kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Amerikalılar giremedi Esra Beyaz Saray'da
Amerikalılar giremedi Esra Beyaz Saray'da
Hocam 'Ermeni Soykırımı vardır' dedi, karşı çıktım beni sınıftan attı
George Bush'u desteklemiyorum
Nasıl kabul edildi?

Beyaz Saray'ın Türk stajyeri

'Siyasetçilerin okulu' George Washington Üniversitesi öğrencisi Esra Alemdar, Bush'un mail'lerini takip ediyor.

Ankara'da, siyaset konuşulan bir evde büyüdü. Çocukluk yaşlarından itibaren politikacı olmayı hedefledi. 19 yaşında, ABD'nin 42. Başkanı Bill Clinton dahil pek çok siyasetçinin mezun olduğu George Washington Üniversitesi'ne kabul edildi. Şimdi ise Beyaz Saray'da stajyerlik yapıyor. Esra Alemdar, geleceğin parlak politikacı adayı...


Amerikalılar giremedi Esra Beyaz Saray'da

Aralarında ABD'nin 42. Başkanı Bill Clinton'ın da bulunduğu birçok politikacının mezun olduğu George Washington Üniversitesi'nde eğitim gören Esra Alemdar (19) yaklaşık iki aydır Beyaz Saray'da staj yapıyor.

Esra Alemdar (19), yetiştirdiği sayısız ünlü politikacıyla bilinen, ABD'nin başkenti Washington D.C.'deki George Washington Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler ve uluslararası medya eğitimi görüyor. Birinci sınıf öğrencisi olan Alemdar, şu anda bu üniversitedeki tek Türk öğrenci. Aynı zamanda yaklaşık iki aydır Beyaz Saray'da iletişim departmanında stajyer olarak çalışan Alemdar, bahar tatili için Türkiye'ye geldi ve genç yaşta Amerika'nın kalbinde edindiği tecrübeleri Cumartesi SABAH'a anlattı.

POLİTİKACI OLACAĞIM
Alemdar çocukluğundan bu yana siyasi programların, tartışmaların izlendiği, konuşulduğu bir evde büyüdüğünü ve bunun kariyer planını yaparken etkili olduğunu söylüyor: "Bizim evde genellikle tartışma programları ve siyasi programlar seyredilir. Ailemin de yönlendirmesiyle hep siyasete ilgi duydum ve 4-5 yıl önce de siyaset okumaya karar verdim. Ortaokuldan bu yana, Ankara'da daha çok yabancıların gittiği ve hocalarının da yabancı olduğu Bilkent Üniversitesi Uluslararası Okul'da (BUPS) okuyordum. Önceleri küçük bir okuldu ve diplomat çocukları gibi yabancılar alınıyordu. Bu okula girerken IQ testi bile yapılıyor. Ben kabul edildiğimde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilmiyordu, şimdi MEB'e bağlı. En önemlisi de Uluslararası Bakalorya (IB) programının uygulandığı bir okul olduğu için yurt dışında bu diploma pek çok okul tarafından kabul edililiyor. Örneğin ben, New York ve Boston Üniversiteleri'ne de kabul edildim ama politikada kariyer yapmak için liseden sonra George Washington Üniversitesi'ne gitmeye karar verdim."

BİR BEN BİR DE IRAKLI VAR
Amerikan politikası hakkında daha çok bilgi sahibi olmak için üniversitedeki politik gruplardan birine katılan Esra Alemdar, daha sonra Beyaz Saray'ın iletişim departmanında üç aylığına 25 stajyer alınacağı haberini aldığını ve hemen başvurduğunu belirtiyor: "Başvurum kabul edilince çok sevindim. Kabul edilenler arasında benim dışımda bir de Iraklı öğrenci var, yabancı olan; diğer stajyerlerin hepsi Amerikalı. Bana böyle bir fırsat verileceğini hiç sanmıyordum. Çünkü üç bin kişi başvurmuştu ve FBI sadece bir hafta hakkımızda özel araştırma yaptırdı" FBI, Ankara'da yaşayan ailesinden önceki eğitimine dek her şeyi araştırmış. Şimdi ise Beyaz Saray'a giriş çıkışlarda yine ajanlar tarafından, birçok güvenlik kontrolünden geçerek içeri girdiklerini söylüyor. Alemdar, meşhur 'Oval Ofis'in yer aldığı ana binaya geçişin de yasak olduğunu vurguluyor: "Beyaz Saray'ın hemen yanındaki Hükümet Binası'nda çalışıyoruz. Bu binaya bile güvenlik görevlileri eşliğinde girip yine onların eşliğinde çıkıyoruz. George W. Bush ya da ailesiyle hiç karşılaşmadım ama ünlü (!) köpeklerini bir kez gördüm." Alemdar, yurtta kaldığı Amerikalı arkadaşlarının, onun politik nedenlerle stajyerliğe kabul edildiğine inandıklarını ama notlarının yüksek oluşunun da stajyerliğe kabul edilmesinde etkili olduğunu belirtiyor. Peki Beyaz Saray'da ne yapıyor? Alemdar, ABD Başkanı George W. Bush'a gelen sosyal içerikli tüm mektup ve elektronik postaları inceliyor ve kayda geçiriyor.

ŞAŞIRTAN E-POSTA
Bir Avrupa ülkesinin başbakanından gelen bir elektronik posta, Alemdar'ı en çok şaşırtan posta olmuş; "Burada çalışmak benim için farklı bir deneyim... İngilizce dışında Almanca ve biraz da İspanyolca biliyorum. O yüzden farklı ülkelerden gelen elektronik postaları da inceliyorum. Geçtiğimiz günlerde bir ülkenin başbakanından gelen mail'e çok şaşırdım. Çünkü o devlet adamı satrançta çok iyi olduğunu ve ABD Başkan'ı George W. Bush ile satranç oynamak istediğini belirtiyordu. Politik içerikli olmayan bu ve benzeri pek çok posta bizim elimizden geçiyor. O yüzden yaptığım işi çok seviyorum." "Hedefiniz Beyaz Saray'da çalışmak mı?" sorusuna ise çok net cevap veriyor: "Hayır. Türkiye'ye dönmek ve politikacı olmak istiyorum. Ama gençlere ne kadar şans tanırlar bilmiyorum. Aslında İsmail Cem'in görüşlerini çok beğeniyorum ama onun sağlık durumunun da çok iyi olmadığını duydum. Şu anda kendimi tamamen yakın hissettiğim bir parti de yok. İleride görüşlerimin netleşeceğini düşünüyorum."

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Beyaz atlı prens boşuna gelme
 Arkadaşım bilgisayarını satan bir bilge
 Tokat atan eli bir daha asla tutmam
 İlk adımlar çok önemli
 Sertab'dan 'dijital' konserler
 Rengarenk bir müzik şöleni
 Öçal'ın rüyası
 Denizden babam çıksa yerim diyenlere
 Sabahat Akkiraz'dan güzel türküler dinlediniz
 Tombul Teyze sanal alemde
 Yüzyılın ilk tutulması işte böyle izlendi
 Sonraki randevu 2060'ta
 Herkesin tarzı farklı
 Kuşlar Yuvalarına Gizlendi
 Yeşil sahaların minik yıldızları
 Eşeğe binmek için 41 yıl sonra Antalya'ya geldi
 Renkli biri değilim evden dışarı çıkmam
 Elektrik trafolarını minyatürle süsledi
 Aziz Dede'nin torunları geleceğe umutla bakıyor
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Bir kurbağa cinnet geçirirse
Olabilir. Bahardan...
FİLİZ AKIN
Her şeye boş veriyoruz
Ne kadar çok kullanıyoruz bu lafı...
SUNAY AKIN
Amigo padişah!
Lahanayı sever misiniz? Sizi bilmem ama...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Prematüre bebek kabusunuz olmasın
Bebek beklerken gün...
Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
Beş kuşak baklavacı bir ailenin üyesi Nadir Güllü. Karaköy Güllüoğlu firmasının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.