kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Verona'da takdis edilen şaraplar
Verona'da takdis edilen şaraplar
Jürinin işi hiç kolay değil

Verona'da takdis edilen şaraplar

Dünyanın en önemli şarap yarışmasının 15'incisi İtalya'da yapıldı. Birçok ülkenin katıldığı organizasyonda Türkiye de vardı. Çok kaliteli ürünlerin yarıştığı Verona'da jüri üyesi olmak, doğrusu oldukça zordu


Verona'da takdis edilen şaraplar

Dünyanın en önemli şarap yarışmasının 15'incisi İtalya'da yapıldı. Birçok ülkenin katıldığı organizasyonda Türkiye de vardı. Çok kaliteli ürünlerin yarıştığı Verona'da jüri üyesi olmak, doğrusu oldukça zordu.

İnsan hayatta büyük konuşmamalı... 4-5 yıl oluyor. Uluslararası Gastronomi Akademisi'nin Paris'te düzenlediği ödül töreni yemeğindeyiz. Bristol Oteli"nin lokantasında bir araya gelinmiş. Bir yandan bizler akademinin üyeleri, öte yanda da Paris yiyecek-içecek dünyasından isimler... Bir ödül vermek için bir aradayız. Açıkcası herkesin yüzde 100 hemfikir olmadığı bir ödüllendirme bu. Neden? Ödülü alan adamın yöntemi tartışmalı da ondan. Peki o zaman, nasıl oluyor da bu ödülü alabiliyor? Çünkü ödül hem ödülü verenlere hem de alana muhtelif yararlar sağlıyor. Yeni dünya düzeni böyle! Robert Parker'dan söz ediyoruz. Şarap dünyasının şimdiye dek gördüğü en etkili isimden. Şaraplara 100 üzerinden not vererek değerlendiren, kitlelerin tüketim alışkanlıklarını yönlendiren guru. Parker'ın yayınladığı, internet üzerinden de üyelere sirküle olunan The Wine Advocate bu alemin en etkili mecrası. Ölçüsünü şöyle anlatalım. Bir şarabın, herhangi bir senesi Bay Parker tarafından eskaza 90 üzerinde not ile vaftiz olunursa, anında fiyatı fırlıyor. Parker böyle bir şöhret!

Bir günde 80 şarap tadılabilir mi?
Nihayet ödül tevdi olunuyor. Konuşmalar falan bitiyor ve yemeğe oturuluyor. Merak edip soruyorum. "Bu sene sürpriz var mı?" Benzeri sorularla her an karşılaşan insanlara mahsus bir ifade ile yanıtlıyor: "Hele bir sonuna geleyim de, daha net olabileceğim." Gülüyorum. Hafif mahçup bir eda ile ekliyor. "Buraya İtalya'dan geldim. Evet, sürprizler var. Dün Toscana'da 80 şarap denedim de!" Aman yarabbim! Bir insan guru bile olsa bunu nasıl yapar? Nasıl olur da 3-4 dakika içinde o şarapları yapmak için maddi, manevi her şeylerini seferber eden insanların geleceklerini belirleyecek olan kesin bir fetva verir? Derken, Paris'ten bu yana beş yıl geçiyor. 2006 yılının ilk ayı içinde İtalya'dan davet alıyorum. İtalyan Tic a r e t M e r k e - zi'nden Dr. Luongo arayarak resmi daveti iletiyor. "Verona'da jüri üyesi olmanızı istiyoruz!" Bu, şarap dünyasının önde gelen buluşmalarından birisi. Belki de en önemlisi. Bu yıl 40. yılı kutlanan Uluslararası Şarap Fuarı'na paralel organize edilen 15. Uluslararası Şarap Yarışması. Yarışma, Uluslararası Bağ ve Şarap Organizasyonu, Uluslararası Önologlar Birliği ve İtalyan Hükümeti Tarım Bakanlığı'nın himayesinde. Katılan ülkeler dünyanın dört bir yanından. Türkiye de orada... Yarışmada her tecrübenin kayda geçtiği, tüm sürecin kurumsallaştığı ritüellerden belli. Yarışma "Şaraplar ve Köpüklü Şaraplar" olmak üzere iki ana grupta yarışmak üzere başvuran adaylar, şaraplarını 10 Mart'ta teşhir etmiş oluyorlar.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Balık ustasının balıkçılık dersi
 Tarihi köşkün bahçesinde sayısız lezzet alternatifleri
 Ev yapımı makarnası ve çıtır pizzası ünlü
 Butik biracılıkta çağı yakaladılar
 Lüks şampanyanın geleceği belirsiz
 Ege'nin şarapları
 Mutfakları şenlendiren güzel koku
 Geleceğin şarap merkezi
 Cadde'de kahvaltı keyfi
 Polonya seferinde lohusa şerbeti
 İstediği şarabı içebilen var mı?
 Türkler evde en çok balkabaklı mantı istiyor
 Şili'de bağbozumu zamanı
 Soframızda nur kaza bela geri dur
 Küçük buluşlarıyla servet kazandılar
 Çikolatada kalite devrimi
 Öğle tatiliniz için yemek tarifleri
 Antalyalı aşçılar Avrupa yolcusu
 "İnek eti yemek niçin yasaktır?"
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Gizli örgütlere nasıl girildiğini yazdı
Gizli örgütlere nasıl girildiğini yazdı
Illuminati ve Masonlar gibi gizemli örgüt ve cemaatlere Anadolu'da...
Üzerimdeki iğreti giysiyi istemiyorum
Üzerimdeki iğreti giysiyi istemiyorum
- Bu kent, sermayecisiyle, yöneticisiyle, kanun koyucusuyla ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.