kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baharı yürüyerek karşılayanlar arttı
Baharı yürüyerek karşılayanlar arttı
Adalar
Ankara
İzmir

Baharı yürüyerek karşılayanlar arttı

Havalar ısındı büyük şehirlerde yaşayanlar da kendilerini parklara, bahçelere ve yürüyüş alanlarına atmaya başladı. İstanbul, Ankara ve İzmir'in en çok tercih edilen yürüyüş parkurlarını sizin için derledik
Bahar kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Kışın rehavetinden kurtulmak isteyenler soluğu parklarda, bahçelerde ve yürüyüş alanlarında alıyor. Yürüyüş parkurları sabah saatlerinde ve hafta sonları dolup taşıyor. İstanbul'da oturanlar, sahil kesimlerinde ve ormanlık alanlardaki yürüyüş parkurlarına atıyorlar kendilerini... Bu güzergahlardan en güzeli Tarabya ile Yeniköy arasında. Bu parkuru bisiklet ya da paten kullananların yanı sıra yürüyüş yapanlar da tercih ediyor... Tarabya'dan başlayıp hiç kesintisiz Yeniköy'e kadar devam eden bu parkurdan sonra Yeniköy'deki kafe ve restoranlarda soluklanmak mümkün. Eski dönemlerde Rum ve Yahudiler'in yoğunlukla oturduğu Yeniköy'de Asdvadzadzin Gregoryen Ermeni Kilisesi ve Aya Yorgi kiliseleri de gezilebilir. Eğer hala yürüyüşe vaktiniz varsa Yeniköy'den İstinye'ye kadar uzanan ve çınar ağaçlarıyla bezeli yolu da kullanabilirsiniz. Adını Yunanca "Sosthenion" kelimesinden alan İstinye, Haliç'ten sonra İstanbul'daki en büyük koy. İstinye İskelesi'nin bahçesinde mutlaka çay içmelisiniz. Bu çay bahçesinden de görebileceğiniz kahverengi bir yalı, İstanbul'da karşılaşacağınız en büyüleyici köşkler arasında. Recaizade Mahmut Ekrem'in bir süre kaldığı bu yalının içini gezmek ise ne yazık ki mümkün değil.

YEŞİLİN KEYFİ

Aslında Boğaz'ın en kuzeyinden bulunan Sarıyer ile Büyükdere arasındaki yürüyüş parkuru da denizin ve doğanın tadını çıkarmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerden biri. Bebek ile Rumelihisarı, hem yürüyüş yapmak hem de kafelerde hoş vakit geçirmek isteyenlerin akınına uğruyor. Yürüyüşünü Emirgan'da noktalayanlara tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi'nde demli bir çay içmelerini tavsiye ederiz. Yürüyüşe doymayanlar ve denizin dışında sadece yeşili görmek isteyenler kendilerini Emirgan Korusu'na atabilir. Buradaki harika doğa manzarasının eşliğinde yürüyüş yaptıktan sonra köşklerde oturup soluklanmak da mümkün. Sahil şeridinin yanı sıra tarihi yarımadada farklı bir yürüyüşü tercih edenler de bulunuyor. Buradaki gezi tarihi eserlerin ve müzelerin gezilmesiyle birlikte farklı bir amaca da hizmet edebilir. Sultanahmet Meydanı'ndan başlayacağınız geziyi Ahırkapı'da bitirebilir, kültür ve tarihle dolu saatler geçirebilirsiniz. Tarihi yarımadanın güney sahilinde, Kumkapı ile Cankurtaran arasında yer alan Kadırga'da da renkli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Özellikle denize doğru inen sokaklar sizi adeta bir zaman tünelinden geçirip birkaç yüzyıl öncesine götürecek.

SAHİL ŞERİDİ ÇOK POPÜLER

Şehirden tamamen uzaklaşmak isteyenlerin tek tercihi ise Belgrad Ormanları içindeki yürüyüş parkuru. Göl etrafındaki ağaçlar arasında yaklaşık 7 kilometre yürünebilecek bu parkur genelde hafta sonlarında dolup taşıyor. Ancak piknikçilerle karşılaşmak istemiyorsanız sabahın erken saatlerini tercih etmeniz önerilir. Anadolu yakasında oturanların her mevsim tercih ettiği yürüyüş yolu ise Fenerbahçe ile Bostancı arasında kalan sahil şeridi. Çoğunlukla ailelerin hafta sonlarında piknik yapmak için geldikleri bu parkurdaki çay bahçelerinde yer bulmak neredeyse imkansız. Sahil yolu üzerindeki Caddebostan ise özellikle gençlerin tercihi. Bu bölgede yürüyüş yapanların yanı sıra, bisiklet ya da paten kullananlara da sıklıkla rastlanıyor. Bu sahil şeridinde yürüdüğünüz mesafeyi görebilmeniz için konulan tabelalar spor yapanların işini daha da kolaylaştırıyor. Anadolu yakasında Boğaz'ı seçenlerin ilk tercihleri arasında Kuzguncuk ile Üsküdar arasındaki şerit bulunuyor. Kuzguncuk'taki Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi bilindiği kadarıyla bahçesini bir camiyle (Yeni Camii) paylaşan tek kilise.

Aynur ERDEM

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 İlişkiniz sizin elinizde
 Gerçek İsviçre yemeği deneyin
 Baharı Bebek'te karşılayın
 Bütün çocuklar lego oynuyor
 Duvar kağıtları geri dönüyor
 TV olmasa Homeros da olmazdı
 İşten sonra tiyatro mesaisi başlıyor
 Bu bir klavye... Vallahi...
 Savaşın tüm kahramanları çizgi romanda
 Memoli şimdi de 'maymun' oldu
 Çocuklara özel dünya
 Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
 Bu restoranda elle yemek yenir
 Egolarınızın esiri olup kör olmayın
 Bu film Türkiye'de de çok tartışma yaratacak
 Soru sorduran filmler
 Ünlülere Sorduk: Nerede Yürüyorsunuz?
 İlkbahara hazırlamanın zamanı geldi
 Ucuz değil ama kaliteli bir restoran
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Yüzbaşı cinayet şüphelisi de çıktı
Yüzbaşı cinayet şüphelisi de çıktı
Tecavüz iddiasıyla tutuklanan yüzbaşının, iki yıl önce tecavüz edilip...
Cevap ve düzeltme
7 Aralık 2005 tarihli Sabah Gazetesi'nin 4. sayfasında, gazeteci...
Erdoğan'dan iki mesaj
Randevu isteyen DTP'li Türk'e ve polisin tavrını sert bularak...
'Kanı yerde kalmayacak'
Şırnak'ta şehit olan onbaşı Mükremin Başaran'ın cenaze törenine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.