projelerine başvurabilmek için, başvuru sahiplerinde, ''TC vatandaşı olması, projenin yapıldığı il veya ilçe sınırları içinde en az 3-5 yıldır ikamet ediyor olması, TOKİ'den konut satın almamış olması ve konut kredisi kullanmamış olması, kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün olmaması, 35 yaş ve üzerinde olması'' genel şartları aranıyor. Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda ise yaş şartı aranmayacak.

Ayrıca alt gelir grubunda hanehalkı gelirinin net 650 YTL'yi geçmemesi ve bunun kanıtlanması gerekiyor. Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net geliri 650 YTL'yi geçmeyecek.

Başvuru sahibi, eşi veya velayeti altındaki çocuklardan herhangi biri çalışmıyorsa, Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur'dan çalışmadığına dair belgeleri istenecek.

YOKSUL GRUBU BAŞVURU ŞARTLARI

Yoksul grubuna yönelik konut projelerinde, başvuru sahibinin ''TC vatandaşı olması, projenin gerçekleştiriliği il veya ilçe sınırları içerisinde en az 3-5 yıldır ikamet ediyor olması, TOKİ'den konut satın almamış olması ve konut kredisi kullanmamış olması, kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün olmaması, 40 yaş ve üzerinde olması, sosyal güvenlik kurumlarına tabii olmaması'' genel şartları aranıyor.

Bu tür projelerde de eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmayacak. Yeşil Kart sahipleri, 2022 sayılı kanun kapsamında (yaşlılık, sakatlık) maaş alanlar ve 3294 sayılı kanun kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan (FAKFUKFON) yararlananlar, bu porjeler kapsamında konut alabiliyor.

FAKFUKFON'dan yardım alanlar, isterlerse yardımların bir bölümünü TOKİ'den aldıkları konutun taksitini ödemekte kullanabilecek. TOKİ, konut taksitlerinin fondan sağlanacak yardımla ödenmesi konusunda hak sahiplerine kolaylık sağlanması için valiliklere yazı yazdı.

İKAMET ŞARTI

Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar, konutlarını borçları bitene kadar devredemeyecek. Ayrıca sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranacak. Alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde, sözleşmeleri feshedilecek.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma hakları iptal edilecek. Sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri fesh edilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irad kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecek.

''YOKSULLUK'' DEĞİL, ''YAŞ'' ŞARTINI TUTTURAMAMIŞLARDI

TOKİ'nin, Sincan-Yenikent'te yoksul vatandaşlara yönelik yaptığı konutlar, vatandaşların, ''yoksulluk'' değil ''yaş'' şartını yerine getirememesi nedeniyle ihtiyaç sahibi insanlara verilememişti. Yaptırılan 319 konut için başvuran 16 yoksul vatandaş, ''45 yaş'' şartını taşımadığı gerekçesiyle kura dışı bırakılırken, ''insani şartlarda yaşamak için 45 yaşına kadar beklemek mi lazım'' diye tepkilerini dile getirmişti.

Sincan Yenikent'te, yoksul gruba yönelik 319 konut için 135 başvuru gelirken, TOKİ'nin sağladığı imkanlar dışında başka türlü konut sahibi olmalarının mümkün olmadığını vurgulayan vatandaşlar, konutların, '' bedava değil bedel karşılığı'' verileceğine işaret ederek, ''45 yaşından sonra 20 yıl daha taksit ödemek için yaşayacağımızı kim garanti edecek'' diye sormuşlardı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 "Emeklilik yaşı 68'e yükseltilmeyecek"
 Reform paketinin 4 ayağı var
 Borsa günü 42 bin 890 puandan kapadı
 Döviz kurlarında son durum
 En çok kazandıran altın
 Sivas'ta, TOKİ'nin 576 konutu satışta
 Gaziantep Çimento Limak'ın
 Limak olarak çimentoda büyümek istiyoruz
 Erdemir'de kıyafet düzenlemesi
 Bilgin: Bankacılık sisteminin önü açık
 'Hormonlu hesap' çıkarılıyor
 Kurumlar vergisinde son 4 gün
 Komşunun en büyük iki ailesi Türkiye'ye yatırımla büyüyecek
 Selçuk, İstanbul'da da yakalandı
 Piyasaların asabı bozuk!
 Cari açık rekora doymuyor: Son 1 yılda 25 milyar dolar
 Şirketlerin gerçek vergi oranı zaten yüzde 6.4'müş!
 3 bin 500 dönümlük Lara 4.6 milyonla açık artırmada
 Yerli 'yer vermiyorlar' isyanıyla Rekabet Kurulu'na gidiyor
 "Sakıp Ağa'sız 2 yıl nasıl geçti bir de bana sorun"
 Dövize müdahale, Merkez'e 131 milyon YTL zarar ettirdi
 Migros, dümeni Suriye'ye kırdı
 Meysu şimdi de kolaya giriyor
 F1'e Koç ve TÜRSAB talip
 Tatilya outlet olacak geliri 9'a katlanacak
 Bilgin, BDDK'daki görevine dönüyor
 Hazine 5 yılda 1.7 milyar YTL borçlandı
 Denizbank mayısta satılacak
 Maliye 20 sektörde vergi avına başlıyor
 'Açık fay gibi kırılırsa yıkım çok büyük olur'
 Yiğit de TMSF ile anlaşanlar kervanına katıldı
 Kefaleti toparlayan Uzan tahliye edildi
 Portföy yatırımının önemi azalıyor
 ABD'de faiz % 5'i geçti, dış piyasaların tadı iyice kaçtı
 Cargill ek yatırımını durdurdu
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bu gidişle cari açık 30 milyar doları bulur
Geçen...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Gökova Körfezi
Gökova Körfezi korunması...
MELİHA OKUR
Merkez Bankası'nda 5+5 formülü
Merkez Bankası Başkanı...
Pitbull'un dişleri arasında kaldı
Köpeğin saldırdığı 8 yaşındaki çocuk hâlâ olayın şokunu yaşıyor.
Film gibi operasyon
Polis, bir kişiyi öldürüp, iki polisi yaralayan çetenin peşine düştü.
Akbilli yol öldürecekti
Akbilli yol öldürecekti
İstanbul'da "ucuz" diye 'Akbil'le belediye otobüsüne bindirilen 37...
Şehit cenazesinde siyasilere protesto
Şehit cenazesinde siyasilere protesto
Yarbay Yılmaz'ı Kocatepe Camisi'nden sivil-asker binlerce kişi...
IMKB
E: 42.890 D:% -0,49
DOLAR
S: 1,341 D:% -0,112
EURO
S: 1,626 D:% -0,031
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu