kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hapishanede sigara yasak
Tanınmış kişiye elle arama yok
Hücreler kamerayla izlenecek

Hapishanede sigara yasak

Cezaevlerine yeni kurallar geldi: Koğuşta sigara içilemeyecek. Küfür yasak. Hükümlüler dürüst davranmak zorunda olacak. Suç türü ve cinsiyet dışında cinsel tercihe göre de sınıflama yapılacak.

Cezaevlerinde koğuş sisteminin kaldırılması gibi güvenlik amaçlı bir dizi düzenlemenin ardından, şimdi de tutuklu ve hükümlülerin sağlığını koruma amacıyla sigara yasağı getirildi. Ceza İnfaz Kurumları Tüzüğü, sigara yasağının yanı sıra hükümlü ve tutukluların cinsel tercihlerine göre ayrılması, yüksek sesle ve 'ahlaka aykırı' konuşmaların yasaklanması gibi düzenlemeler de içeriyor. Resmi Gazete'de dün yayımlanarak yürürlüğe giren Ceza İnfaz Kurumları Tüzüğü'yle getirilen önemli düzenlemeler şöyle:

* CİNSEL TERCİH: Cinsel yönelimi farklı hükümlülerin diğerlerinden ayrı odalarda kalmaları sağlanacak.

DÜRÜSTLÜK ZORUNLU

* SESSİZLİK:
Hükümlüler başkalarını rahatsız edecek şekilde konuşamayacak. Yazı, resim ve işaretlerle gizli ilişki ve ahlaka aykırı söz ve hareketlerde bulunamayacak. Parola gibi anlaşılmaz sözler kullanamayacak.

* DÜRÜSTLÜK: Hükümlüler birbirlerine karşı dürüst davranmak zorunda olacak ve diğerleri üzerinde hiçbir surette nüfuz icra edemeyecek.

* SİGARA: Hükümlüler, yatılan yerlerde, atölyelerde, yemekhanelerde ve eğitim kurumlarında sigara içemeyecek. Gündüzleri havalandırma bölümlerinde, geceleri ise koğuşun uygun bölümünde ve pencereler açılarak sigara içilebilecek.

ZORLA BESLENME

* AÇLIK GREVİ, ÖLÜM ORUCU:
Açlık grevi veya ölüm orucunda olanlar, hayati tehlike veya bilinç kaybının cezaevi doktorunca tesbiti halinde, isteklerine bakılmaksızın kurumda, olanak yoksa derhal hastaneye kaldırılarak gerekli tedbirler uygulanacak. Zorlayıcı tedbirler onur kırıcı nitelikte olmayacak.

* İBADET: Hükümlü ibadetlerini, düzeni bozmayacak biçimde serbestçe yerine getirebilecek, gerekli kitap ve eşyaları muhafaza edebilecek. Dini görevlilerin hükümlüyü ziyaretine, tehlikeli değilse izin verilecek.

TIRAŞ STANDARTI

* DENEY YASAK:
Kurumda, hükümlünün muayene veya tedavisi sırasında cezaevi doktoru istemedikçe güvenlik görevlisi bulundurulmayacak. Rızası olsa bile hiçbir hükümlü üzerinde tıbbi deney yapılamayacak.

*HİJYEN VE TIRAŞ: Hükümlülerin sağlık ve hijyen kurallarına uymaları, kısa aralıklarla yıkanmaları sağlanacak. Toplum içinde alışılmışın dışında saç, bıyık ve sakal uzatılmasına izin verilmeyecek.

*TELEFON TÜRKÇE: Kapalı cezaevlerinde, belgelendirmeleri koşuluyla hükümlünün eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ve vasisi ile 10 dakika telefon görüşmesine izin verilecek. Telefon görüşmeleri Türkçe yapılacak. Ancak, hükümlünün veya yakınının Türkçe bilmediği tesbit edilirse, konuşmaya kayıt yapılması koşuluyla izin verilecek.

* SAVUNMA SERBEST: Kurumlara giren avukatlarca savunmaya ilişkin olduğu yazılı olarak beyan edilen belge ve dosyalar incelemeye tabi tutulmayacak. Konusu suç teşkil etmemekle birlikte kurumlara sokulması yasak olan her türlü eşya, çıkışta sahibine verilmek üzere idare tarafından muhafaza altına alınacak.

*DIŞARI ÇIKMA İZNİ: F tipi cezaevi dışındaki hükümlülere mazeret izni, özel izin veya iş arama izni verilebilecek ve izinde geçen süreler hükümlülükte geçmiş sayılacak.

* GÖREVLİLER: Cezaevi personeli, tüm hükümlü ve yakınlarına dil, din, mezhep, ırk, renk, cinsiyet ve düşünce ayrımı gözetmeksizin eşit işlem yapacak. İnsanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunamayacak. Personel hükümlü veya yakınlarından para, hediye alamayacak, alım-satım işlemleri yapamayacak.

ARAMA ŞARTLARI

*KOĞUŞ ARAMA:
Hükümlünün üstü ve eşyaları, önceden haber verilmeksizin, her zaman aranabilecek. Her ay mutlaka kurumun tümü aranacak. Aramalarda bir hükümlü de bulundurulacak.

*ÇIPLAK ARAMA: Hükümlü, üzerinde yasak madde eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi işaretlerin olması ve cezaevi en üst amirinin gerekli görmesi halinde, çıplak olarak aranabilecek. Hükümlünün utanma duygusu ihlal edilmeyecek, başka kimsenin görmemesi sağlanacak ve bedene dokunmamaya özen gösterilecek. Beden çukurlarındaki arama, cezaevi tabibi tarafından yerine getirilecek.

*MÜEBBETLİKLER: Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olanlar, hayat boyunca tek kişilik odada kalacak. Günde bir saat açık havaya çıkma ve spor yapma hakkı tanınacak. İyi hale göre, bu süre uzatılabilecek ve diğer hükümlülerle temasta bulunmasına sınırlı izin verilebilecek. Gözlem Kurulu uygun görürse, 15 günde bir kez 10 dakika telefonla konuşabilecek. Eşi, altsoy ve üstsoyu, kardeşleri ve vasisi, 15 günde 1 saat süreyle ziyarete gelebilecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan iki mesaj
 Erbakan'a af yasası aynen kabul edildi
 Yeni kaymakamlara 'kıyafete bakma' uyarısı
 "Güneydoğu'daki savcıya teşekkür etmek varken..."
 Savcılar reformu anlamıyor
 Emniyetten mahkemeye Fethullah Gülen'i öven rapor
 Şemdinli'de 6 Mart tarihli evrak kayıp
MUHARREM SARIKAYA
Enerjide merkez kaçtı...
Bakü-Ceyhan petrol boru...
YAVUZ DONAT
Zirve arayışı
Meclis'te halen "1980 ihtilalinin...
Cem Karaca öldükten iki yıl sonra baba oldu
2004'te ölen Cem Karaca'nın mezarından alınan kemik ve saç...
Kaderleri Nigâr'a benzemesin
Beylikdüzü'nde Nigâr Kevser Şahin'in öldürülmüş olarak bulunmasının...
Eşinden, 33 şirketlik servetin yarısını istiyor
Eşinden, 33 şirketlik servetin yarısını istiyor
Ünlü işadamı Onur Ağım'ın eşi açtığı boşanma davasında mal ayrılığı...
'Kanı yerde kalmayacak'
'Kanı yerde kalmayacak'
Şırnak'ta şehit olan onbaşı Mükremin Başaran'ın cenaze törenine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu